Milli Takım’a adanmış bir hayat

Türk Bayan Güreşine büyük katkılarda bulunan başarıları ile tarih yazan, Rio Olimpiyatlarına 5 kota alınmasının mimarı Bayan Güreş Milli Takım Teknik Direktörü İsmail Kosukoğlu, yıllar önce Münih Olimpiyatlarında Türk Milli Takım güreşçisi Ali Şahin’e tuş olduğu maçın perde arkasındaki gerçekleri gün ışığına çıkardı.

[Karar] 

CELAL DEMİRBİLEK

1972 Münih Olimpiyatlarında güreş minderinde yaşanan 44 yıllık bir sırrı KARAR Gazetesi ortaya çıkardı.

Türk Bayan Güreşine büyük katkılarda bulunan başarıları ile tarih yazan, Rio Olimpiyatlarına 5 kota alınmasının mimarı Bayan Güreş Milli Takım Teknik Direktörü İsmail Kosukoğlu, yıllar önce Münih Olimpiyatlarında Türk Milli Takım güreşçisi Ali Şahin’e tuş olduğu maçın perde arkasındaki gerçekleri gün ışığına çıkardı.

İsmail Kosukoğlu, 1972 yılında Bulgaristan Milli Takımı mayosu ile Ali Şahin’e dördüncü turda tuşla yenildiği maçı bilerek kaybettiği, şeklinde yapılan dedikodulara ve Bulgaristan’da 3 yıl ceza alıp, Bulgar Milli Takımından ihraç edildiği, ömür boyu ceza aldıktan ve güreş hayatı bittikten sonra perde arkasında yaşanan gerçekleri Gazeteniz KARAR’a açıkladı.

O MAÇIN GERÇEK YÜZÜ

İsmail Kosukoğlu, Bulgaristan Milli Takımı mayosu ile Türkiye Milli Takımı güreşçisi Ali Şahin’e karşı tuşla kaybettiği ve Bulgaristan’da büyük tepkilere neden olan o maçın gerçek yüzünü şöyle anlattı. “O gün, Ali Şahin günündeydi. Onun bir Ali Cengiz oyunu vardı. Ben üstte, Ali abi alttaydı, Ben sarmayı taktığımda Ali abi bu oyunu Türkiye’de karakucak, ve minder güreşlerinde ağır sikletlere dahi yapıp galip geldiği maçlar çoktu.

ALİ CENGİZ OYUNU

Ali abinin o oyunu şöyle idi. Ali abi altta iken açılıp üstteki rakibine sarma yapmasına izin verir. Bundan sonra Ali Cengiz Oyunu başlardı. Bende diğer rakipleri gibi bu taktik tuzağa düşmüştüm. Ali abi beni sol bileğimden yakaladı. Sol ayağıma da hamle yapıp üzerime atladı ama bir anda kendisi altta ben üstte idim. Sonuçta ben köprüde kaldım. Bunu bir iki defa denedi. Ben kurtuldum. Benim de en iyi oyunum sarma idi.. Ali abiye sarma takamazsam tuşla yenmem mümkün değildi. Her ikimizde riske girmeye başladık. Puanla yensem de yenilsem de her ikimiz de olimpiyattan elenecektik. Ben üçüncü sarma denememde Ali abinin, Ali Cengiz Oyunu’nun tuzağına düşerek bu kez tuşla mağlup oldum. Ali abi beni o gün helalinden yenmişti. Ancak Bulgarlar o maçta bahaneler aradılar. Maçı verdiğimi iddia etseler de Ali Şahin abim beni hakkı ile tuşlamıştı.”

Peki ondan sonra N’oldu?

TODOR JİVKOV MAÇIMIN KASETİNİ İZLEDİ, İZLETTİ, AF ÇIKTI

“Bulgarlar beni güreşten iyice silmek istiyorlardı. Ben salonlara kaçak girip gizlice antrenmanlar yapıyordum. Ne kadar antrenman yapsam da müsabaka gibi olmuyordu. Devlet Başkanı Todor Jivkov, Bulgar güreşine beni yeniden kazandırmak için maçımın kasetini istemiş. O kasetimi Güreş Federasyonuna gönderip yeniden incelenmesini ve aydınlığa kavuşturulması emrini vermiş. 1975 Mayıs ayının ilk haftasında gelen tebligatta affedildiğim açıklanmış ve Yanbolu’da yapılan Bulgaristan Şampiyonasında mindere çıkmıştım. Ancak ne yazık ki 3 yıllık ceza dönemimde, 3 Avrupa ve 3 Dünya şampiyonasından olmuştum. Benim kilom da güreşenler de maalesef derece yapamamışlardı.

31 YILDIR ARALIKSIZ TÜRK MİLLİ TAKIMLARINI YÖNETİYOR

1985 den sonra Nuri Köseahmetoğlu birlikte Büyükler milli takımında antrenör görevime başladım 31 yıldır da aralıksız Türk Milli takımlarında görev yapmaktayım.
15 yıldır bayan milli takımında çalışıyorum. Türkiye’ye geldiğimde 30 yaşımını doldurup, 31 den gün almıştım.”

15 YILDIR BAYAN GÜREŞ MİLLİ TAKIMININ BAŞINDA

İsmail Kosukoğlu’nun hedefinde 1976 Montreal Olimpiyatı vardı. Ancak Olimpiyat kadrosuna dahil edilmeyip o hayalleri de bitince. Bir kez daha Türkiye’ye göç etmeyi gündeme getirdi. 1978 yılının Kasım ayında 31 yaşında Türkiye’ye ayak bastı.
Hedefimde 1980 olimpiyatı vardı. Ancak Türkiye Moskova olimpiyatlarını diğer ülkelerle birlikte boykot edip katılmayınca, Almanya’nın Raingen takımından gelen transfer teklifi üzerine bu ülkeye gitti.
Türkiye Milli Takımında antrenör olarak 31 yıldır da aralıksız görev yapan İsmail Kosukoğlu, 15 yıldır Türkiye Bayan Güreş Milli Takımını çalıştırıyor..

BU BİR MUCİZE Mİ?

35 YILDIR AYNI KİLODA GÜREŞİYOR

İsmail Kosukoğlu, Dünya Güreş sporunda belki de bir ilki gerçekleştiriyor. 35 yıl önce güreş sporuna 68 kilo ile başlayan Kosukoğlu, bu sporu noktalamasına ve 2011 yılından bu yana Veteranlar kategorisinde yine aynı kiloda güreşiyor ve dünya şampiyonalarında zirveden inmiyor. Hem güreşini sürdürüyor hem de Bayanlar milli takımımızda teknik direktörlük görevini yürütüyor. Veterenlarda 12 kez Dünya şampiyon olan Kosukoğlu, 2 kez de Dünya ikinciliği kürsüsüne çıktı. Hedefinin Veteran güreşini 2017 yılında noktalayacağını belirterek, “ gençlik yıllarımın hayalimde hep ay yıldızlı mayo ile güreşip, Türk bayrağını dalgalandırmayı arzu etmiştim. Gençlik yıllarımda bu mutluluğumu gerçekleştiremedim ama yaşlılığımda veteranlar şampiyonalarında tadını doya doya çıkarıyorum. Sevinçten hüngür hüngür ağlıyorum.” İsmail Kosukoğlu’nun, gençliğinde 3 Avrupa şampiyonluğu, 1 Avrupa ikinciliği, 2 Dünya ikinciliği, 1 dünya üçüncülüğü var.

Peki bu kiloyu nasıl koruyor…

“1998’den bu yana 20 yıldır et yemiyorum.. Nefsim çok kuvvetli. Kesinlikle hiçbir şeyden etkilenmem. Yemek davetlerinden kaçarım. Akşamları yemek yemem. 1980 den beri gazlı içeceklerden uzak duruyorum. Kahve - çay içmem. Akşam saat 10.00 yatarım, sabah gün doğmadan kalkarım.
Üç ayları, pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutarım.
Haftanın üç günü pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri ise antrenman yaparım. Milli takımda olduğumda biraz aksama oluyor.”

BAYAN MİNDERİNDE İLK KEZ 5 OLİMPİYAT KOTASI ALDIRDI

Bayanlar da ilk kez büyükler kategorisinde Avrupa şampiyonu çıkardı. U-23 kategorisinde 2 Avrupa şampiyonu, Takım halinde üçüncülük kazandırdı. 2016 Rio Olimpiyatlarına ilk kez 5 olimpiyat kotası aldırdı. Ve “İnşaallah kızlarımız olimpiyatlarda ülkemizi en iyi şekilde temsil edecekler” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Türklerin de yapabildiğini gösterdi!
İstanbul İmam Hatip Lisesi hem okul hem de sporcu fabrikası
Cüneyt Çakır 2016 Olimpiyat Oyunları için Rio'ya gitti

Spor Haberleri