EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL
Uçak düşürme hadisesinin ardından Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerde normalleşme süreci tamamlanmış, ihracat hızlanmış olmasına rağmen turizm sektörünü tedirgin eden bir hamle geldi. Rusya İçişleri Bakanlığı, çalışanlarının tatil yapabilecekleri ülkeler listesine Türkiye ve Mısır dahil edilmedi. Rusya Tur Operatörleri Birliği ATOR sayfasından yapılan açıklamada, listeye Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Belarus, Türkmenistan, Özbekistan, Güney Osetya, Abhazya, Küba, Vietnam, Filistin ve Çin'in dahil edildiği duyurdu. Açıklamada ayrıca Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Güney Osetya turlarının az gelişmiş durumda bulunduğu, Türkmenistan için vize gerektiği kaydedildi. 2015-2016 yıllarında bu listede Suriye, Tunus, Tayland, Myanmar ve Nikaragua'nın yanı sıra Mısır ve Türkiye bulunuyordu.
Öte yandan, turizmcilerden 2018’e dair umut verici açıklamalar geliyor. ürkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy erken rezervasyona ilişkin yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TÜRSAB öncülüğünde 2009 yılında başlatılan erken rezervasyon kampanyasının ana hedefinin, avantajlı ödeme kolaylıklarıyla daha fazla vatandaşın tatil yapmasını sağlamak, bu yolla iç turizmi canlandırmak ve Türkiye’ye gelen yabancı turistlerin daha uygun ödeme koşulları ile seyahat ettiklerine yönelik yaygın algıyı değiştirmek olduğunu anımsattı.
Bu kampanyanın iç turizm piyasasında son derece başarılı olduğunu ifade eden Ulusoy, şunları söyledi: “2009 yılında 300 bin kişi ile başlayan erken rezervasyon kampanyası 2015’te 3,5 milyona ulaştı. Türk turizmi açısından zorlu geçen 2016 yılında sektöre en önemli destek vatandaşlarımızdan geldi ve 4,2 milyon kişi erken rezervasyon ile tatile çıktı. Erken rezervasyon alışkanlığında artış ile birlikte geçtiğimiz yıl 5 milyon seviyesi yakalandı. 2018 yılı için henüz erken rezervasyon sürecinin başında bulunuyoruz, ancak üyelerimizden olumlu dönüşler alıyoruz. Beklentimiz 2018 yılında erken rezervasyon kapsamında tatile çıkan vatandaş sayımızın 6 milyon seviyelerinde gerçekleşmesi yönünde.”
Ulusoy, erken rezervasyon kampanyası sürecinde öne çıkan destinasyonların ağırlıklı olarak Akdeniz ve Ege sahil bandında yer alan bölgeler olduğuna işaret ederek, “Antalya’da başta Kemer, Belek, Side ve Alanya, Ege Bölgesi’nde ise Bodrum, Didim, Kuşadası, Marmaris, Çeşme, Fethiye’ye ilgi yüksek. Bununla birlikte kültür turlarında Kapadokya, Pamukkale, Karadeniz, Bursa ve Eskişehir’e yönelik ilgi bulunuyor” dedi.
ERKEN REZERVASYON ÖNEM KAZANDI
Erken rezervasyona yabancı turistin ilgisine ilişkin açıklamalarda bulunan Başaran Ulusoy, dönem dönem erken rezervasyon taleplerinde düşüş yaşansa da kitle turizmi açısından erken rezervasyon özellikle Avrupa pazarları için vazgeçilmez bir olgu olduğunu anlattı. Rusya-Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) pazarında ise erken rezervasyon kavramının son yıllarda daha fazla önem kazandığını ifade eden Ulusoy, “Rusya ve BDT pazarında çalışan tur operatörlerinin erken rezervasyon alışkanlığının yerleşmesine büyük katkısı oldu. Bu çerçevede erken rezervasyon sürecinde Türkiye’ye yönelik paket turların en çok satıldığı ülkeler arasında Rusya, Almanya, İngiltere, Ukrayna ve Hollanda’dır” diye konuştu.
HEDEFTE ASYA ÜLKELERİ VAR
2017 yılını Türk turizminde yeniden yükseliş için güç depoladıkları bir dönem olarak gördüklerini belirten Ulusoy, şunları kaydetti: “Asıl hedefimiz 2017’nin ardından 2018 ve sonrasındaki yıllarda Türk turizminin yeniden ciddi bir ivme ile büyümesini sağlamak. Bu bağlamda 2018 yılında da turizmde çift haneli büyüme hedefliyoruz. 2018 yılında Rusya-BDT ülkeleri ile birlikte klasik Avrupa pazarlarımızdan Türkiye’ye olan talebi artırmaya yönelik adımların yanı sıra, Çin, Hindistan, Malezya, Endonezya, Filipinler, Güney Kore, Japonya gibi potansiyeli yüksek turizm pazarlarından ülkemize gelen turist sayısını artırmayı amaçlıyoruz.”
SAHTE SİTELERE KARŞI UYARI
Erken rezervasyon yapmak isteyen tüketicileri sahte internet sitelerine karşı uyaran Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, bazı kötü niyetli siteler yüzünden geçen yıl çok mağduriyet yaşandığını, büyük bir rezervasyon sitesinin kapalı olmasını fırsata çevirmek isteyenler olduğunu, özellikle çok ucuz fiyat verenlere ihtiyatla ve şüpheyle yaklaşmak gerektiğini ve hatta fiyatların bizzat otellerden teyit ettirilmesinin yerinde olacağını vurguladı. Bayındır, erken rezervasyon kampanyalarının bugüne kadar “yabancıya ucuz, yerliye pahalı fiyat uygulanıyor” şikayetlerini de ortadan kaldırdığını belirterek, “Türkiye’de çok önemli bir iç turizm potansiyeli var” dedi.