NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Türkiye ve Almanya'nın teklifini ciddi biçimde ele alacağız

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin Suriye sınırı ve Ege Denizi'nde sığınmacı krizine karşı NATO'nun devreye girmesi teklifini "ciddi bir şekilde ele alacaklarını" bildirdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın sığınmacı krizi konusunda devreye girmesiyle ilgili olarak Türkiye ve Almanya'nın teklifini çok ciddi bir şekilde ele alacaklarını söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, önceki gün Alman mevkidaşı Engela Merkel ile yaptığı görüşmenin ardından, Ege Denizi ve Türkiye-Suriye sınırındaki göçmen hareketliliğine yönelik olarak NATO'yu devreye sokmak istediklerini belirtmişti. Başbakan, NATO'nun izleme ve gözetleme imkanlarından faydalanmak istediklerini kaydetmişti.

'İsmet Yılmaz'dan bilgi aldım'

Stoltenberg, yarınki savunma bakanları toplantısının gündemine ilişkin yaptığı açıklamada bir soru üzerine, şöyle konuştu:

"Bu sabah Türk Savunma Bakanı (İsmet Yılmaz) ile görüştüm. Beni toplantıda bu sorunu (sığınmacı krizi) gündeme getireceği konusunda bilgilendirdi. Ayrıca Almanya Savunma Bakanı (Ursula von der Leyen) ile de konuştum. Beni dün Ankara'da gerçekleşen görüşmeler hakkında bilgilendirdi. Yarınki toplantında Türk Bakan'ın daha fazla detay sunmasını bekliyorum. Bakanlar bu soruna değinecek. Çünkü sığınmacı ve mülteci krizi hepimiz için büyük bir endişe kaynağı. Bu yüzden de Türkiye ve diğer müttefiklerin isteklerini, sığınmacılara yardım etmek, NATO'nun krizle ve diğer zorluklarla başa çıkmak için ne yapabileceğini incelemek için çok ciddi bir şekilde ele alacağız."

'Teklif diğer NATO üyeleri tarafından tartışılmalı'

Stoltenberg, başka bir soru üzerine ise NATO'nun sığınmacı akışı konusunda devreye girmesiyle ilgili henüz bir karar almadıklarını belirterek, "İki telefon görüşmesi yaptım ve bakanların söylediklerini dikkatlice dinledim. Şimdi bu diğer NATO üyeleri tarafından da tartışılmalı. Yarın daha fazla detay almış olacağız. Türk Savunma Bakanı bizi bu konuda bilgilendirecek. Aynı zamanda diğer ittifak üyeleri bakanları da dinleyeceğiz. Bizimle değerlendirmelerini ve analizlerini paylaşabilirler. Böylece NATO'nun Türkiye ve diğer ittifak üyelerini sığınmacı krizi konusunda nasıl destekleyeceğine dair diğer üyelerle beraber bir tartışma yapabiliriz" dedi.

BRÜKSEL/AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

NATO, Türkiye'nin 'sığınmacı krizi' talebini kabul etti
NATO, Suudi Arabistan'ın Suriye'ye asker göndermesine karşı
Davutoğlu ve Merkel'den basın toplantısı: Türkiye mültecileri alıyor diye Rus kıyımı meşru görülemez

Dünya Haberleri