NATO'dan Rusya'nın Türkiye hava sahasını ihlal etmesine kınama

3 Ekim 2015'te Rus savaş uçaklarının Türkiye hava sahasını ihlal etmesine NATO'dan sert bir açıklama geldi. NATO konuya ilişkin yaptığı açıklamada Rusya'nın yaptığını sorumsuzca ve tehlikeli olarak nitelerken Rus yetkililerden açıklama beklendiğini duyurdu.

NATO, Rusya'dan savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesiyle ilgili açıklama yapmasını istedi.

NATO'dan yapılan yazılı açıklamada, müttefiklerin, Rus uçağının Türk hava sahasının ihlalini sert bir dille protesto ettiği, NATO'nun hava sahasına yönelik ihlalleri ve baskınları kınadığı belirtildi.

''Sorumsuz bir davranış''

Açıklamada, Rusya'ya ait savaş uçağının Türk hava sahasını ihlali, "büyük tehlike arz eden sorumsuzca bir davranış" olarak nitelendirilirken, Rusya'ya ihlali derhal açıklaması ve ihlalleri durdurması çağrısında bulunuldu.

Dayanışma vurgusu

Rusya'ya, gelecekte bu tür ihlallerin tekrarlanmamasının temin edilmesi için gerekli tüm tedbirleri alması çağrısı da yapılan açıklamada, NATO'nun güvenliğine ve müttefiklerin Türkiye ile güçlü dayanışma içinde olduğuna vurgu yapıldı. NATO'nun açıklamasında, İttifak'ın, güneydoğu sınırlarındaki gelişmeleri yakından takip etmeyi sürdüreceği ifade edildi.

''Sivil ve muhalifleri hedef alma'' uyarısı

Açıklamada ayrıca, Rusya'nın, Suriyeli muhalifleri ve sivilleri hedef alan saldırılarına derhal son vermesi, DAEŞ ile mücadeleye ve Suriye'deki çatışmanın siyasi geçişle çözüme kavuşturulması konusunda teşvik edici olmaya odaklanması istendi.

Rusya'ya ait bir savaş uçağı 3 Ekim Cumartesi saat 12.08'de Hatay'ın Yayladağı bölgesinin güneyinde Türk hava sahasına girmiş, iki Türk F-16 jeti önleme yaparak ihlali sonlandırmıştı.

Genel Sekreter toplantıya çağırmıştı

Rusya'ya ait bir savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesine NATO'dan da sert tepki geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türk hava sahasının Rus savaş uçağı tarafından ihlal edilmesinin “kabul edilemez öldüğünü söyledi ve konunun müttefik ülkeler arasında görüşülmesi için Kuzey Atlantik Konseyi'ni toplantıya çağırdığını belirtti.

Sinirlioğlu-Stoltenberg görüşmesinden sonra Rusya'ya uyarı

Brüksel'de Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile görüştükten sonra kısa bir açıklama yapan Stoltenberg, NATO'nun Türkiye'nin güvenliğini sağlama konusundaki kararlı tutumunun sürdüğüne belirterek, “Rusya'nın eylemleri bölgenin güvenliğine ve istikrarına katkı sağlamıyor diye konuştu.

NATO'dan Rusya'ya tavsiye

Rusya'ya NATO'nun hava sahasına tam saygı göstermesi ve müttefik ülkeler ile gerilimi tırmandırıcı eylemlerden kaçınması çağrısı yapan Stoltenberg, Rusya'ya İŞİD'le mücadeledeki çabalarını uluslararası koalisyonunkilerle uyumlu hale getirmesi için gerekli adımları atmasını ısrarla tavsiye ediyorum dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

NATO: Rusya'nın Türk hava sahasını ihlali 'kaza' değil
Başbakanlık'taki güvenlik toplantısı sona erdi
Kerry: Türkiye, Rus uçağını düşürebilirdi

Dünya Haberleri