[Karar]
CELAL DEMİRBİLEK
Son yıllarda dünya genelinde artan doping olayları nedeniyle IOC ve WADA ‘Rio’da tertemiz bir olimpiyat’ hedefi ile büyük bir operasyon başlattı. İki kurum, yeni bir teknoloji ile 2008 Pekin ve 2012 Londra Olimpiyatları’nın temiz çıkan numunelerini yeniden açtı ve dünya genelinde çok sayıda sporcu olimpiyat dışı kaldı. Bu uygulamadan Türk sporcuları da nasiplerini aldı.
13 KEZ TEMİZ ÇIKMIŞTI
Halterde Sibel Özkan Konak 8 yıl önce gümüş madalya kazandığı 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları’nda alınan tahlillerin yeniden analiz edilmesi sonucunda dopingli çıktı ve olimpiyat dışı kaldı. Oysa Sibel, 13 kez eski yöntemlere göre yapılan doping kontrollerinden temiz çıkmıştı. Ancak şimdi yeni uygulamalar sonucu sporcunun numuneleri pozitif çıktı.
Aynı şekilde Pekin’de mücadele eden ve ‘sıfır çeken’ Nurcan Taylan’ın da iki kez temiz çıkan numuneleri 8 yıl sonra yeniden incelenmiş ve yasaklı maddeye rastlanmıştı. Halter Federasyon Başkanı Tamer Taşpınar, son 4 yılda halterde doping vakalarının olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi:
Milli halterci Sibel Özkan Konak / FOTO: Sosyal Medya
BEŞ ÜLKE MEN EDİLDİ
“Bu süreç icerisinde gençlerden büyüklere değin halterde doping olayı görülmedi. Eski yılların kalıntıları ne yazık ki bir kez daha geliştirilmiş teknoloji ile negatif tahliller, pozitif çıkmaya başladı. Branşımızda Londra Olimpiyat Oyunları’nda Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Belarus ve Ukrayna’dan 10 sporcuda doping çıkarken, bizim sporcularımız temizdi.
Sekiz doping vakasının olduğu Pekin’deyse Ermenistan, Azerbaycan, Kazakistan, Moldova, Rusya ve Türkiye dopingli çıktı. Türk halteri maalesef geçmişin sancılarını çekiyor. Sibel, Pekin’den önce o zaman ki aletlere ve sisteme göre 13 kez girdiği kontrollerden temiz çıkmıştı. Şimdi yargılanarak ‘dopinglisin’ dendi. Oysa dopingle mücadelede çok başarılıydık. Geçmişin kalıntıları da olsa şimdi bu duruma çok üzülüyoruz.”
Milli halterci Sibel Özkan Konak / FOTO: Sosyal Medya
ARTIK DOPİNGDEN KAÇIŞ YOK
Analizi yapılmış idrar numunelerinin yeniden incelemeye tabi tutulması ve biyolojik pasaport sayesinde 3-5 yıl sonra tespit edilen doping maddelerinin etkileri ve yeni keşfedilen analiz metotları ile dopingden kaçmak artık gerilerde kaldı. Teknoloji öyle bir hızla gelişmeye başladı ki, neredeyse ortaya çıkarılmayan doping vakası kalmayacak gibi görünüyor. Zira Anabolic Steroid’in parçalanma ürünleri tespit edildi.
Endokrin (hormon) ve steroid yöntemleri de devreye girerken sporcuların, başta steroid profilleri olmak üzere bazı hormon düzeylerini belirlenip takip ediliyor. Kişiye özgü sapmaların dışında bir değişiklik ortaya çıktığı zaman, bu değişikliğin sebebinin yasaklı madde ya da metot kullanma nedeniyle oluşup-oluşmadığı sorgulanıyor ve yeterli savunma yapılamazsa sporcu ceza alıyor.
KOTAMIZ DÖRDE İNDİ
Halter Federasyonu Başkanı Tamer Taşpınar, IOC’nin, üçten fazla dopingli sporcusu çıkan ülkelerin olimpiyatlara alınmayacağı kararına dikkat çekti. Rusya, Belarus, Bulgaristan ve Kazakistan’ın Rio’da halter branşında mücadele edemeyeceğini belirten Taşpınar, “Madalya almasını beklediğimiz Sibel’in bu gelişmenin ardından kürsüde yer alma ihtimali daha da artmıştı. Bizim açımızdan kötü bir gelişme oldu. Ne yazık ki kendisini Brezilya’ya götüremeyeceğiz” dedi. Sekiz ülkenin de kotasının düşürüldüğünü belirten Taşpınar Türkiye’nin 3 kadın, 1 erkek sporcu kotasına sahip olduğunu dile getirdi.
Milli boksör Adem Kılıç / FOTO: Sosyal Medya
BİR ŞOK DA ADEM KILIÇ'TAN
Boksta Türkiye’nin madalya umudu Adem Kılıç da Rio kadrosunda çıkarıldı. 2012 Londra’da alınan numunesinde yasaklı maddeye rastlanan milli boksörün B numunesinde pozitif çıkarken bu olay boks camiasında büyük deprem yarattı. Boks Federasyonu Başkanı Eyüp Gözgeç, “Türk boksu Rio Olimpiyatları'nda başarılı olacaktır. Sporcularımdan çok mutluyum. Kota sayımızın da artacağını umut ediyorum” dedi.