Necmettin Halil Onan kimdir? Ne zaman öldü? İşte biyografisi...

Çanakkale Zaferi'ni anlatan 'Dur Yolcu' şiirinin şairi olan Necmettin Halil Onan, yazın yaşamına aruz ölçüsünde şiirler yazarak başladı. Şiirlerini 1927'de ve 1933'te bastırdığı iki kitapta topladı. Aşk, doğa ve ulusal duygular ile ilgili şiirler yazdı. Son dönem şiirlerinde Yahya Kemal Beyatlı etkisi görülür. İşte, Necmettin Halil Onan'ın hayatı...

Çanakkale Eceabat'ta yer alan 'Dur Yolcu' anıtına ilham olan şiirin sahibi olan Necmettin Halil Onan'ın asıl mesleği öğretmenliktir. Aynı zamanda edebiyat tarihçisidir.

NECMETTTİN HALİL ONAN'IN HAYAT HİKAYESİ

1902 yılında İstanbul'un bugünkü Çatalca ilçesinde dünyaya geldi. Düyun-ı Umumiye memuru Halil Hilmi Bey'in oğludur.

Necmettin Halil Onan, orta öğrenimini Vefa Lisesi'nde tamamladı. 1919 yılında Darülfünun Edebiyat Fakültesi'nde açılan sınavı kazanarak Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde eğitime başladı. Cenap Şahabettin, Fuad Köprülü, Ferit Kam, Yusuf Şerif, Yahya Kemal, Hüseyin Daniş gibi edebiyatçıların öğrencisi oldu.


Necmettin Halil Onan

İstanbul'un işgali üzerine okul geçici olarak kapatılınca Milli Mücadele'ye katılmak üzere Ankara'ya geçti. Ankara Talimatgahı'nda zabıt vekili oldu, Anadolu Ajansı Siyasi Servisi'nde çalışan Halil Onan, Kurtuluş Savaşı sonrası İstanbul'a dönerek yarım kalan eğitimine devam etti, 1924 yılında mezun oldu.

Necmettin Halil Onan bir süre tekrar Anadolu Ajansı'nda ve özel okullarda çalıştı. 1929 yılından itibaren İzmir, Adana, Ankara illerinde pek çok lisede edebiyat öğretmenliği ve lise müdürlüğü yaptıktan sonra maarif müfettişi oldu.

NECMETTTİN HALİL ONAN'IN ÖLÜMÜ

1942-1946 yılları arasında Yükseköğretim Genel Müdürlüğü yaptı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'ne Eski Türk Edebiyatı Profesörü olarak atandı. 1959 yılında ise üniversitedeki görevinden emekli oldu.

18 Ağustos 1968 günü İstanbul'da hayatını kaybetti. Cenazesi, İstanbul Kandilli'de toprağa verildi.


Necmettin Halil Onan

NECMETTTİN HALİL ONAN'IN ESERLERİ

ŞİİRLERİ

1927 - Çakıl Taşları
1933 - Bir Yudum Daha
1960 - Bir Yolcuya

ROMANLARI

1977 - Kolejli Nereye
* İşleyen Yara (Yayımlanmadı)

DİĞER KİTAPLARI

1928 - Dilbilgisi
1934 - Dilbilgisi
1943 - Dilbilgisi
1940 - İzahlı Divan Şiiri Antolojisi
1950 - Namık Kemal'in Talim-i Edebiyatı Üzerine Bir Risalesi
1956 - Leyla ve Mecnun

HAKKINDA YAZILANLAR

1988 - Necmettin Halil Onan (Abdülkadir Hayber)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Atilla Oral kimdir? Neden öldü, kaç aşındaydı? İşte hayat hikayesi
Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Zaferi ile ilgili sözleri ve fotoğrafları
Dur Yolcu şiirini kim yazdı? İşte Çanakkale Zaferi Dur Yolcu şiiri sözleri, hikayesi...

Karar Biyografi Haberleri