Musul'a bağlı Kayyara nahiyesinin kurtarılması operasyonunda 700 IŞİD militanının öldürüldüğü ve örgütün mali açıdan ağır bir darbe aldığı belirtildi.
Musul Operasyon Birimi komutanlarından Albay Amir el-Cuburi, operasyonda IŞİD'e büyük bir darbe indirildiğini ve 700 IŞİD militanının çatışmalarda öldürüldüğünü ve örgütün de bunu itiraf ettiğini söyledi.
Cuburi, Kayyara'nın alınmasıyla örgütün finansal açıdan büyük bir kayıp yaşadığına vurgu yaparak, bölgenin rafineri ve petrol kuyuları nedeniyle IŞİD için ticaret merkezi konumunda olduğunu ifade etti.
Halkın operasyonlarda kendilerine büyük yardımda bulunduğunu dile getiren Cuburi, şunları kaydetti:
"IŞİD militanlarının bir kısmını vatandaşlar öldürdü. Halk, karargahların önemli bir bölümünü yaktı. Biz de halkın huzurlu bir şekilde yaşaması ve kentteki yarım kalan projelerin tamamlanması için üzerimize düşeni yapacağız."
"HALK SEVİNCİNİ ÇARŞI PAZARDA EĞLENEREK YAŞIYOR"
Koalisyon güçlerine bağlı savaş uçaklarının attığı bombalar nedeniyle nahiyedeki binaların yıkıldığı ve duvarlara mermilerin isabet ettiği görülüyor.
Kayyara halkı, şehirlerinin IŞİD'ten kurtarılmasından duydukları sevinci çarşı pazarda şarkılar eşliğinde eğlenerek yaşıyor.
Kentin petrol kuyuları, 1956 yılından bu yana faaliyet gösteren rafinerisi, IŞİD için önemli bir gelir kaynağı oluşturuyordu. IŞİD'ten sonra kullanılamaz hale gelen rafineride günlük yaklaşık 20 bin varil petrolün arıtıldığı ifade ediliyor. Petrol kuyularının yanması nedeniyle de kentin üzerinde siyah bir duman yükseliyor. Halk, bu hava kirliliğinin ciddi hastalıklara yol açmasından endişe ediyor.
Musul'un en büyük nahiyesi Kayyara'nın IŞİD'ten önce 80 bin olan nüfusu önemli oranda azalmış.
Çatışmalarda öldürülen 10'larca IŞİD militanının cesedi hala cadde ve sokaklarda. Cesetlerden yayılan ağır koku şehrin her tarafında hissediliyor.
"HALK YARDIM BEKLİYOR"
Kayyara'daki vatandaşlardan Amine Ömer adlı yaşlı kadın yaşadıkları yerin IŞİD'ten kurtarılmasından sevinç duyduklarını söyledi.
Ömer, duygularını şöyle dile getirdi:
"IŞİD'in elinden kurtulduğumuz için Allah'a şükürler olsun. Çok sevinçliyiz. Bizi kurtaran Irak ordusu ve diğer güçlere teşekkür ediyoruz."
Hizmetlerin olmayışından ve içinde bulundukları zor şartlardan yakınan Ömer, yardım çağrısında bulunarak, "Çok zor durumdayız. Su, elektrik gibi temel ihtiyaçlar yok. Malzemeler çok pahalı. Yiyecek temin etmekte zorlanıyoruz. İlgili mercilerin acil olarak yardıma gelmesini bekliyoruz. Halk burada çok aç kaldı. Temel ihtiyaç maddelerinin tamamına muhtacız." şeklinde konuştu.
IŞİD korkusunu üzerilerinden atamayan bazı vatandaşların hala tedirgin oldukları gözlendi.
STRATEJİK ÖNEME SAHİP BİR BÖLGE
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi stratejik öneme sahip Kayyara'da kontrolün tamamen sağlanması dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Kayyara'nın geri alınmasıyla belirlediğimiz büyük hedefe (Musul'un kurtarılması) varmak daha da kolay olacak." demişti.
ABD'nin askeri üs kuracağını açıkladığı Kayyara'nın alınması doğu, kuzey, batıda yer alan Başika, Tilkef ve Şengal'in ardından Musul'un kurtarılması operasyonunda güney cephesinin de açılması anlamına geliyor.
Irak ordusunun ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin yardımıyla IŞİD'ten aldığı Kayyara nahiyesi örgütün önemli finans kaynaklarından birini teşkil ediyordu.
IŞİD'in finans kaynağı olarak değerlendirilen Kayyara'nın alınması örgüte ekonomik açıdan büyük bir darbe indirdi.
Musul'un 60 kilometre güneyinde yer alan Kayyara, kent merkezinin alınmasında stratejik öneme sahip bir bölge niteliği taşıyor.
MUSUL/AA