Mustafa Kemal Atatürk 'Şerif' takma adını hangi savaşta kullanmıştır? İşte KPSS'de çıkan o sorunun yanıtı

'Mustafa Kemal Atatürk 'Şerif' takma adını hangi savaşta kullanmıştır?' sorusu bugün uygulanan KPSS lisans sınavında adaylara yöneltildi. 2020 Kamu Personel Seçme Sınavı lisans oturumları Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri sınavı ile gerçekleşti. Üniversitelerin 4 yıllık (lisans) bölümlerinden mezun olan adaylar, memur olmak için ter döktüler. KPSS'de çıkan Atatürk sorusunun yanıtı, Mustafa Kemal Trablusgarp Savaşı'nda 'Şerif Bey' takma adını kullanmıştır. İşte, sosyal medyada en çok konuşulan konu başlıklarından biri olan KPSS sorusunun detayları...

'Mustafa Kemal Atatürk Şerif takma adını hangi savaşta kullanmıştır?', 'KPSS'de çıkan Atatürk o sorunun cevabı nedir?' sorularının yanıtlarına sayfamızda yer verdik. 2020 KPSS lisans sınavından çıkan adaylar, kendilerine yöneltilen Genel Yetenek-Genel Kültür sorularının yanıtlarını internette araştırıyor. Sınavın tarih alanında, 'Mustafa Kemal Atatürk Şerif takma adını hangi savaşta kullanmıştır?' sorusunu yanıtı merak ediliyor. Detaylar haberimizde...

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK 'ŞERİF' TAKMA ADINI HANGİ SAVAŞTA KULLANMIŞTIR?

Trablusgarp Savaşı veya diğer adıyla 1911-1912 Türk-İtalyan Savaşı, 1911-1912 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu ve İtalya Krallığı arasında geçen bir savaştır. Adı, 'Trablusgarp Savaşı' olmasına rağmen çarpışmalar Trablusgarp dışında Adriyatik Denizi, Ege Adaları, Çanakkale Boğazı ve Kızıldeniz gibi farklı bölgelerde de sürmüştür. Diğer büyük devletlerin ve I. Balkan Savaşı'nın patlak vermesi sayesinde savaşı kazanan İtalya, Osmanlı Devleti'nin Trablusgarp Vilayeti'ne bağlı Trablusgarp, Fizan ve Sirenayka bölgelerini ele geçirmiştir. Bu bölgeler hep beraber birleşip gelecekteki Libya devletini oluşturacaklardı.

Savaş sürerken Rodos ve On İki Ada İtalyan kuvvetlerinin işgaline uğramış, savaş sonrasında imzalanan Uşi Antlaşması'yla birlikte On İki Ada Osmanlı İmparatorluğu'na geri verme sözünü vermiş, ancak 2. cihan harbinden sonra Yunanistana hibe etmistir. Bununla birlikte, antlaşmanın belirsizliği adaları geçici İtalyan yönetimine bırakmış ve Türkiye, 1923'te imzalanan Lozan Antlaşması'nın 15'inci maddesinde bu adalar üzerindeki bütün taleplerinden vazgeçmiştir.

23 Ekim 1911'de Osmanlı toprakları üzerinde uçan İtalyan Yüzbaşı Carlo Piazza, tarihteki ilk keşif uçuşunu gerçekleştirmiştir. Giulio Gavotti ise 1 Kasım günü Etrich Taube model bir uçakla Libya'daki Osmanlı kuvvetlerine karşı bir hava saldırısı düzenlemiş ve bu saldırı, ilk hava saldırısı olarak tarihe geçmiştir. Herhangi bir hava taşıtı savunma silahı olmayan Osmanlı askerleri ise tüfek atışıyla bir uçak düşürmeyi başarmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin gelecekteki cumhurbaşkanı ve Kurtuluş Savaşı'ndaki lideri Mustafa Kemal Atatürk, savaş sırasında sahip olduğu binbaşı rütbesiyle Tobruk Muharebesi'ni yöneterek kendini göstermiştir.

MUSTAFA KEMAL 'ŞERİF' TAKMA ADINI KULLANDI

Mustafa Kemal Atatürk, Trablusgarp'ta Tanin Gazetesi Muhabiri 'Şerif Bey' takma adını kullandı. Trablusgarp Savaşı nedeniyle Tobruk'a atanan Mustafa Kemal bu görevine gitmek amacıyla 15 Ekim 1911'de İstanbul'dan ayrılmış, 21 Ekim 1911'de Mısır'a varmıştı.

Trablusgarp, sömürgeci emelleri yüzünden İtalya tarafından işgal edilmişti. Osmanlı ise bu işgale karşı ordu gönderecek gücü elinde bulamayınca gönüllü subaylarını bu cepheye görevlendirdi. Bunlardan biri olan Mustafa Kemal, gizlice bulunduğu bu görevde Tanin gazetesi muhabiri 'Şerif Bey' takma adı; yine bu ada çıkarılmış pasaportla ve bir Rus vapuru ile yola çıktı. Arkadaşı Salih Bozok'a İskenderiye'den gönderdiği özel mektuplarda dahi bu adı kullanmaya özen gösterdi. Hatta bu gizli görevinin annesi Zübeyde Hanım'dan bile saklanmasını istedi.

KPSS'DE DÜŞÜK PUANLA HANGİ KURUMLARA ATAMA YAPILIR?

2020 KPSS LİSANS SORU KİTAPÇIĞI YAYINLANDI MI?

KPSS LİSANS SINAVI SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

2020 KPSS LİSANS SINAVI ZOR MUYDU, KOLAY MIYDI?

KPSS P1 P2 P3 PUANLARI NEDİR VE NASIL HESAPLANIR?

ÖSYM ADAY İŞLEMLER SAYFASI İÇİN TIKLAYIN

ÖSYM 2020 SINAV TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Marie Antoinette kimdir, neden öldürüldü? Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler sözü kime ait?

Güncel Haberleri