Kalkınma Araştırmaları Merkezi'nin Türkiye'deki uluslararası öğrencileri kapsayan "Yükseköğretimin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi" konulu rapor açıklandı.
Dünya genelinde artış var
Türkiye'ye daha fazla uluslararası öğrenci çekmek amacıyla atılması gereken adımların değerlendirildiği raporda, dünyadaki uluslararası öğrenci sayısının 1970’li yıllardan bu yana 800 binden 4,5 milyona ulaştığı, 2020 yılında ise öğrenci sayısının 8 milyona, uluslararası öğrencilerin oluşturduğu pazarın da yaklaşık 300 milyar dolara yükselmesinin beklendiği kaydedildi.
Ülkemizde 1992 yılında başladı
Raporda, Türkiye'de 1992-1993 eğitim-öğretim yılında başlatılan Büyük Öğrenci Projesi ile uluslararası öğrenciler konusunda önemli gelişmeler yaşandığı belirtildi. Ülkedeki uluslararası öğrenci sayısının 2000’li yılların başlarından bu yana 10 binden 50 bin seviyesine yaklaştığının ifade edildiği raporda, şu bilgilere yer verildi: "2013-2014 dönemi itibarıyla Türkiye'nin uluslararası öğrenci sayısı 48 bin 183 olup dünya pazarındaki payı yüzde 0,9'dur. Onuncu Kalkınma Planı ile 2018 yılı sonunda Türkiye'nin küresel uluslararası öğrenci pazarındaki payının yüzde 1,5'e, toplam uluslararası öğrenci sayısının 100 bine ulaşması hedeflenmekte. Son yıllarda özellikle Türkiye bursları ile artmakta olan uluslararası öğrenci sayısının önümüzdeki dönemlerde de aynı hızla artırılması planlanmakta."
Türkiye'de uluslarası öğrenci sayısındaki değişim (2000-2013)
Uluslararası öğrencilerin tercihi devlet üniversiteleri
Rapora göre, 2013-2014 akademik yılı itibarıyla, Türkiye'de eğitim gören uluslararası öğrencilerin yüzde 80'i devlet üniversitelerinde, yüzde 20'si vakıf üniversitelerinde öğrenimlerini sürdürüyor. Vakıf üniversiteleri toplam uluslararası öğrenci pazarından devlet üniversitelerine oranla daha az pay alıyor. Öğrenim gördükleri iller bakımından değerlendirildiğinde uluslararası öğrencilerin yaklaşık yüzde 60'ı İstanbul, Ankara, İzmir, Konya ve Erzurum’daki üniversitelerde bulunuyor.
Uluslarası öğrencilerin illere göre dağılımı (2013-2014) (GRAFİKLER:AA)
Daha fazla öğrenci çekmeye yönelik öneriler
Raporda, Türkiye'nin daha fazla uluslararası öğrenci çekebilmesi için yapılması gerekenler de şöyle sıralandı: "Türk yükseköğretim sisteminin daha fazla uluslararası öğrenci çekmesi için çeşitli alanlarda iyileştirmeler sağlanmalı, kurumlar arasındaki koordinasyon, tanıtım faaliyetleri, üniversitelerin uluslararası öğrencilere hazır hale getirilmesi, uluslararası öğrencilerin tercih aşamasından eğitimlerini tamamlamalarına kadar geçen süreç boyunca muhatap oldukları yasal mevzuattan kaynaklanan sorunlar, burs uygulamaları, Türkçe eğitimi gibi alanlarda iyileştirmelerin yapılmasına ihtiyaç duyulmakta, uzun vadede beşeri sermayeye katkı, üniversitelerde eğitimin niteliğinin artırılması ve kültürel etkileşim gibi kazanımlar en üst seviyeye çıkartılmalı."
ANKARA-AA