Myanmar hükümeti, Arakan eyaletinin kuzeyinde ordu ve Budist milliyetçilerin saldırısı altındaki bölgelerde Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası yardım kuruluşlarının faaliyet göstermesine izin vermiyor. İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre, Myanmar hükümeti BM’ye bağlı tüm yardım kuruluşları ile 16 uluslararası örgütün, saldırıların sürdüğü bölgelerde Arakanlılara yönelik yardım faaliyetinde bulunmasını engelliyor. Myanmar’daki BM Yerleşik Koordinatörlüğü Ofisi’nce gazeteye yapılan açıklamada, söz konusu bölgelerde gıda, su ve tıbbi malzeme gibi hayati yardımların askıya alındığı belirtilerek, “Buradaki güvenlik durumları bizi yardımları dağıtamaz hale getirdi” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), BM Nüfus Fonu (UNFPA) ve BM Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF), Arakan’ın kuzeyindeki saha çalışmalarını yapamadığı, bu durumun da bölgedeki insanlar açısından hayati tehlike oluşturduğu ifade edildi. Öte yandan, BM kuruluşlarının yanı sıra Oxfam, Save the Children (Çocukları Kurtarın Vakfı) gibi uluslararası yardım kuruluşları da Myanmar hükümetinin çatışma alanlarına erişim izni vermemesi nedeniyle bölgedeki faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldığını duyurdu. Myanmar’daki BM Yerleşik Koordinatörlüğü Ofisi’nin açıklamasında, yerlerinden edilmiş 100 binden fazla Arakanlı Müslümanın kaldığı kamplarda da saldırıların başladığı 25 Ağustos’tan bu yana insani yardım yapılamadığına işaret edilerek “BM, en yakında zamanda insani yardım faaliyetlerine yeniden başlamak için yetkililerle iletişim halinde” denildi. Myanmar’daki BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Pierre Peron da “İnsani yardım kuruluşları, binlerce insanın akıbeti hakkında derin endişe duyuyor. İnsani yardım, normalde çaresiz insanlara iyi niyet çerçevesinde ulaştırılıyordu” diye konuştu. Bu arada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da İranlı mevkidaşı Cevat Zarif ile telefonda Arakanlıları görüştü. Myanmar ordusunun silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan eyaletinde devam eden saldırılarında 25 Ağustos’tan bu yana çok sayıda Arakanlı Müslüman hayatını kaybetti. Saldırılarda 60’tan fazla köy hedef alınıp bu köylerden onlarcası yakılırken, on binlerce Arakanlı Müslüman da can güvenliği nedeniyle bölgeden kaçmaya çalışıyor.
800 EVİ DAHA YAKTILAR
Arakanlı Müslümanlara insani yardım faaliyetlerini engelleyen Myanmar yönetimi, Müslümanlara yönelik saldırılarını ise ara vermeden sürdürüyor. Arakan’ın Maungdaw kentine bağlı Maung Na Ma, Waprang, Mazawr Fara, Shil Khali köylerinin ordu ve Budist milliyetçilerce önceki gün akşam saatlerinde ateşe verildiğine dair görüntü ve fotoğraflar sosyal medya üzerinden yayınlandı. AA muhabirinin, Arakanlı Müslümanlara (Rohingya) ait güvenilir sivil toplum kuruluşu (STK) ağları ve yerel kaynaklardan aldığı bilgilere göre, söz konusu köylerde 600 ila 800 ev yok oldu.
KAÇ KİŞİ ÖLDÜ BİLİNMİYOR
Myanmar hükümetinin uluslararası kuruluşlara bölgeye giriş izni vermemesi ve saldırılar nedeniyle hayatını kaybeden Arakanlı Müslüman sayısı net olarak saptanamıyor. Arakanlı sivil toplum kuruluşları hayatını kaybeden sivillerin sayısının bini aştığını bildirirken, bazıları rakamın binlerce olduğunu iddia ediyor. Myanmar Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing ise geçen günlerde Facebook hesabından yaptığı açıklamada hayatını kaybedenlerin sayısnın 370 olduğunu öne sürmüştü. Açıklamada bu kişilerin ‘teröristler’ olduğu iddia edilmişti.
'NEHRE ATLAYIP ÖLÜYORUZ, DÜNYADAN SES YOK'
Arakanlı Müslümanların, komşu ülke Bangladeş’e ulaşabilmek için Naf nehrini geçmesi gerekiyor. Sosyal medyada yüzlerce Müslüman’ın, nehir üzerinden Bangladeş’e geçiş mücadelesinin görüntüleri yayınlanıyor. Görüntülerde bir kişinin, “Bu insanlar nehri geçmek için hiçbir şey bulamıyor. Yine de nehre atlıyor. Nehre atlayıp ölüyor. Bu, bütün dünyanın önünde oluyor” ifadeleri yer alıyor. Öte yandan bölgedeki bir hastanede görevli doktor Şahin Choudhury de yaralı halde gelen Arakanlıların hepsinin, Myanmarlı askerlerin kendilerine rastgele ateş açtığını söylediğini paylaştı.
BANGLADEŞ'E KAÇANLARIN SAYISI 100 BİNE YAKLAŞIYOR
Myanmar ordusu ve Budist çetelerin saldırılarının başladığı 25 Ağustos’tan bu yana toplam 87 bin kişinin komşu ülke Bangladeş’e göç ettiği bildirildi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Bangladeş’teki Bölge Sözcüsü Vivian Tan, 11 günde 87 bin Arakanlı Müslümanın Bangladeş’e geçtiğini söyledi. Bu, günde ortalama sekiz bine yakın kişinin komşu ülkeye kaçtığı anlamına geliyor. Bölgeye gelen Arakanlı Müslümanların enfeksiyon ve yetersiz beslenme sorunları yaşadığına dikkati çeken Tan, “Bu insanlar, günlerdir yürüyor, birçoğu evlerini terk ettiğinden beri hiçbir şey yememiş” dedi.