Meteor nedir, ne zaman ve nasıl olur? Türkiye'ye göktaşı düşer mi?

Uzaydan Dünya yüzeyine düşen maddelere genel olarak 'meteor' ya da 'gök taşı' denir. Gök taşları, uzaydan Dünya'nın atmosferine girer ve genellikle de yeryüzüne ulaşamadan eriyerek atmosfere karışır. Sürtünme ve basıncın sonucu olarak ısınır ve 'ateş topu' oluşur. 'Yıldız kayması' olarak da adlandırılır. İşte detaylar...

Doğu Karadeniz'de meydana gelen meteor düşmesi sonucu ortaya çıkan ışık hüzmesi büyük heyecana neden oldu. Doğu Karadeniz illerinin yanı sıra Ankara, Kayseri, Tokat'ta da gökyüzünü birkaç saniyeliğine aydınlatan gök taşı düşmesi, vatandaşların cep telefonları tarafından kaydedildi.

METEOR NE DEMEK?

Gezegenlerin arasında serbest bir biçimde dolaşan irili ufaklı taş parçaları meteor olarak adlandırılır. Meteorlar genellikle parçalanmış gezegenlerin gök cisimlerinden meydana gelir. Uzay boşluğunda hareket eden meteorlar Dünya'nın çekim alanına girerlerse atmosfere ulaşabilir.

Meteorlar atmosfere girdiklerinde atmosferde bulunan hava direnci ile karşı karşıya gelir. Bu duruma bağlı olarak da sürtünme kuvveti oluşur. Eğer meteorun boyutları ufaksa sürtünme kuvveti sonucu oluşan alev ile yanar ve yeryüzüne ulaşamaz.

GÖK TAŞI NEDİR?

Büyük boyutlara sahip meteorlar ise yanmadıkları için yeryüzüne ulaşabilir. Yeryüzüne ulaşabilen meteor parçaları 'gök taşı' olarak adlandırılır. Meteorun büyüklüğüne göre dünyaya olan etkisi de değişkenlik göstermektedir. Dünyaya çarpan büyük meteorlar büyük hasarlara yol açmıştır.

YILDIZ KAYMASI NASIL OLUR?

Bazı geceler gökyüzünü izlerken, çok kısa bir anlığına gökyüzünde bir iz görülür. Bu, tıpkı bir yıldızın, bir anlığına kayması gibi göründüğünden, dilimizde 'yıldız kayması' olarak yerleşmiştir. Saniyeler içerisinde gerçekleşen bu olay, yılın belirli dönemlerinde daha sıkı yaşanır.

Yıldız kayması, atmosfere çok yüksek hızla girip yanan gök taşlarıdır.

Gök taşı yağmuruna neden olan taşlar çok yüksek hızlarda hareket ettiklerinden, genellikle göz açıp kapayıncaya kadar kaybolur. Nispeten büyük olanları ise birkaç saniye görebilmek mümkündür. Parlamalarının nedeniyse, çok yüksek hızda ilerlemeleri dolayısıyla atmosferdeki sürtünme sonucu yanmalarıdır. Biçimleri de aerodinamik olmadığından bu yanma olayı kaçınılmazdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

GMT saat dilimi nedir? Türkiye'nin GMT saat dilimi kaç? İşte dünya haritası
Radyasyon nedir, zararları neler? İşte radyasyon yayan aletler
Kaza kırıma uğramak ne demek? Uçakta kırım nedir?

Karar Nedir Haberleri