Merkez Bankası verileri açıkladı: Özel sektörün yurt dışı borcu dudak uçuklattı

Merkez Bankası, özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredilerin borcunun ekim ayında 161,2 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Özel sektörün yurt dışından aldığı uzun vadeli kredi borcu ekim ayında 161,2 milyar dolar, kısa vadeli kredi borcu ise 7,9 milyar dolar oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) özel sektörün yurt dışından sağladığı kredilere ilişkin verileri açıkladı. Ekim sonu itibarıyla, özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu gelişmeleri incelendiğinde, 2019 yıl sonuna göre uzun vadeli kredi borcunun 18,1 milyar dolar azalarak 161,2 milyar dolara, kısa vadeli kredi borcunun (ticari krediler hariç) ise 845 milyon dolar azalarak 7,9 milyar dolar olduğu belirtildi.

UZUN VADELİ BORÇLAR 2,8 MİLYAR DOLAR AZALDI

Bankaların uzun vadeli kredi borçlanmaları 2,8 milyar dolar azalırken, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalar ise 674 milyon dolar azalışla 20,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 2,2 milyar dolar azaldı. Tahvil stoku ise 1,1 milyar dolar azalarak 2,5 milyar dolar seviyesine geldi. Finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 10,2 milyar dolar azalarak, tahvil stoku ise 49 milyon dolar düşerek 7,1 milyar dolar seviyesine geldi. Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, 2019 yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 104 milyon dolar azalışla 5,5 milyar dolar; finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 415 milyon dolar azalışla 1,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

BİR YILLIK GERİ ÖDEME 40,7 MİLYAR DOLAR

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, ekim sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, bir yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplamı 40,7 milyar dolar oldu. TCMB’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, ekim sonu itibarıyla tahvil hariç özel alacaklılara olan borç, bir önceki yıl sonuna göre 16,1 milyar dolar azalarak 109,5 milyar dolar oldu. Kısa vadeli kredi borcu ise tahvil hariç özel alacaklılara olan borcun bir önceki yıl sonuna göre 950 milyon dolar azalarak 7,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

BORCUN YÜZDE 62,4'Ü DOLAR

Döviz kompozisyonuna bakıldığında, 161,2 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 62,4'ünün dolar, yüzde 33,8’inin euro, yüzde 2,1’inin TL ve yüzde 1,7’sinin ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu ve 7,9 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun ise yüzde 40,4’ünün dolar, yüzde 39,0’ının euro, yüzde 17,4’ünün TL ve yüzde  3,2’sinin diğer döviz cinslerinden oluştuğu görülmektedir.

Sektör dağılımı incelendiğinde, ekim sonu itibarıyla, 161,2 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun yüzde 43,5’ini finansal kuruluşların, yüzde 56,5’ini ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturmuştur. Aynı dönemde, 7,9 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli toplam kredi borcunun yüzde 83,7’sini finansal kuruluşların, yüzde 16,3’ünü ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturmuştur.”

NACİ AĞBAL'DAN 4 YIL SONRA İLK

Öte yandan 4 yıldır yapılmayan Para ve Kur Politikası metni tanıtım toplantısı için ilk kez kamera karşısına geçen Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, gerekmesi durumunda para politikasının daha da sıkılaştırılacağı mesajını verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Bakanlık Türkiye'nin dış borç stokunu açıkladı
IMF duyurdu: Türkiye'nin altın rezervi 2020'de ikinci kez geriledi
Ağbal'ın açıklamalarını yabancı ekonomistler değerlendirdi

Ekonomi Haberleri