Arakan eyaletinde yaşayan 410 bin Müslümanın, komşu Bangladeş'e göç etmesine neden olan saldırıları kınayan Suu Çii, bölgede yaşanan insan hakları ihlallerini kınadı ve sorumluların hukuk karşısına çıkacaklarını söyledi.
Myanmar'ın uluslararası incelemelerden çekinmediğini belirten Suu Çii, Birleşmiş Milletler'den konuyla ilgili yapılan 'etnik temizlik' yorumuna ise doğrudan yanıt vermedi. Hükümetinin hukuk kurallarına bağlı kaldığını öne süren Suu Çii, "Bütün insan hakları ihlallerini ve kanunsuz şiddeti kınıyoruz. Ülke çapında barışı, istikrarı ve hukukun üstünlüğünü tesis edeceğiz" ifadelerini kullandı.
'NEDEN GÖÇ ETTİKLERİNİ ANLAMAYA ÇALIŞIYORUZ'
Myanmar ordusunun Rohingya'da sürdürdüğü askeri operasyonlar hakkında konuşmayan Suu Çii, sadece 5 Eylül'den sonra operasyonların sona erdiğini ve silahlı çatışma olmadığını söyledi. Suu Çii, "Bangladeş sınırını geçen Müslümanların sayısından dolayı endişeliyiz. Neden göç ettiklerini anlamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ: KAFASINI KUMA GÖMÜYOR
Öte yandan konuyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler'in ardından Uluslararası Af Örgütü'nden de sert bir açıklama geldi.
Uluslararası Af Örgütü'nün açıklamasında, Suu Çii ve hükümetinin kafalarını kuma gömdüğü ve topluma yalan söylediği belirtildi.