ALİ YILDIRIM
Türkiye’ye ilk olarak 1967 yılında Otomatsan ismiyle ayak basan Mercedes-Benz Türk yatırıma devam ediyor. Kurulduğu yıldan bu yana 1 milyar euroyu aşan yatırımıyla dikkat çeken Alman devi Türkiye’deki 50’nci yılını kutluyor. Geçtiğimiz günlerde Aksaray’daki kamyon fabrikasına 8,4 milyon euroluk yatırım yapan şirket, yeni bir Ar-Ge merkezi kuruyor. Mercedes-Benz Türk aynı zamanda daha önce Almanya’da üretilen prototiplerle Almanya yollarında yaptığı testlerin tamamını da Türkiye’ye taşıyor.
Şirket bu atılımla markanın uzun yol testleri yapan tek merkez olacak. Mercedes-Benz Türk, Aksaray Kamyon Fabrikası’nda kuracağı yeni AR-GE Merkezi ile tüm dünyaya test ve mühendislik hizmeti sunan ‘Tek Merkez’ olacak. Bu yatırım ile Aksaray ili, Mercedes-Benz Türk’ün ana şirketi Daimler AG’nin Almanya, ABD, Brezilya, Hindistan, Çin ve Japonya’da bulunan küresel AR-GE merkezleri ağına dâhil oluyor.
Yeni kurulacak AR-GE Merkezi’nin 2018 yılının Temmuz ayında tamamlanması hedefleniyor.
Yaklaşık 40 bin metrekare üzerine kurulacak olan yeni merkezin kapalı alanı 8 bini kapalı 32 bin metrekaresi ise açık alan olacak. Toplamda merkez 215 kişiye istihdam sağlayacak ve hali hazırda Ar-Ge faaliyetleri ve destek birimler kapsamında 140 kişi görev yapıyor.
Mercedes-Benz Türk Ar-Ge Merkezi, kamyon ve otobüs geliştirme bölümleri ile hem Türkiye piyasasına uygun araç konseptleri geliştiriyor, hem de aldığı küresel sorumluluklar kapsamında şasi, mekatronik ve iç tefrişat konularında inovatif ve yenilikçi çözümleri ile yurt dışına mühendislik ihraç ediyor. Hoşdere Ar-Ge Merkezi’nin ilk kurulduğu günden bu yana personel sayısı 3 katına çıkarak 110 kişiden 350 kişiye yükseldi.
Bu ekipte kadın çalışan sayısı ise yüzde 21. Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün, “Mercedes-Benz Türk, ana şirketimiz Daimler AG’nin küresel AR-GE ağı içerisinde ‘yetkinlik merkezleri’ oluşturma stratejisine bağlı olarak son yıllarda yeni sorumluluklar üstleniyor” dedi.
Sülün, “Ar-Ge çalışmalarımızla kamyon ve otobüs sektörünün gelişmesinde önemli adımlar atarken, yerli yan sanayi firmalarının da Daimler AG’nin uluslararası portföyüne dâhil olmasına, böylece Türkiye’den dünyaya ihracat yollarının açılmasına imkân yaratıyoruz. Türkiye’den dünyaya mühendislik ihraç ediyoruz. İstanbul’dan sonra Aksaray’ı da dünyadaki sayılı Ar-Ge merkezlerinden biri haline getirirken, bu alanda çalışan profesyonellere istihdam da sağlıyoruz. Yeni Ar-Ge Merkezi’mizde toplamda 215 kişi çalışacak. Mercedes-Benz Türk olarak bundan sonra da üretim, istihdam, eğitim ve Ar-Ge çalışmalarımıza yatırım yaparak Türkiye ekonomisine katkı sunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
ONAY BİZDEN SÜRÜŞ ALMANYA’DAN
Merkezde emisyon testleri, prototiplerin oluşturulması, ölçümler ve araçların güvenilirliğiyle ilgili çalışmalar yapılacak. Mercedes-Benz Türk Ar-Ge Merkezi Müdürü Mustafa Üstertuna, bu merkezde emisyon testleri, prototiplerin oluşturulması, ölçümler ve araçların güvenilirliğiyle ilgili çalışmalar yapılacağını belirtti. Üstertuna, bu testleri yapmak için de Türkiye’deki yol şartlarını kullanacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Türkiye’deki yolların hepsiyle ilgili ölçümler yaptık. Bu yol ölçümlerini Almanya’daki yol şartlarıyla eşleştirdik ve bu sayede bütün dünya için gereken yol testlerini Türkiye’de yapabilir hale geldik. Yani bizim burada kamyonlara verdiğimiz onaylar sayesinde Almanya’daki araçlar, başka bir onaya ihtiyaç duymadan yollarda güvenlikle seyahat edebilir olacaklar.”
DAIMLER AG TÜRKİYE’YE GÜVENİYOR
Temel atma töreninde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, devletin ve hükümetin AR-GE çalışmalarını desteklediğini ve teşvik ettiğini belirtti. Çelik şöyle devam etti: “Araştırma ve geliştirme konusunda ülkelerin sahip olması gereken ivmeyi yakalamamız hususunda en büyük desteğin, iş birliğinden sağlanacağını biliyor ve buna inanıyoruz. Ülkemizdeki AR-GE merkezleri, ulusal hedeflerimiz doğrultusunda ekonomimize büyük katkılar sağlayacaktır. Yarının güçlü Türkiye’sinin ortaya çıkması konusunda en büyük görevlerden birini de AR-GE merkezleri üstlenecektir.” Mercedes-Benz Kamyon Test Grubu Direktörü Dr. Hannes Möller Türkiye’deki AR-GE ekibinin, araç konseptinden konstrüksiyona, simulasyon ve hesaplamadan araç testlerine kadar geliştirme süreçlerinin tüm adımlarında yetkin olduğunu belirterek şunları aktardı: “Mercedes-Benz Türk, yaptığı bu çalışmalarla aynı zamanda Türkiye’yi dünyadaki sayılı AR-GE merkezlerinden biri konumuna getiriyor. Aksaray’da kurulacak olan yeni AR-GE Merkezi’nde kamyon ve kamyon parçaları birçok testten geçirilecek, son olarak müşteri kullanımı ve reel yol şartlarını yansıtan güzergâhlarda güvenirlik ve fonksiyon açısından test edilecek. 2018 yılı itibariyle Mercedes-Benz kamyonlarının tüm araç yol testi onayları Aksaray tarafından verilecek. Daimler AG yönetimi olarak Türkiye’ye ve Mercedes-Benz Türk’e güveniyoruz.”
PROTOTİPLER BURADA ÜRETİLECEK
“Ar-Ge merkezi sayesinde prototipleri de biz Türkiye’de üreteceğiz” diyen Mustafa Üstertuna, “Prototipleri, projelerin durumuna göre yıllık yaklaşık 25 ila 40 araç sayısının tamamını Türkiye’de yapabilir durumda olacağız” dedi. Süer Sülün şunları söyledi: “Anadolu’nun ortasından, Aksaray’dan tüm dünyaya mühendislik ihraç edeceğiz. 2016 yılı itibarıyla 35 milyon euroluk bir mühendislik ihracat hacmimiz söz konusuydu. Bunu bu tesisle artırmak istiyoruz. Çabalarımız bu yönde. Bu yatırım da bunu sağlayacak. Bu yatırım kararını 19 Temmuz’da almıştık. Bu Mercedes Benz Türk için Türkiye’nin güvenilir bir liman olduğunun bir teyididir.”