[Karar]
ZİVER BÜYÜKTAŞ
1 Kasım seçimlerinde istediği sonucu alamayınca parti içi muhalefetin harekete geçtiği MHP için Ankara 12. Sulh Mahkemesi, bugün önemli bir karar verecek. Seçimden sonra Meral Akşener, Koray Aydın ve Sinan Oğan, parti içi muhalefete soyunarak olağanüstü kurultay talebinde bulundu. Bunun için gerekli 543 imzayı topladı ve noter eşliğinde genel merkeze teslim etti. Ancak MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, kurultay talebini reddederek muhaliflere mahkeme yolun göstermesi üzerine muhalifler, mahkeme yolunu tuttu.
ŞİMDİYE DEK 4 ADAY
16 il başkanı adına avukatlar, 5 Şubat’ta dava dilekçelerini Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne teslim etti. Mahkeme, kararını 8 Nisan Cuma günü açıklayacağını duyurdu. Bu arada, Meral Akşener, Koray Aydın ve Sinan Oğan’dan sonra Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ da adaylığını açıkladı.
SP VE CHP ÖRNEKLERİ
Bahçeli yönetimindeki MHP’de mahkeme yoluyla olağanüstü talebi ilk kez yaşanmıyor. 2005’te Ülkü Ocakları kurucu Genel Başkanı Ramiz Ongun, 2009 yılında da Koray Aydın, olağanüstü kongre istemiş, ancak başarılı olamamışlardı.
Öte yandan muhaliflerin avukatları, mahkemeye verdikleri dilekçede 2010 ‘da Saadet Partisi’ne (SP) olağanüstü kongre çağrısı yapmak üzere üç kişiyi görevlendiren Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi kararı ile 2005’te yılında olağanüstü kongresini yapması için CHP’yi ihtar eden Anayasa Mahkemesi kararlarını emsal gösterdi.
İTİRAZ SÜRECİ UZATIR
Mahkeme kararı ne olursa olsun iki tarafın da temyiz hakkı bulunuyor. Karara itiraz edilerek temyize gidilmesi süreci daha karmaşık hale getireceği ve uzatacağı ifade ediliyor.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Mahkeme, olağanüstü kurultayın önünü açarsa partinin üst delegelerinden üç kişilik ‘’Çağrı Heyeti’’ atanacak. Heyet, sadece olağanüstü kurultayın gerçekleştirilmesini sağlayacak. Tüzük değişikliği yapılarak olağanüstü kurultayın seçimli olması sağlanacak. Kurultayın seçimli olması yönünde karar çıkarsa adaylar seçim çalışmalarını hızlandıracak.
DEMOKRATİK YOLLARLA SONUÇ ALINMALI
Eski Adalet Bakanı ve Anayasa Hukukçusu Hikmet Sami Türk, MHP’deki mahkeme sürecini Karar’a değerlendirdi. Türk, sulh mahkemesinin vereceği kararın temyiz edilebileceğini, ancak kanunun öngördüğü yolların yine kanunlarla tıkanmaması, demokratik yollarla bir sonuca ulaşılması gerektiğini söyledi. Belli sayıda olan çağrılara genel merkezin kayıtsız kalamayacağını ve gereğini yapması gerektiğini ifade eden Türk, ‘’Büyük kongreye bütün organlar katılıyor. Demokratik usullerle sonuca gidilmeli. Parti içi demokrasiyi uygulamanın gereği yapılmalı’’ dedi.