MEADS Hava Savunma Sistemi, geliştiricilerinden Almanya'nın kendisine ayırdığı 5 milyar euroluk bütçe ile medye gündemine geldi.
Sistem, öncülü olan Patriot Hava Savunma Sistemi ile karşılaştırılıyor ve özellikle de bir bataryanın aynı anda 2 ayrı hedefle savaşabilme yeteneği ile öne çıkıyor. İki sistem de aynı mühimmatı, yani patriotların eski füzesi PAC-2'nin geliştirilmiş versiyonu PAC-3'ü fırlatmak üzerine çalışıyor.
MEADS'ın radarı, bazı testlerde yaratılan zorlu koşullarda, Patriot'un kaçırdığı hedefleri de yakalamasıyla farkını belli ediyor ki bu, piyasalarda Rus ve Çin üretimi rakiplerine yenilmekte olan Patriot'u geride bıraktığının bir diğer göstergesi.
İtalya’da yapılan nihai simule sistem sunumlarında MEADS sisteminin, dost füzeleri tanıdığı ve düşman füzelerini de başarıyla yok ettiği görüldü. MEADS'da Her bir füze bataryasında iki radar bulunuyor:
Bir X-bant atış kontrol radarı ve bir UHF-bant füze güdüm radarı.
Bunun dışında bir enerji besleme ünitesi ve fırlatıcı ünite dışında sistemin beyni kabul edilebilecek komuta sistem ünitesiyle MEADS'ın bir bataryası 5 mobil üniteden oluşmuş oluyor.
Ünlü silah üretici ABD firması Raytheon üretimi Patriot karşısında rakip olan MEADS, Fransız, Alman, İspanyol, İtalyan ve İngiliz konsorsiyumu olan MBDA firmasıyla, Amerikalı silah şirketi Lockheed Martin ortaklığından oluşuyor.
Dolayısı ile Almanya tarafından çabucak kabul gören MEADS karşısında, belli ki ABD ordusu o kadar da çabuk karar veremeyecek.
Yine de son gelişme ve denemeler, MEADS üstünlüğünü ispatlar nitelikte.
6 Kasım günü Amerika’daki New Mexico’da bulunan White Sands füze üssünde atış denemeleri yapılan MEADS, bu sınavdan başarıyla geçmiş gibi görünüyor.
Testlerde aynı anda iki farklı açıdan yaklaşan savaş uçağı ve güdümlü füzeye karşı ateşlenen 3 MEADS füzesi, hedeflerini başarıyla vurdular.
Testlerde, servisten kaldırılan ve uzaktan kumandalı hedef dronuna dönüştürülen bir F-4 Phantom kullanıldı.
İtalya ve Almanya testlerinin başarılı sonuçlarıyla birleşen bu tatbikat, Almanya'nın 5 milyar euro'luk kararında etkili olmuş görünüyor.