Sosyal bilimler alanında yeri doldurulamayacak isimlerden olan Mehmet Genç hoca, 87 yaşında vefat etti. İktisat tarihi alanında çok önemli çalışmalarına imza atan Genç, Osmanlı İktisat Tarihi konusunda dünyanın sayılı isimlerinden biriydi.
İktisat tarihi alanında yaptığı çalışmalarla tanınan tarihçi Dr. Mehmet Genç için Fatih Camisi'nde cuma namazına müteakip tören düzenlenecek.
Cenaze namazının ardından Genç'in naaşı Fatih Camisi Haziresi'nde defnedilecek
KALIN: BAŞIMIZ SAĞ OLSUN
Mehmet Genç Hoca'nın vefatının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın sosyal medya hesabından açıklama yaptı.
Kalın, ''Kıymetli tarihçi, güzel insan, muhterem hocamız Mehmet Genç dar-ı bekaya irtihal eyledi. Kendisine Cenab-ı Hak’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabırlar diliyorum. Başımız sağ olsun'' ifadelerini kullandı.
ŞENTOP: YERİ DOLDURULAMAYACAK BİR ALİMDİ
TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Mehmet Genç Hocamızın vefatını derin üzüntüyle öğrendim. Allah rahmet eylesin. Yeri doldurulamayacak bir müdekkik âlim idi. Yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum'.
DAVUTOĞLU: RUHU ŞAD OLSUN
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: Şehir Üniversitesi’nin kapatılmasına en büyük tepkiyi gösterenlerdendi. "Şehir Üniversitesi bilgi üretme suçunu işledi!” diyerek yaşanan trajediyi özetlemişti. Kıymetli tarihçi, değerli dostum Mehmet Genç’in vefatını büyük üzüntüyle öğrendim. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.
BABACAN: UFKUMUZU AYDINLATTI
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: Osmanlı tarihi üzerine çalışmalarıyla ufkumuzu aydınlatan Mehmet Genç’i kaybettik. Hocamız bir röportajında “Kendimizi yüceltmek için değil, düzeltmek için tarih bilmeliyiz” demişti. Değerli hocamıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve öğrencilerine başsağlığı diliyorum.
MEHMET GENÇ KİMDİR?
Mehmet Genç, 1934’te Arhavi’de doğdu. 1953’te İstanbul’da Haydarpaşa Lisesi’nden, 1958’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü’nden mezun oldu. 1959’da Ankara vilayetinde maiyet memurluğu ve Şereflikoçhisar kazasında kaymakam vekilliği yaptı.
1960’da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde Türk İktisat Tarihi Enstitüsü’ne asistan olarak girdi. 1965’ten 1982’ye kadar aynı enstitüde İktisat Tarihi uzmanı olarak çalıştı.
1983’ten itibaren Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak İktisat Tarihi ve Tarih Metodolojisi dersleri verdi. 1985-2002 yıllarında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde yüksek lisans ve doktora sınıflarında Tarih ve Sosyal Bilimler konusunda dersler verdi.
1996’da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Genel Sosyoloji ve Metodoloji dalında Doktora Şeref Diploması tevcih edildi. 1999’da emekliye ayrıldı. Hâlen İstanbul Şehir Üniversitesi Tarih Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.
1973’ten itibaren Osmanlı İktisat Tarihi alanında millî ve milletlerarası birçok seminer ve toplantıda tebliğler sunmuştur. Çeşitli dergilerde Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Yunanca yayınlanmış birçok makalesi vardır.
Bu tebliğ ve makalelerin önemli bir bölümü bazı ilavelerle Osmanlı İmparatorluğu’nda Devlet ve Ekonomi adı ile Ötüken Yayınevi’nden 2000 yılında kitap olarak yayınlanmıştır. Kitap, yayınlandığı yıl Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Fikir Dalında ödüle layık görülmüştür.