Merkel'den Türkiye çıkışı

Almanya Başbakanı Merkel, AB ile Türkiye’nin Aralık ayında vize serbestisi konusunda görüşeceğini belirterek, “Türkiye ile yapıcı ilişkiler istediğimizi netleştirdik” dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Brüksel'de ikinci günü yapılan AB liderler zirvesinde Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilim ve Türkiye ile ilişkiler konusunda bir açıklama yaptı. Merkel, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Türkiye’yi hedef alan açıklamalarının ardından daha ılımlı mesaj verdi. 

AB Liderler Zirvesi öncesinde gazetecilere açıklama yapan Merkel, toplantıda Türkiye ile ilişkilerin karmaşıklığının altını çizeceğini söyledi. Merkel, "Tüm zorluklara karşın AB'nin Türkiye ile yapıcı bir ilişki geliştirmesinde büyük çıkarı bulunmaktadır. NATO'da ortak konumundayız. Düzenli göç söz konusu olduğunda birbirimize bağımlıyız." diye konuştu.

Doğu Akdeniz ve Ege'deki gerginliğin çözülmesi gerektiğini belirten Merkel, "Burada diplomasi önemli bir rol oynuyor" ifadesini kullandı.

“VİZE SERBESTİSİ KONUSUNDA İYİ BİR ŞEKİLDE ÇALIŞILMASI GEREKİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile son zamanlarda sıklıkla görüştüğüne değinen Merkel, Türkiye ile yapıcı ilişkiler istediklerini belirtti. 

Merkel, “Türkiye ile AB arasındaki göç anlaşmasının yeni bir aşamaya getirilmesi, Gümrük Birliği anlaşması ile ekonomik işbirliği konularını da görüşmek istiyoruz. Vize serbestisi konusunda Aralık ayına kadar iyi bir şekilde çalışılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Türkiye ile yapıcı ilişkiler istediğimizi netleştirdik” diyen Merkel, Türkiye ile ilişkilerde olumlu bir ajandaya kavuşmak için gerekenleri yapmak istediklerini söyledi. 

Merkel, zirvede ayrıca AB-Çin ilişkilerinin ele alınacağını, 14 Eylül'de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yaptıkları video konferans görüşmesi hakkında liderlere bilgi vereceğini söyledi.

LAYEN: YAPICI BİR İLİŞKİ İSTİYORUZ

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Zirvesi'nde başta Türkiye ve Çin ile ilişkiler olmak üzere uluslararası ilişkiler konularının ele alınacağını belirterek liderlerin Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimi ile dayanışma sergileyeceğini dile getirdi.

Von der Leyen, "Türkiye-AB ilişkilerinde iki ihtimal var. Ya gerginlik tırmanacak, ki bunu istemeyiz, ya da gerginlik düşürülecek ve yapıcı bir ilişkiye doğru ilerleyeceğiz. Bizim istediğimiz ikincisi. Her iki ihtimalde de liderlerin önünde seçenekler bulunuyor. Biz (Türkiye ile) gerginliğin düşürülmesini, pozitif bir gündem oluşmasını istiyoruz. Bugün bu konuşulacak." dedi.

MICHEL: D. AKDENİZDE İSTİKRAR İSTİYORUZ

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de AB üyesi ülke liderlerinin toplantıda uluslararası konulara odaklanacaklarına dikkati çekti.

Michel, “Özellikle Türkiye ile ilişkiler ve Doğu Akdeniz’deki durum toplantının gündeminde olacak. Doğu Akdeniz'de öngörülebilirlik ve daha fazla istikrar istiyoruz. Aynı zamanda Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile tam dayanışma içerisinde olduğumuzu göstermek istiyoruz. İlişkiler bizim için önemli. Masada farklı seçenekler bulunuyor." ifadesini kullandı.

YAPTIRIM SİNYALİ

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yaptırım seçeneklerinin masada olduğunu söylerken, “Türkiye ile olumlu ve yapıcı bir ilişki kurmak istiyoruz. Bunun Ankara'nın da çıkarına olduğuna inanıyoruz. Ancak provokasyonlar ve baskılar durduğunda bu gerçekleşebilir. Bu yüzden Türkiye'nin tek taraflı eylemlerden vazgeçmesini bekliyoruz. Bu hareketlerin Ankara tarafından tekrarlanması halinde AB tüm mevcut araçları ve seçenekleri kullanacaktır” demişti. Leyen Aralık ayını işaret ederek Türkiye'ye yaptırım uygulanabileceğini belirtmişti. 

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi, Belçika'nın başkenti Brüksel'de dün toplanmıştı.

DOĞU AKDENİZ'DE GAZ KRİZİ

Aylardır Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasında tırmanan gerilimi konuşuyor. 2009'da bölgede keşfedilen gaz sahalarının ardından dikkatlerin çevrildiği Doğu Akdeniz, kıyıdaş ülkelerinin deniz sınırlarının belirlenememesi nedeniyle gerilimin merkezine dönüşmüş durumda. Hem Türkiye'nin hem de Fransa, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin peş peşe askeri tatbikatlar düzenlediği Doğu Akdeniz'de belirlenecek deniz sınırları aynı zamanda bölgedeki enerji kaynaklarının nasıl paylaşılacağını da belirleyecek. Ancak kıta sahanlığı iddialarında yaşanan ihtilafların derinliği, şimdilik tarafların bir müzakere masasında buluşmasını dahi engelliyor.

ERDOĞAN'DAN AB LİDERLERİNE MEKTUP

Krizin çözümüne yönelik Fransa, Yunanistan ve Türkiye'nin attığı adımların ardından Cumhurbaşkanı AB'ye mektup göndererek "Birliği hidrokarbon üzerinde yeniden kuralım" mesajı vermişti. 

Atina, Türkiye ve Yunanistan'ın deniz sınırları, enerji hakları ve diğer anlaşmazlıkları müzakere etmeyi kabul etmesine rağmen, Avrupa Birliği'nin (AB) Ankara'ya yönelik yaptırımları onaylamasını beklediğini duyurmuştu. Türkiye Doğu Akdeniz'de bugün yeni Navtex ilan etmişti. Açıklamaya göre NATO üyesi ülkeler 5-9 Ekim tarihlerinde bölgede tatbikat yapacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanlığı'ndan AB'ye cevap: Gerçeklerden kopuksunuz
AB'den Türkiye'ye olumlu mesaj: Tüm seçeneler masada
MSB: Türkiye ve Yunanistan 'genel ilkelerde' ortak anlayışa vardı

Dünya Haberleri