Eroğlu, hükümet adına yaptığı konuşmada, tıbbi ve aromatik bitkilerin Türkiye için önemine işaret ederek, araştırma önergesinin kurulması için siyasi partilerin gösterdiği işbirliğine teşekkür etti. Türkiye'deki biyolojik çeşitlilik ve flora faunanın Avrupa'dan daha zengin olduğunu vurgulayan Eroğlu, şöyle devam etti:
"Bizde yaklaşık 12 bin 500 adet bitki türü var, bunun 3 bin 650'si endemik yani sadece Türkiye'de olup başka yerde olmayan bitkiler. Bunların pek çoğu da şifalı bitki dediğimiz tıbbi bitkiler. Dolayısıyla, Türkiye böyle zengin bir biyolojik çeşitliliğe ve tıbbi, şifalı bitkilere sahip olmasına rağmen maalesef buna yeteri kadar ilgi gösterilmemiştir. Dünyada tıbbi aromatik bitkiler konusunda 115 milyar dolarlık bir pazar var. Türkiye nasıl ki özellikle pek çok bölgenin kavşak noktası, aynı zamanda iklimlerin de, dört iklimin kavşak noktasıdır. Dolayısıyla Türkiye'de biyolojik çeşitlilik çok daha fazladır." Tıbbi ve aromatik bitkilerin pek çoğunun ormanlarda bulunduğunu aktaran Eroğlu, bu alanda Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve ilgili diğer bakanlık ve kurumların girişimiyle gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Bakan Eroğlu, bu alanda ulusal ve uluslararası işbirliğinin ve projelendirmenin önemine değinerek, şunları kaydetti: "Bu konuda bir an önce çalışmalar yapılarak bilhassa ilaç üretimi, kozmetik sanayinde ithalat yerine yerli üretim yapılması, özel sektörün teşvik edilmesi kararları alındı. Bu gerçekten bir ufuk açacaktır. Şu ana kadar büyük gayretlerle yapabildiğimiz tıbbi, aromatik bitkilerin ihracatı 600 milyon dolar. Ama biz bir hedef koyduk, Yüce Mecliste destek verirse biz bu hedefi yakalarız, 2023 yılına kadar 5 milyar dolarlık bir ihracat hedefi ortaya koyduk. Bunu da gerçekleştireceğimize inanıyorum."