Merkez’den 3 toplantıda 1000 baz puan indirim

Merkez Bankası sert faiz indirimine devam ediyor. Eski başkan Murat Çetinkaya sonrasında son 3 toplantıda TCMB Başkanı Murat Uysal, 1000 puanlık indirim gerçekleştirmiş oldu. PPK toplantısında 250 baz puanlık indirim yapan Merkez, faizi yüzde 16,5’ten 14’e kadar çekti. İndirime piyasaların tepkisi sınırlı kaldı. Dolar gün içinde 5.74 TL’den 5.77 TL seviyesine kadar çıktı.

ALİ YILDIRIM

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizlerinde beklenen indirimin fazlasını yaptı. TCMB’nin eski Başkanı Murat Çetinkaya’dan sonra hızlı bir indirim dönemine giren Merkez, 3 PPK toplantısında toplamda 1000 baz puanlık indirim gerçekleştirdi. Politika faizini dün 250 baz puan daha düşüren Merkez, yeni bir döneme girdi. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal başkanlığında toplanan PPK’nın, politika faizinin yüzde 16,50’den yüzde 14’e indirilmesine karar verdiği bildirildi. Duyuruda, son dönemde edinilen verilerin iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam ettiğini gösterdiği belirtildi. Öncü göstergelerin iktisadi faaliyetin sektörel yayılımındaki iyileşmenin devam ettiğine işaret etmekle birlikte yatırımların zayıf seyrini sürdürdüğü kaydedilen duyuruda, sanayi üretiminin, son aylarda resmi tatillerle ilişkili çalışma günü etkilerine bağlı olarak yüksek bir oynaklık sergilemekle birlikte ana eğilim itibarıyla ılımlı artışını koruduğu vurgulandı.

Rekabet gücündeki gelişmelerin olumlu etkisinin sürdüğü, küresel büyüme görünümündeki zayıflamanın dış talebi kısmen yavaşlattığı aktarılan duyuruda, şu değerlendirmelere yer verildi: “Önümüzdeki dönemde net ihracatın büyümeye katkısının azalarak da olsa süreceği, enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir. Son dönemde büyüme kompozisyonunun etkisiyle belirgin bir iyileşme kaydeden cari işlemler dengesinin önümüzdeki dönemde ılımlı bir seyir izlemesi beklenmektedir. Yakın dönemde küresel iktisadi faaliyetteki zayıf seyir ve enflasyona dair aşağı yönlü riskler belirginleşirken, gelişmiş ülke merkez bankaları para politikaları genişleyici yönde şekillenmektedir. Bu durum gelişmekte olan ülke finansal varlıklarına yönelik talebi ve risk iştahını desteklemekle birlikte, korumacılık önlemlerinin ve küresel ekonomi politikalarına dair diğer belirsizliklerin gerek sermaye akımları gerekse dış ticaret kanalıyla oluşturabileceği etkiler yakından takip edilmektedir.” 

FAİZ DÜŞÜRME GÖREVİNİ KANITLADI

Rabobank Gelişen Piyasalar Baş Stratejisti Piotr Matys özel bir televizyon kanalına Merkez Bankası’yla ilgili detaylar paylaştı. Matys, karardan sonra dolar/TL’nin günü kapacağı seviyenin çok önemli olduğunu söyledi. Ayrıca, politika faizinde yılı yüzde 14 ile kapatmanın mantıklı olacağını da dile getirdi. Matys “Karar ile Başkan Uysal, kendisine Cumhurbaşkanı tarafından faizleri indirme görevi verildiğini kanıtlamış durumda. Bunu yaparken Merkez Bankası piyasaların toleransını test ediyor. Piyasalar için dolar/TL’nin kapanış seviyesi mesaj verecek” dedi. Bu yılki enflasyon beklentisi ve aralık ayında gerçekleştirilecek toplantıdaki beklentilerini de paylaşan Matys “Bütün hepsi TL’ye bağlı olacak. Şayet para birimi bir kez daha zayıflamaya başlarsa, Merkez Bankası için faizleri daha da indirmemesi için güçlü bir işaret olacaktır. Politika faizini daha hızlı bir şekilde indirmeye çalışırlarsa bu TL’de dengesizliğe sebep olabilir. Aralık ayına kadar çok zaman var. TL zayıflarsa mantıklı olan faizleri değiştirmeden yılı yüzde 14 ile kapatmak olacaktır” dedi.

ENFLASYONDA İYİLEŞME DEVAM EDECEK

Faiz kararı duyurusunda, enflasyon görünümündeki iyileşmenin devam ettiği bildirildi. Türk lirasındaki istikrarlı seyrin yanı sıra enflasyon beklentilerindeki iyileşme ve ılımlı iç talep koşullarının çekirdek enflasyon göstergelerindeki düşüşte belirleyici olduğu belirtilen duyuruda, eylül ayında tüketici enflasyonunun güçlü baz etkisiyle de birlikte özellikle temel mal ve gıda gruplarının katkısıyla belirgin bir düşüş sergilediği hatırlatıldı. Duyuruda, iç talep gelişmeleri ve parasal sıkılık düzeyinin enflasyondaki düşüşü desteklediği vurgulandı. Enflasyonun ana eğilimine dair göstergeler, arz yönlü faktörler ve ithalat fiyatlarının enflasyon görünümünü olumlu etkilediği bildirilen duyuruda, şunlar kaydedildi: “Bu gelişmelere bağlı olarak, güncel tahminler yıl sonu itibarıyla enflasyonun Temmuz Enflasyon Raporu’nda verilen öngörülerin belirgin olarak altında kalabileceğine işaret etmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinin 250 baz puan indirilmesine karar vermiştir.”

TEMKİNLİ DURUŞ SÜRECEK

Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerektiği bildirildi. Merkez raporu şöyle devam etti: “Bu çerçevede, parasal sıkılığın düzeyi ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası, fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.”

PİYASA ÇOK TEPKİ VERMEDİ

Merkez Bankası’nın beklentilerin üzerinde faiz indiriminin ardından dolar 3.25 kuruş birden yükseldi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun kararı öncesi 5.73 lira düzeyinde olan kur, kararın hemen ardından 5.76 liraya kadar yükseldi. Dün gün içindeki işlemlerde dolar en düşük 5.73 lira ve en yüksek 5.77 lirayı gördükten sonra, 5.75 - 5.76 lira aralığında seyretti. Euro en düşük 6.37 lira ve en yüksek 6.42 lirayı gördükten sonra, 6.41 - 6.42 lirada seyretti. BİST100, güne yüzde 0.66 artışla 100 bin 447 puanda başladıktan sonra, faiz kararı sonrasında 100 bin puan üzerinde seyrediyor. 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Merkez'in indirimi sonrası konut kredi faizinde yapılandırma beklentisi
Merkez, Enflasyon Raporu'nu, 31 Ekim'de açıklayacak
Merkez'in resmi rezerv varlıkları eylülde azaldı

Ekonomi Haberleri