Almanya Başbakanı Merkel, 5 yıl aradan sonra hafta başında Mali, Nijer ve Etiyopya'yı kapsayan 3 günlük Afrika gezisinde, sorunların yerinde nasıl çözülebileceği konusunda görüşmeler yaptı.
Başbakan Merkel özellikle Nijer'in sahra altı ülkelerden Afrikalı sığınmacıların Avrupa'ya ulaşabilmek için kullandıkları önemli bir transit ülke olduğunun farkında olarak özellikle bu ülke ile ekonomik ilişkileri geliştirmek ve kalkınma projelerini desteklemek istiyor.
TÜRKİYE'YLE YAPILAN BENZER ANLAŞMA
Merkel, her fırsatta dile getirdiği ve övdüğü Türkiye ile AB arasında imzalanan sığınmacı anlaşmasına benzer bir anlaşmanın Afrika ülkeleri ile de yapılmasını amaçlıyor. Sputnikte yer alan habere göre, Merkel bu nedenle Afrika ülkelerine finansal yardımlar yaparak ülkelerde meslek eğitimi ve diğer konularda gelişme sağlanmasını hedefliyor. Almanya, son bir kaç yıldır askeri olarak bölgede varlığını sürdürüyor. Bu çerçevede Mali ve Nijer’e Alman askerleri terörle mücadele çerçevesinde konuşlandırılmış durumda.
Değişik ülkelerden Nijer’e gelen sığınmacılar, insan tacirleri tarafından Libya üzerinden Avrupa’ya götürülüyorlar. Nijer, Afrika'dan gelen sığınmacılar için adeta kilit ülke konumunda bulunuyor.
GÖÇÜ DURDURMA PEŞİNDELER
Dünyanın en yoksul ülkeleri sıralamasında son sıralarda bulunan Nijer’e gelen sığınmacıların çoğu zor koşullarda yaşamak zorunda kalıyor. Yılda ortalama 200 bin sığınmacının Nijer üzerinden Avrupa’ya ulaştığı belirtiliyor. Bu nedenle de Almanya başta olmak üzere AB ülkeleri, sığınmacıların durdurulması için Nijer ile ikili anlaşma imzalamanın peşinde. Ancak bu konuda Nijer’e sunulmuş somut bir proje bulunmuyor. Merkel, başbakanlığın resmi internet sayfasında yayınlanan haftalık video mesajında ise özel şirketlerin Afrika ülkelerine daha fazla yatırım yapabilmesi amacıyla şartların düzeltilmesi gerektiğini belirterek, "Sadece devlet desteği ile tüm bir kıtanın gelişimi sağlanamaz" ifadesini kullandı.