ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’ı devralmasına 10 gün kala, Rusya ile ilgili ‘hack’ tartışmaları gündemin üst sıralarında yer almaya devam ediyor. ABD Başkanı Barack Obama, ABC News televizyonunda katıldığı “This Week” programında konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. ABD’nin üç istihbarat kuruluşu CIA, FBI ve NSA’in geçen hafta yayımladığı ve Rusya’nın ABD’deki seçimleri siber saldırılar ve yalan haberlerle etkilemeye çalıştığı öne sürülen rapor hakkında “Rapor çok açık. Ruslar seçim sürecine karışmaya çalıştı. Bu kampanya çerçevesinde siber saldırılar düzenlediler” diye konuştu. Raporun kamuoyuna açılan halinde Rusya suçlanmakla beraber, somut kanıt yer almıyordu. Ancak Obama “Raporun temelinde yatan kaynaklar ve bilgileri gördüm ve bu raporu tamamen destekliyorum” değerlendirmesini yaptı.
ABD’de müstakbel Başkan Donald Trump, seçim sürecinden bu yana Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesini savunuyor. Amerikan medyasında, Obama’nın siber saldırı iddiaları üzerinden Trump’ın işini bu konuda zorlaştırmak istediği yorumları yapılıyor. Trump ise tutumunda ısrarcı. Müstakbel Başkan, Twitter’dan yaptığı son açıklamalarda “Rusya ile iyi bir ilişkimizin olması iyi bir şey, kötü bir şey değil. Sadece “aptal” insanlar, ya da ahmaklar bunun kötü bir şey olduğunu düşünür” demiş, dünyanın sorunlarını iki ülkenin birlikte çözebileceğini savunmuştu. Buna karşın Trump’ın Özel Kalemi Rence Preibus’tan aksi yönde bir açıklama geldi. Preibus, Trump’ın geçiş ekibinin, Rusya’nın seçim sonuçlarını etkilemeye çalıştığını kabul ettiğini söyledi.
‘YAPTIRIMLAR SÜRMELİ’
Trump’ın bu açıklamalarını yorumlayan ABD kongre üyeleri Rusya ile dostça ilişki kurma olanağından şüphe duyduklarını bildirdi. Konuyla ilgili açıklama yapan ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Devin Nunes, Rusya ile iyi ilişki kurmanın mümkün olup olmadığını bilmediğini, fakat iki ülkenin bunu başarmasını istediğini belirtti. Aynı zamanda Demokratik Parti temsilcisi Adam Sheff, Rusya ile dostça ilişki kurmanın gerçekçi olmadığını söyleyerek, “Rusya’nın yaptıklarına mantıklı bir şekilde bakmak gerek” dedi.
Öte yandan Eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı ve ABD’nin eski Rusya Büyükelçisi William Burns, Washington ve Moskova arasında yakın gelecekte rakiplik ilişkilerinin devam edeceğini bildirdi. The New York Times’de yer alan habere göre diplomat, Donald Trump’ın 20 Ocak’ta göreve başlayacağı yeni idaresinin Barack Obama tarafından uygulanan Rusya karşıtı önlemleri korumaya devam etmesi ve gereklilik halinde güçlendirmesi gerektiğini belirtti. Burns, ABD’nin NATO’ya bağlı olduğunu ve Avrupalı müttefiklerle birlikte dikkatin Ukrayna’ya çevrilmesi gerektiğini belirterek, “Bu ülkenin kaderi Avrupa ve Rusya’nın geleceği için kilit rol oynuyor” dedi.
‘RUSYA SEÇİMLERİ ETKİLEYEMEDİ’
Obama yönetiminin baskılarının ardından, Trump cephesinden bir itiraf da müstakbel başkanın danışmanı Kellyanne Conway’den geldi. Conway, NBC televizyonunda sabah kuşağında yayınlanan “Meet The Press” programına bir röportaj veren Conway, CIA, FBI ve NSA tarafından yayımlanan rapora işaret ederek Rusya’nın başkanlık seçimlerine müdahil olduğu iddiasını kabul etti. Ancak Conway, Rusya’nın bu girişiminde başarılı olamadığını savundu. “Bu ülkeyi dünya sahnesinde utanç verici bir duruma düşürmeyi başaramadılar. Raporda Rusya’nın seçimleri etkilemeyi başardığına dair kanıt yok” diye konuştu. Raporda, Rusya’nın seçimlerde Trump’ı desteklediği, ancak bunda ne derece başarılı olduğuna dair bir çıkarım yapılmayacağı belirtilmişti.
‘BATI DEMOKRASİLERİ SALDIRI ALTINDA’
ABD Başkanı Barack Obama, ABC televizyonunda konuk olduğu programda bilgisayar korsanlığının ve yalan haberlerin demokratik siyasete etkisini hafife aldığı itirafında bulundu. Obama, “Bu yeni bilgi çağında, yanlış bilgilendirme ve siber korsanlığın açık toplumlarımız ve açık sistemlerimiz üzerindeki etkisi ve giderek hızlanan biçimde demokratik uygulamalarımıza sızma girişimlerinin düzeyini hafife aldığımı düşünüyorum” diye konuştu. Obama, Rusya’nın siber korsanlığıyla ilgili Amerikan istihbarat raporunun kısaltılmış bir versiyonunu yayınlamaktaki amacının, “Bunun Putin’in önce eski uydu devletlerde ve artık giderek artan şekilde Batılı demokrasilerde, Avrupa’da bir süredir yaptığı birşey olduğunu herkesin anlaması” olduğunu belirtti.
ÇİN’DEN İNTİKAM TEHDİDİ
Çin Komünist Partisinin (ÇKP) yayın organlarından ‘Global Times’ gazetesinde yayımlanan başyazıda, ‘Tek Çin’ politikasına uyma çağrısında bulunuldu. Soğuk Savaş döneminden beri devam eden bu politikayı, Trump’ın sonlandırabileceğinden endişe ediliyor. Söz konusu politikanın ‘pazarlık konusu dahi edilemeyeceğine’ işaret edilen yazıda, “ABD başkanlığına seçilen Donald Trump’ın, görevi devraldıktan sonra bu temel prensibi reddetmesi halinde Çin halkının devletinden intikam talep edeceği” uyarısında bulunuldu. Yazı, Tayvan lideri Tsai Ing-wen’in hafta sonu Güney Amerika turuna çıkmasının ardından yayımlandı. Tsai’nin ziyaret edeceği ülkeler arasında aktarma yaparken ABD’nin San Francisco ve Houston şehirlerine uğrayacağı kaydedilmişti. Trump’ın seçimi kazandıktan sonra Tsai’yle telefonda konuşması, Pekin’in tepkisini çekmişti.
DÜŞMAN PUTİN’E BİZDEN ÇOK GÜVENİYORSUNUZ
Obama, röportajda son dönemde Rusya’ya sıcak mesajlar veren Cumhuriyetçileri de eleştirdi. “Bende endişe uyandıran hususlardan biri, son dönemde Vladimir Putin’e, Demokrat oldukları için dost Amerikalılardan daha fazla güvenen çok sayıda Cumhuriyetçi, yorumcu ya da uzmana rastlamamız. Bu olamaz. Hepimizin aynı takımda olduğunu kendimize hatırlatmalıyız.
Vladimir Putin bizim takımda değil” diye konuşan Obama, Putin’in ABD’yi düşman ve Amerikalıların hayat tarzını kendisine tehdit olarak gördüğünü savundu. Obama, bu sorunun siber saldırılardan çok daha büyük boyutlu olduğunu da sözlerine ekledi. Donald Trump, uzun süredir Rusya ile ilişkilerin düzentilmesi gerektiğini savunuyordu.