ÖZEL HABER / EROL METİN
HSK’nın 7 üyesi, Meclis tarafından seçildi. CHP ve HDP’nin katılmadığı Genel Kurul’daki oylamada Yaşar Şimşek, Mehmet Ademoğlu, Alp Arslan, Cafer Ergen, Ali Cengiz Köseoğlu, Songül Yazar ve Hamit Kocabey, yeni HSK üyeleri oldu.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini getiren anayasa değişikliği teklifinin ikinci uygulaması hayata geçirildi. TBMM Genel Kurulu’nda Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nca belirlenen 21 aday arasından Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) 7 üye seçmek için oylama yapıldı. CHP ve HDP’nin gayri meşru olduğunu öne sürüp boykot ettiği ilk tur oylamada, adaylardan hiçbiri 367 oy çoğunluğuna ulaşamadı. 330’un yeterli olduğu ikinci turda, 348 milletvekili oy kullandı. Oylama sonucunda HSK’nın 7 üyesi belirlendi. Yargıtay kontenjanından Yaşar Şimşek 333, Mehmet Ademoğlu 331, Alp Arslan 340, Danıştay kontenjanından Cafer Ergen 341, öğretim üyeleri kontenjanından Ali Cengiz Köseoğlu 333, avukatlar kontenjanından Songül Yazar 334, öğretim üyeleri ile avukatlar kontenjanından Hamit Kocabey 337 oy alarak yeniden yapılandırılan HSK’ya üye seçildi. İkinci tur oylamada 2 oy boş çıkarken, 16 oy da geçersiz sayıldı.
Kritik oylamaya Başbakan Binali Yıldırım da katıldı. Oyunu kullandıktan sonra AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’la birlikte MHP sıralarına giden Yıldırım, Genel Başkan Devlet Bahçeli ve yanındaki milletvekilleriyle tokalaştı. CHP sıralarında da Grup Başkanvekili Engin Altay ve milletvekilleriyle tokalaşan Yıldırım, AK Parti grubunun en ön sırasına geçti. Yıldırım, AK Parti milletvekilleri ile bir süre sohbet etti. HSK seçimi sonuçlarına ilişkin değerlendirmesi sorulan Başbakan Yıldırım, “Aynı doğrultuda gidiyor, bir sorun yok. Referandum ruhuna uygun” dedi.
PROTESTOLU SEÇİM
HDP, TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleşen HSK üyelik seçimlerini protesto ederek oylamaya katılmama kararı aldı. CHP’den de Genel Kurul Salonu’nda sadece Grup Başkan Vekili Engin Altay ve 5 milletvekili kaldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, referandum sonuçlarının meşru olmadığını ileri sürerek oylamaya katılmayacaklarını söyledi. Tezcan, “Bu gayri meşru inşanın parçası olarak oy kullanma noktasına gelmeyeceğiz” diye konuştu.
HSK’nın çiçeği burnunda üyesi Hamit Kocabey, MHP MYK üyeliği görevini yürütüyordu. Kocabey aynı zamanda MHP lideri Devlet Bahçeli’nin avukatı olarak biliniyor. HSK’ya seçilen Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu ise FETÖ’nün en büyük finansörlerinden Koza İpek Grubu’na kayyum olarak atanmıştı. Köseoğlu, iş hukuku ve sosyal güvenlik hukuku konularındaki uzmanlığıyla dikkat çekiyor. Avukat kökenli bir diğer yeni HSK üyesi Songül Yazar da Beyoğlu Belediyesi Meclis Üyesi koltuğundaydı.
HAZİRAN’DA İŞBAŞI YAPACAKLAR
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 16 Nisan’daki halk oylamasına ilişkin kesin sonuçları içeren kararının 28 Nisan 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından anayasa değişikliğinde yer alan yüksek yargıyla ilgili düzenlemeler yürürlüğe girdi. 2010’daki anayasa değişikliğiyle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üye sayısı 7’den 22’ye çıkarılarak, üç daireden oluşuyordu. Yeni düzenlemeyle HSYK’nın adı “Hakimler ve Savcılar Kurulu” oldu. HSK, iki daire halinde 13 üyeyle çalışacak. Kurulun başkanı yine Adalet Bakanı olacak, Adalet Bakanlığı Müsteşarı, kurulun doğal üyesi sayılacak. TBMM tarafından seçilen 7 üye ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçeceği 4 üyenin yanı sıra Adalet Bakanının başkan, Adalet Bakanlığı Müsteşarının da doğal üye olacağı yeni Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) haziranda mesaiye başlayacak.
4 ÜYEYİ CUMHURBAŞKANI SEÇECEK
Toplamda 13 üyeden oluşan HSK’nın 4 üyesi de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanacak. Erdoğan, 3 adayı birinci adli yargı hakim ve savcıları arasından, 1 adayı ise idari yargı hakimleri arasından seçecek. Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı ise kurulun doğal üyesi sayılıyor.