Musul operasyonuna Haşdi Şabi katılmayacak

Ninova Operasyonlar Komutanlığı Sorumlusu Necim el-Cuburi, Musul'u IŞİD'den kurtarma operasyonuna Şii Haşdi Şabi milislerinin katılmayacağını açıkladı.

Ninova Operasyonlar Komutanlığı Sorumlusu Necim el-Cuburi, terör örgütü DAEŞ'in elindeki Musul kentinin geri alınması için başlatılacak operasyona Haşdi Şabi'nin (Şii milis gücü) katılmayacağını belirtti.

Cuburi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri, Musul kentinin terör örgütü DAEŞ'in elinden kurtarılması operasyonunda yer alacak askerlere gerekli eğitimi verdi. Aynı zamanda eğitilen askerler tamamen silahlandırılıp iyi bir şekilde donatıldı. Askeri yardımların devamının geleceği sözü verildi" ifadelerini kullandı.

Operasyona katılacak askerlerin bir yıldan uzun süredir ABD, Fransa ve Avustralyalı askeri danışmanlar tarafından eğitildiğini aktaran Cuburi, "Şu anda tam olarak hazır konumdalar ve Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin vereceği emri bekliyorlar" şeklinde konuştu.

Peşmerge ve aşiretler katılacak

Operasyonlara Haşdi Şabi'nin katılmayacağını teyit eden Cuburi, Peşmerge ve bölgedeki yerel aşiret güçlerinin ise kesinlikle katılacağını söyledi.

Cuburi, "Irak ordusu, Peşmerge güçleri ve yerel aşiret güçlerinin dışında karadan başka bir güç rol oynamayacaktır. Yabancı bir ülkenin kara kuvvetlerinin operasyona katılmayacağını bizzat Başbakan İbadi bana iletti" dedi.

Askeri sevkiyat devam ediyor

Ninova ilindeki cephelere askeri sevkiyatların devam ettiğini dile getiren Cuburi, "Son olarak uluslararası koalisyon güçleri cephelerimize 250 adet zırhlı Hummer aracı gönderdi. Söz konusu sevk edilen ve edilecek tüm askeri teçhizatlar sadece Musul'un kurtarılması için kullanılacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Ellerindeki askeri istihbarat bilgilerine göre Ninova ilinde yaklaşık 5 bin militanın olduğunun altını çizen Cuburi, "Sayılarının az olmasına rağmen biz bu durumu ciddiyetle takip edip, tüm tedbirleri almaya çalışıyoruz. Kent içerisindeki hücrelerimiz operasyonun yapılacağı günü bekliyor. Onlar da içeriden harekete geçecekler" bilgisini paylaştı.

NİNOVA/AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Nuceyfi'den 'Musul operasyonu' açıklaması
Erdoğan'dan Obama'ya: Musul'dan çekilirsek DAEŞ gelir

Dünya Haberleri