NASA, Mars'ın uydusu Phobos’u ilk kez dolunay şeklinde görüntüledi

Mars'ın uydusu Phobos, NASA tarafından ilk kez dolunay şeklinde görüntülendi.

NASA, 2001 yılından beri Mars’ın yörüngesinde bulunan Odyssey aracı tarafından gönderilen dolunay fotoğraflarını yayınladı. Odyssey’in kızılötesi kameraları tarafından yakalanan görüntülerde, dolunay ısı dereceleri nedeniyle gökkuşağı renklerinde birer ‘şeker’ gibi görünüyor.

ISI DEĞİŞTİRİNCE KAMERA ALGILIYOR

Kameralar, Phobos’un yüzeyindeki ısı değişimlerini algılayabiliyor. Dolunayı yakalamak için 2017 yılından beri gözlem yapan bilim insanları, bulguların Phobos’un hangi materyallerden oluştuğunu saptamaya yardımcı olmasını umuyor.

Odyssey projesinde çalışan bilim insanı Jeffrey Plaut, “Yeni görüntüler bir çeşit sıcaklık hedef merkezi; merkezinde en sıcakken dışarı çıkıldıkça soğuyor” dedi.

BİR MARS GÜNÜNDE İKİ KERE DOĞUP BATABİLİYOR

Mars’ın iki uydusundan biri olan Phobos, diğer uydu Deimos'dan daha büyük ve Kızıl Gezegen’e de daha yakın konumda bulunuyor.

Phobos, yaklaşık 7 saatlik dönüş hızıyla, bir Mars günü içinde iki kere doğup batabiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

'İsmini Mars'a Gönder' kampanyasına Türklerden yoğun ilgi: 308 bin 454 kişi başvuru yaptı
NASA, Ay'a ilk kez bir kadın astronot gönderecek
NASA'nın InSight'ı kaydetti: Mars'ta ilk deprem

Teknoloji Haberleri