Meclis Aladağ Komisyonu’ndan öneriler: Yurtlara aileler ve öğrenciler not versin

Aladağ faciasını araştıran TBMM komisyonu taslak raporunu tamamladı. Raporda yurtlarda çalışanların aileler ve öğrencilerin notlarıyla değerlendirilmesi, yerel yöneticilerin binaları habersizce denetlemesi, kurumlarda kalamayanlara devletin burs sağlaması gibi öneriler yer aldı.

ÖZEL HABER / EROL METİN

Adana’nın Aladağ ilçesinde 11’i kız öğrenci olmak üzere 12 kişinin yaşamını yitirdiği yurt yangınını araştırmak amacıyla kurulan TBMM Aladağ Komisyonu, 480 sayfalık bir taslak rapor hazırladı. 4 bölümden oluşan taslak raporda, denetimden eğitim müfredatına, bina yapımından personel seçimine kadar birçok öneri sıralandı. Komisyonun raporda bulunduğu öneriler şöyle:

‘Barınma Hizmetleri Çerçeve Denetim Standardı’ hazırlanarak öğrencilere barınma hizmeti veren tüm kurumlar denetlenmeli.

Denetilerde hayati risk içeren noksan hususların tespiti halinde bu hususlar giderilene kadar kesinlikle yurdun faaliyetlerine izin verilmemeli.

Yeni açılacak resmi/özel yurt ve pansiyonların uygun yerlerde açılmaları için rehberlik edilerek atıl kapasite oluşması engellenmeli.

Devlet yurtlarında kalma hakkı kazanamayan ve bölgelerinde devlet yurdu bulunmayan öğrencilere burs verilerek gerekli yasal şartları taşıyan yurtlarda barınmaları sağlanmalı.

Yükseköğretim yurtlarının açılması, yönetilmesi, işletilmesi, devri, nakli, denetlenmesi ve kapatılmasına ilişkin yetki, MEB’den alınarak Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Kredi Yurtlar Kurumu’na verilmeli.

Yerel yöneticiler, kurumları rutin denetimin dışında en az iki kez habersizce denetlemeli.

Ailelerin yurtlarda çocuklarını daha çok ziyaret etmeleri ve onlarla daha sık görüşmeler desteklerini daha çok hissettirmeleri gerekmekte. Bu nedenle, barınma mekânı idarecilerinin sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan ailelerin bu ziyaretleri yapabilmelerine imkân sağlanması (ulaşım, konaklama vb.) için mahalli idarelerle de işbirliği yapmalı.

Öğrencilerin, her gün belli saatlerde ailelerini arayabilecekleri veya internet ortamında mesajlaşabilecekleri haberleşme imkânları sağlanmalı.

Okullar, öğrencilerin de görüşleri alınarak ve eğitim programlarına uygunluğu tartışılarak inşa edilmeli.

ÖĞRETMEN ADAYINA KIRSAL STAJ

Öğretmen yetiştirme süreçlerinde kırsal kesimde görev yapmanın özendirilmesi ve becerilerin geliştirilmesi amacıyla eğitim fakültelerindeki lisans sürecinden başlayarak adaylara staj yaptırılı.

  Emniyet, itfaiye ve diğer güvenlik güçleriyle kriz müdahale ekiplerine yönelik eğitimlerde zihinsel ve bedensel engelliler, küçük yaştaki çocuklar ve yaşlılar, yatılı tedavi gören hastalar, madde bağımlısı gibi kişilere nasıl müdahale edileceği, profesyonel oyuncular ve farklı senaryolarla çalışılmalı ve tatbikat eğitimleri verilmeli.

  TBMM bünyesinde daimi Çocuk Hakları Komisyonu kurulmalı.

Tüm resmi ve özel eğitim ve barınma hizmeti veren kurumlardaki öğrencilerin; doğal afet, yangın, kaza, terör gibi acil durumlar karşısında yapılması gerekenler konusu, eğitim müfredatına kazandırılmalı.

  Çocuk programları, çizgi filmler, diziler, filmler, kitaplar ve dijital içeriklerde yangına sebep olan unsurlar, korunma yolları, yapılması gerekenler gibi konular işlenerek; bu konularda çocuklarda ve yetişkinler bilinçlenmeli.

Binalarındaki elektreik sistemleri konusunda yangın algılama ve otomatik söndürme ile ilgili tedbirler zorunlu hale getirilmeli.

Tüm öğrencilerin ve yurt personelinin belirli aralıklarla önceden belirlenen tahliye senaryosuna göre tatbikat yapmaları zorunlu hale getirilmelidir.

Öğrencilerin kaldıkları binayı yeterince tanımaları ve yangın gibi acil bir durumda nasıl davranmaları gerektiği öğretilmeli.

Çocuklar ve gençlerle sağlıklı ve doğru iletişim kurabilmeleri açısından çalışanların, yeterliliği kamu otoritesince onaylanmış profesyonel eğitmenlerin işe başlamaları sağlanmalı.

Yurtlar ve pansiyonlarda çalışan kişilerin performanslarının ve sorumlu oldukları etkinliklerin niteliklerinin, öğrenciler ve aileler tarafından da standart bir ölçek geliştirilerek değerlendirilmesi sağlanmalı.

SANIKLAR HAKİM KARŞISINDA 

Aladağ’da 29 Kasım 2016’da ortaokulda okuyan kız öğrencilerinin kaldığı, özel öğrenci yurdunda, elektrik kontağından çıkan yangınla ilgili asli kusurlu olarak 15 yıl hapis cezasıyla yargılanan 7 sanığın mahkemesine devam edildi. Duruşmaya getirilen sanıklardan biri fotoğraf çeken gazetecilere “Ne çekiyorsunuz karşınızda terörist mi var” diye tepki gösterdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Aladağ faciasında karar: Yandı, bitti, kül oldu!
Aladağ yurduna sahte rapor veren iki memura birer günlük maaş kesme cezası!
Aladağ raporu TBMM Başkanı Kahraman'a sunuldu

Güncel Haberleri