Myanmar'da hileli seçim iddiaları sonrası ordu yönetime ek koymuş ve halk darbeye karşı sokaklara dökülmüştü. Darbeye karşı protestolar devam ederken, Başkent Nepido ve Yangon şehirlerinde, gösterilerin yapıldığı bölgelere tanklar ve askeri araçlar getirildi. Yangon'da askerler, protesto yapmak isteyen kalabalığa plastik mermiyle müdahale etti.
İNTERNET ERİŞİMİ KESİLDİ
Protestoculara ait internet sitesi Myanmar Now'da yer alan haberde, askeri yönetimin gece saat 01.00'den itibaren ülke genelinde internete erişimi kestiği ifade edildi.
Haberde ayrıca askeri yönetimin sabah vakti Yangon'da çok sayıda protestocuyu gözaltına aldığı bildirildi.
SUU Çİİ İÇİN 2 GÜN DAHA GÖZALTI KARARI
1 Şubat'ta gözaltına alınan eski Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii'nin gözaltı süresi bugün sona ermişti. Suu Çii'nin, 17 Şubat'a kadar gözaltında kalacağı açıklandı.
Basına bir açıklama yapan Suu Çii'nin avukatı Khin Maung Zaw, müvekkilinin planlandığı üzere bugün mahkeme duruşmasına çıkmayacağını belirterek, "Bölge hakiminden aldığımız bilgiye göre gözaltı süresi 17 Şubat'a kadar sürecek." dedi.
NE OLMUŞTU?
Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede yükselen gerilimin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.
Ordu, 1 yıllığına olağanüstü hal ilan ederken ülkenin fiili lideri Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almıştı.
Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum darbeyi kınayan açıklamalar yapmıştı.
Halk, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başladı. Polis, yer yer göstericilere müdahalelerde bulunurken, ordu ise bazı kentlerde sıkıyönetim kararı almıştı.