Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Belbeton AŞ hakkında 2005 yılında alınan Meclis Kararı ile özelleştirilmesine karar verildi. 2012 yılında 12 milyon 500 bin dolara özelleştirilen şirketin değer tespitini Ankara Büyükşehir Belediyesi, EGO ve ASKİ’nin ortak olduğu şirketler ile bu şirketlerin ortak olduğu diğer şirketlerle iş ilişkisinde olduğu tespit edilen 'Detay Bağımsız Denetim ve Danışmanlık AŞ' firması belirledi.
KÂRIN YÜZDE 50'SİNİ BELEDİYEYE VERMEDİ
Ankara Büyükşehir Belediyesi müfettişleri o döneme ilişkin incelemede bulundu. İnceleme sonucunda şirketin 12 milyon 500 bin dolara özelleştirilmesinden önce sadece 2007 ve 2008 yıllarında bordür ve parke taşı üretimi tesisi için belediye tarafından yaklaşık 11 milyon TL (o günkü kurla 8 milyon 500 bin dolar) yatırım yapıldığı ortaya çıktı. Ayrıca belediye ile Belbeton arasında 1994 yılında imzalanan protokole göre şirketin yıl sonu kârının yüzde 50’sini belediyeye ödemesi gerekiyordu. Fakat şirketin 2009 yılında kârının yarısı olan yaklaşık 5 milyon TL'lik tutar değerindeki hissesi, Meclis kararıyla şirketin öz sermayesine ilave edildi.
10 KAT FAZLA İHALE VERİLMİŞ
İncelemede, Belbeton AŞ’ye maliyetin çok üzerinde ihaleler verildiği de ortaya çıktı. Detay Bağımsız Denetim ve Danışmanlık AŞ’nin değerlendirme raporunda, Belbeton AŞ’nin 2011-2015 yılları arasında yaklaşık 145 milyon TL (o günkü dolar kuruna göre 71 milyon dolar) satış yapacağı öngörülmesine rağmen, Büyükşehir Belediyesi tarafından aynı yıllar arasında şirkete söz konusu satış tutarının 10 katından fazla olan yaklaşık 1.5 milyar TL (yaklaşık 732 milyon dolar) tutarında ihale verildiği görüldü.
BELEDİYEDEN SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU
Teftiş raporunda, şirketin bedelinin çok altında bir satış fiyatı belirlenerek ihale edilmesi, değer belirleyen şirketin belediye, bağlı kuruluşlar ve iş ortakları ile yoğun iş ilişkilerinde bulunması, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına o dönemde yapılan bir ihbarda ihaleyi kazanan firma sahibi ile dönemin belediye başkanı ile oğlu arasında yakın ilişkilerin bulunduğunun iddia edilmesi gibi delil ve emarelerin bulunduğuna yer verildi. Bu durumun TCK’nin 235. maddesinde yer alan ihaleye fesat suçuna dair ciddi emareler bulunduğu kaydedilen raporda, ihale şartlarını ile özellikle satış fiyatını etkilemeye yönelik örtülü anlaşmaya dayalı işlemler olduğu değerlendirilerek cezalandırılmaları istendi.
Raporda, 16 milyon 241 bin 345 dolar zararın Eski Belediye Başkanı Melih Gökçek, encümenler, ilgili bürokratlar, onay mercileri ve Detay Bağımsız Denetim ve Danışmanlık AŞ’den tazmini için dosyanın hukuk müşavirliğine gönderileceği belirtildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi Dönemin Belediye Başkanı Melih Gökçek, encümen üyeleri ve ilgili bürokratları hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.