Meclis başkanlık için toplanacak

Meclisin bu haftaki en önemli gündemi, anayasa değişikliği teklifi olacak. Salı AK Parti veMHP’nin üzerinde uzlaştığı anayasa paketi için toplanacak olan TBMM süreci hızlandırmak için ekstra mesai yapacak.

Meclis bu hafta, anayasa değişikliği  teklifi için mesai yapacak. AK Parti’li 316 milletvekilinin imzasıyla verilen, AK Parti ile MHP’nin üzerinde uzlaştığı anayasa değişikliği teklifi 20 Aralık Salı gününden itibaren TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülmeye başlanacak.Komisyon, salı gününden itibaren aralıksız çalışarak teklifin görüşmelerini tamamlayacak.

Bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından TBMM Anayasa Komisyonu,  AK Parti milletvekillerinin imzasıyla 10 Aralık Cumartesi günü TBMM Başkanlığına  sunulan anayasa değişikliği teklifini, 20 Aralık Salı günü gündemine alacak. Komisyon, aynı gün teklif üzerinde görüşmelere başlayacak. AK Parti’nin planlamasına göre teklif, yeni yılın başında TBMM Genel  Kurulunda olacak. Teklif üzerinde 20 Ocak 2017’de görüşmelerin bitmesi, mart ayı  sonunda da referanduma gidilmesi öngörülüyor. Anayasa değişikliğinin referanduma gitmesi için maddelerin en az 330 oy alması gerekiyor.       

21 maddelik teklif, önemli değişiklikler içeriyor. Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarılıyor. Milletvekili seçilebilme yaşı 25’ten 18’e indiriliyor. Seçimler 4 yılda değil 5 yılda bir yapılacak. Teklifle, Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiğinin kesilmesine yönelik düzenleme kaldırılıyor. Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıl olacak. Bir kişi en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilecek.

Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek. Kararnamelerle, yürütmenin ihtiyacını karşılaması sağlanacak; temel hak ve hürriyetler ile siyasi hak ve hürriyetler düzenleme alanı dışında bırakılacak. Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek. Cumhurbaşkanı, gerekli hallerde süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilecek. Olağanüstü hallerde Cumhurbaşkanı, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek. Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri ile teşkilat yapısı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek. TBMM, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Bu halde TBMM genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılacak.   

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

HDP'li Baluken hakkında 10 yıl hapis istemi

Güncel Haberleri