Türkiye İş Bankası Müzesi, Milli Mücadele’nin 100. yılında ‘İstiklal’ başlıklı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Türk milletinin verdiği mücadeleyi yaklaşık bin belge, fotoğraf, film ve objeyle anlatan İstiklal sergisi, ziyaretçilerini yüz yıllık bir tarih yolculuğuna davet ediyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, Milli Mücadele’nin isimsiz kahramanları olan Anadolu insanını bir kez daha saygı ve minnetle anmak üzere hazırlanan sergi; ‘On Yıllık Savaş’, ‘Mütareke ve İşgal’, ‘Direniş ve Kuvayı Milliye’, ‘Düzenli Ordu ve Sathı Müdafaa’, ‘Hukuk ve Taarruz’, ‘İstiklal ve Cumhuriyet’ olmak üzere altı bölümde bilgi ve belgeleri ziyaretçilere aktarıyor.
Küratörlüğünü İzzeddin Çalışlar, danışmanlığını ise Prof. Dr. Haluk Oral’ın yaptığı sergide savaşa dair askeri objeler, o dönem kaleme alınmış günlükler, notlar, savaş sırasında hazırlanmış ve savaşın seyrini belirleyen haritalarla cephelerde komuta kademeleri arasındaki emirler görülebiliyor. Sergideki projeksiyonlarda Milli Mücadele dönemine ait çok sayıda tarihi görüntü izlenebiliyor. Ziyaretçiler; etkileşimli ekranlar sayesinde sergide yer alan kişi, belge ve objelere dair ayrıntılı bilgilere ulaşabiliyor.
O dönemde yayımlanmış Minber, Tasviri Efkar, Memleket, Ati, İkdam gibi gazetelere yansıyan başlıkları, muharebeler sırasında Milli Mücadele’yi anlatan propaganda afişlerini, dünya basınıyla yapılan mülakatları da sergide görmek mümkün. Birçok ulusal ve uluslararası arşiv ve koleksiyondan derlenen 1.000’e yakın belge, fotoğraf, film, harita ve objeden oluşan İstiklal sergisi, Milli Mücadele’ye dair şimdiye kadar hazırlanmış en kapsamlı sergilerden biri olma özelliği taşıyor.
Eminönü’ndeki Türkiye İş Bankası Müzesi’nde açılan sergi, yıl sonuna kadar görülebilecek.