Yeni yıl ruhundan yavaşça çıkmaya başladığımız şu günlerde, çoğu kişi aldığı kilolardan şikayet etmeye çoktan başladı. Ne var ki son zamanlarda yapılan bir araştırmayla yağ hücrelerinin enfeksiyonlara karşı savaşmada yardımcı olabileceği keşfedildi. ABD Ulusal Sağlık Enstitülerince fare ve maymunlar üzerinde yapılan çalışmada yağlarda depolanan hücreler incelendi. Araştırmacı Yasmine Belkaid ve ekibi fare vücut yağında ‘hafıza T hücresi’ olarak bilinen bir çeşit bağışıklık hücresi buldu. Hafıza T hücreleri, patojenlerle (hastalığa neden olan organizma ve maddeler) karşılaşmalarının ardından enfeksiyonlara karşı nasıl savaşacaklarını öğreniyor. Belkaid “Patojenlerle sadece bir defa bir araya gelseler bile, sonraki karşılaşmalarında onlara karşı çok daha güçlü bir savunma mekanizması geliştirmiş oluyorlar” dedi.
Vücut yağlarında hafıza T hücresi barındıran tek hayvan fare değil. Maymunların da hücreleri bu bakımdan enfeksiyonlarla mücadelede oldukça etkili. Bu da demek oluyor ki insanın vücut yağında bulunan hafıza hücrelerinin sanılandan daha önemli fonksiyonları bulunuyor. Belkaid “Buradan anlaşılan yağ dokusunun yalnız hafıza hücreleri için bir depodan fazlası olduğu. Bu doku adeta T hücrelerini en iyi şekilde aktive etmeye yarayan sihir bir iksir gibi” diye konuştu.
Columbia Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden doçent Anthony Ferrante, bu çalışmanın yağların da lenf düğümleri veya boyun altı bezi gibi bağışıklık sisteminin bir parçası olarak kabul edilmesi gerektiğini kanıtladığını söyledi. Tabii ki uzmanlar bir miktar yağın yararlı olduğunu söylese de aşırı kilonun sağlığı kötü yönden etkilediğini vurguluyor. Lightherlife UK kuruluşundan Dr. Matthew Capehorn, konuyla ilgili olarak “Karaciğer gibi iç organların çevresinde bulunan yağın derinin altı ndaki yağdan farklı olduğunu biliyoruz. İç organlardakinin fazlası ilerleyen süreçte insülin direncine neden olabilir Fazla kilolar, pankreas hücrelerine zarar vererek problemi çok daha ileri boyutlara taşıyabilir” sözlerini kaydetti.