Merkel’in ‘Jamaika’ maratonu başlıyor

Seçimlerin ardından bir haftayı geride bırakan Almanya ‘Jamaika koalisyonu’ için görüşmelere hazırlanıyor. Yeşiller ve FDP, Merkel’e kapının açık olduğunu duyurdu. Ancak üç partinin görüş birliğine varması gereken 6 konu var.

Almanya, geçen hafta yapılan genel seçimin ardından ‘Jamaika koalisyonu’ olarak adlandırılan koalisyon hükümetinin oluşturulması için görüşmelere hazırlanıyor. Seçimlerden yüzde 10.7 ile 4. çıkan Hür Demokrat Parti (FDP) ve yüzde 8,9 oy oranıyla 6. sıradaki Yeşiller ön görüşmelerin başlaması konusunda acele edilmesini isrterken yüzde 33 ile zaferle çıkan CDU lideri Başbakan Angela Merkel, önce konuyu kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik Parti (CSU) ile müzakere etmek istiyor. FDP ve Yeşiller ile yapacağı istikşafi görüşmelere geçmeden önce Merkel, CSU ile CDU arasındaki görüş ayrılıklarını gidermek ve ortak adımları belirlemek için CSU yöneticileriyle 8 Ekim’de konuyu ele alacak.

Merkel’in FDP ve Yeşiller ile istikşafi görüşmeleri 15 Ekim’den sonra başlatacağı öngörülüyor. Yeşiller, Berlin’de düzenlenen delegeler toplantısında, CDU/CSU’dan istikşafi görüşmeler için gelecek davetin kabul edilmesi yönünde karar aldı. Kararda, bunun partinin otomatik olarak hükümete katılacağı anlamına gelmediği, görüşmelerin yapıcı geçmemesi durumunda muhalefette kalınacağı ifadesi de yer aldı. FDP Genel Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki ise Merkel’den Jamaika görüşmeleri için acele etmesini isteyerek, “Herkes sorumluluğun bilincinde. Bu nedenle uzun süre beklemek için sebep yok” dedi. Ancak koalisyonun kurulması için üç partinin uzlaşmaya varacığı 6 konu bulunuyor.

6 BAŞLIK UZLAŞMA BEKLİYOR

1 ) SIĞINMACI SAYISI:

Jamaika koalisyonun kurulması için partilerin uzlaşmaya gideceği konuların başında ülkeye alınacak sığınmacı sayısında üst sınırın belirlenmesi bulunuyor.

2) Enerji ve iklim politikaları:

FDP ve CDU’nun ekonomi kanadı Yenilenebilir Enerji Yasası’nın yürürlükten kalkmasını isterken, Yeşiller 2030’a kadar, ülkenin enerjisinin tümüyle yenilenebilir enerjiden sağlanması için hazırlıkların tamamalanmasını talep ediyor.   

3) AVRUPA POLİTİKASI:

FDP, Avrupa’da tasarruf politikasının sürdürmek ve Yunanistan gibi rekabet edebilir olmayan ülkelerin  gelecekte “Avro Bölgesi”nden atılmasını savunuyor. Ancak Yeşiller buna karşı.       

4) GÜVENLİK POLİTİKASI:

Her 3 parti, artan terör tehdidi nedeniyle polis sayısının artırılması konusunda hemfikirken, CDU/CSU güvenlik kamerasıyla izlenen yerlerin artmasını, askerlerin de ülke içince görev yapmasını ve kişilerle ilgili daha fazla istihbari faaliyet yürütülmesini savunuyor.

5) VERGİ POLİTİKASI:

Vergi konularında partilerde görüş ayrılıkları bulunuyor. CDU ve Yeşiller mali işlem vergisinden yana olurken, FDP buna karşı çıkıyor.      

6) EĞİTİM POLİTİKASI:

Almanya’da eğitim konularıyla eyaletler ilgileniyor. Yeşiller ve FDP bu konuda federal hükümetin söz sahibi olmasını istiyor. Ancak CDU ve CSU buna karşı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Merkel: AB Zirvesi'nde Türkiye'yle müzakerelerin sonlandırılması kararı alınmayacak
Mevlüt Çavuşoğlu Der Spiegel'e konuştu: Türkiye'nin sınırlarını zorlamayın
DİTİB’e teşvik yaptırımı

Dünya Haberleri