Meksika hükümeti genetiği değiştirilmiş (GDO) mısırı ve glifosatın tamamen yasaklanması kararını aldı. Bu karar, çevreciler tarafından mutlulukla karşılanırken Meksikalı çiftçilerde endişelere yol açtı.
Lopez Obrador hükümeti, 1 Ocak'ta yürürlüğe giren kararnamede "genetiği değiştirilmiş mısır tohumlarının çevreye salınması için gerekli olan izinleri iptal edeceklerini" kaydetti.
İTHALATI KADEMELİ OLARAK AZALTILACAK
GDO'lu mısır ithalatı ise üç yıl içinde yeni bir ithalat izni alınıncaya kadar kademeli olarak azaltılacak.
Tarım ürünlerinde herbisit olarak kullanılan glifosat, Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) bağlı bir kuruluş olan Ulusal Kanser Araştırma Merkezi (IARC) tarafından Mart 2015'ten beri "olası kanserojen" madde olarak sınıflandırılmış durumda.
Meksika hükümeti bu kararname ile Ocak 2024'de kadar kademeli olarak glifosatın tarımda kullanılmasını yasaklayacak.
Hükümete göre bu adım sağlık endişelerinin yanı sıra Meksika'nın yerli mısırını da korumayı amaçlıyor. Meksika dünyada en çok mısır ithal eden ülke konumunda.
KARARA GELEN TEPKİLER
Uluslararası Çevre örgütü Greenpeace, Meksika'nın kararını memnuniyetle karşılayarak, "Bunlar biyolojik çeşitliliği koruyan ekolojik üretime yönelik önemli adımlar" açıklamasını yaptı.
Tarım-gıda endüstrisini temsil eden Proccyt ise hükümetin kararının bir "geri adım" olduğunu niteleyerek "Bu, tüm Meksika kırsalını etkileyen ve fiyatların istikrarını ve mısır gibi stratejik gıdaların mevcudiyetini tehlikeye atan bir karardır" ifadesini kullandı.
Proccyt ayrıca Meksikalı çiftçilerin, özellikle de Amerikalılara karşı rekabet güçlerini kaybedeceği konusunda uyardı.