Nokul nedir? MasterChef Türkiye - Nokul nasıl yapılır?

Nokul nedir? sorusu MasterChef Türkiye yarışması ile yeniden gündeme gelmişti. Peki Nokul nasıl yapılır? Nokul tarifi ve malzemeleri nelerdir? Karadeniz bölgesinde hemen hemen her yerde değişik şekillerde yapılan Nokul yapılışı ile ilgili her şey haberimizde.

Nokul nedir?  Nokul nasıl yapılır? Ne okul tarifinde nelere dikkat edilmeli? İşte tüm bu soruların yanıtı. TV 8'de yayınlanan MasterChef Türkiye'de geçtiğimiz günlerde Nokul vardı. Üzümlü, susamlı, tahinli, cevizli pek çok tarifi olan Nokul ve tarifle ilgili bilgileri haberimizde topladık.

TV 8'de yayınlanan MasterChef Türkiye'de mavi ve kırmızı takım Karadeniz yemekleri ile yarıştı.  Karadeniz bölgesinin yerel yiyeceği nokul da bulunuyordu. Yarışmacılar da izleyiciler de nokulun ne olduğunu merak etti. 

NOKUL NEDİR? 

Karadeniz'in hemen her yerinde değişik şekillerde yapılan Nokul mayalı hamurla yapılan bir çeşit poğaçadır. Nokul tarifinde rulo şeklinde yapılması en ayırt edici özelliğidir. İşte, nokul yapılışı ve tarifi.

Sinop, Samsun, Ordu'dan b aşlayarak Doğu Karadeniz'e kadar her yerde yapılan nokul yapılışında patateslisi, cevizlisi, kıymalısı, tahinlisi, susamlısı.. bilumum tüm çeşidi yapılan bir çeşit poğaça ve börek türü. Nokul Karadenizliler için mesir macunudur. 

Malzemeler

4.5 su bardağı un

1 tatlı kaşığı kuru maya

1 tatlı kaşığı toz şeker

Yarım su bardağı ılık su

2.5 kahve fincanı sıvı yağ

1 su bardağı yoğurt

1 kahve fincanı tahin

3-4 gül yaprağı

1 tatlı kaşığı tarçın

Yarım tatlı kaşığı dövülmüş karanfil

1 su bardağı dövülmüş ceviz içi

1 çorba kaşığı susam

1 çorba kaşığı su

1 tutam tuz

Nokul nasıl yapılır?

Unu, hamuru yoğuracağınız bir kaba eleyin. Bir tutam tuz serpip karıştırın.

Unun ortasını havuz gibi açın. Kuru maya ile şekeri birkaç yemek kaşığı ılık su ile ezerek, havuz gibi açtığınız unun ortasına ekleyin ve kenarlardaki unlarla üzerini kapatın.

Naylon bir poşetle yoğurma kabının üzerini kapatarak ılık bir ortamda 10 dakika bekletin.

10 dakikanın sonunda kabınızı alın ve 3 yemek kaşığı ayçiçek yağını bir kenara ayırıp, kalan yağı içine ekleyin. 

Yoğurdu ve ılık suyu da ilave ederek, yumuşak bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamurun üzerini tekrar naylon bir poşetle kapatın ve ılık bir ortamda 40 dakika beklemeye alın.

Hamur mayalanırken içini hazırlayın; ayırdığınız 3 yemek kaşığı sıvı yağ ile tahini bir kasede karıştırın ve içerisine gül suyunu da ilave edin.

Ayrı bir kasede tarçın ve karanfili karıştırın. Ayrı bir kasede de çekilmiş ceviz içi, kuru üzüm ve toz şekeri karıştırın.

Hamuru 2 eşit parçaya ayırın ve parçalardan birini alın ve yaklaşık 45 cm çapında, ½ cm kalınlığında açın.

Açtığınız hamurun üzerine önce tahinli karışımdan güzelce sürün. Üstüne baharat karışımını serpiştirin ve üstüne de cevizli karışımdan serpiştirin.

Hamuru karşılıklı iki taraftan ortaya doğru gevşekçe rulo yapın. Böylece birbirine yapışık 2 rulo elde etmiş olacaksınız.

Bıçakla ortadan boyuna keserek ruloları ayırın. Her bir ruloyu bıçakla keserek 6 parçaya ayırın. Tüm hamur ve malzeme bitene dek bu şekilde ilerleyin.

Susamı bir kaşık suyla ezerek karıştırın. Nokulların üzerine yumurta sarılarını sürün ve her bir nokulun yumurta sarısı sürdüğünüz kısmını, suyla karıştırdığınız susama batırın ve yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.

Tepsinin üzerini naylon bir poşetle örtüp ılık bir ortamda 20 dakika daha bekletin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Ilık ya da soğuk olarak servis edin.

NOKUL NE ZAMAN YAPILIR?

Nokulher zaman yapılır ama özellikle bayramlarda sabah kahvaltılarında olmazsa olmazdır. Nokul bazı bölgelerde Lokul olarak da biliniyor. Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat’ın verdiği ziyafet sofralarında da yer almış bir lezzet. Biz de mutfak kültürümüzün vazgeçilmez bir tatlarından olup günümüze kadar varlığını sürdüren nokulun tahinli ve cevizli tarifini bayramlarda yapıyorlardı. Selçuklulardan bu yana popülerliğini hiç yitirmeden Anadolu’nun dört bir yanında farklı farklı tariflerle pişirilegelen lokul ya da nokulu milli yemeğimizdir. Nokulun en çok bilineni tahinli olanıdır. Eskişehir’de kıymalı, Amasya’da haşhaşla, Isparta’da tahinli içine de gül ve karanfil ilavesiyle yapılıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Keşkek yapılışı ve malzemeleri | MasterChef keşkek nasıl yapılır tarifi
Falafel nasıl yapılır? Malzemeleri neler? Falafel tarifi ve nasıl pişirilir?
Evde kolay lahmacun tarifi! En kolay lahmacun nasıl yapılır? Malzemeleri nelerdir?

Güncel Haberleri