IŞIL ÇALIŞKAN
İsmet Özel’in ‘Bir şair şairliğini 26 yaşına kadar ispatlamalı’ sözüne karşılık 18 yaşında harekete geçen Enes Batman ve İlyas Mısır lise döneminde bir sayılık dergi çıkararak hayallerine bir adım yaklaşmış. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi Fakültesi’ni kazanan Batman ve Mısır dergiyi aylık çıkarmaya karar vermiş. Edebiyat dergisi skalasını bir adım öteye taşıyan Serçe’nin bu ay 11’nci sayısı okurlarıyla buluştu. Bu sayıda Türkü teması seçilen dergi ‘Türküler bize ne öğretir, nasıl bir gelenek oluşturur, ne için vardır?’ sorularına cevap veriyor. Dergide ayrıca Erkan Oğur ve Özay Gönlüm hakkında incelemeler de okunabilir.
Dergiyi gelecek nesiller için de bir sorumluluk duygusundan yola çıkarak yayımladıklarını belirten Enes Batman “İki siyasal öğrencisi ‘Yarın öbür gün Türkiye Suriye gibi olursa biz çocuklarımıza ne söyleriz?’ diye düşündük. Bu bir nevi borcumuz. İnsanların her bombadan sonra ‘Keşke şu da ölse’ gibi nefret söylemlerine karşı sevdayı savunan bir şeyler yaparsak birçok sorunu çözebiliriz düşüncesinden yola çıktık” dedi. Sevda hırsa karşı olduğu için kapitalizmi de çözebileceğini kaydeden Batman “Cahit Zarifoğlu’nun ‘Halk aşksızsa sokaklar banka dükkanlarıyla doludur’ sözünden yola çıkarak başlangıçtan beri sevda temasını seçtik” diye konuştu.
Bu arada kraft kağıt baskılı derginin bir diğer özelliği ise okur yazılarına da yer vermesi. Batman, süreci ise şöyle anlattı: “Dergide çalışan-çalışmayan herkes yazılarını e-posta adresimize gönderiyor. Sonra bir arkadaş yazar isimlerini siliyor. Bir dosyaya topluyor. Onu bir okurun mu yoksa editörün mü yazdığını anlamıyoruz. Seçim böyle gelişiyor.” Batman dergide yayımlanması için tek bir koşul olduğunu onun da argo, küfür ve politik söylem içermemesi olduğunu söyledi. ‘Zalime ebabil olamıyorsak mazluma serçe oluruz’ sloganından yola çıktıklarını belirten Batman “Bu serçenin o küçük sakin duruşu ve insana huzur veren halini düşündük. İnsanların da biraz o serçe sükunetine ulaşması için bu ismi tercih ettik” dedi.