ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde düzenlenen “Irak ve Suriye’den Libya ve ötesine, gelişen IŞİD tehlikesi” oturumunda konuştu.
"Türkiye, IŞİD’e karşı savaşan bazı Kürt grupları kabul etmiyor, bu konuda görüşünüz nedir?" sorusuna karşılık McGurk, Türkiye’nin PKK’ya karşı verdiği mücadelede yanlarında durduklarını fakat Suriye'nin kuzeyindeki Kürt grupları desteklemeye devam edeceklerini söyledi.
McGurk, "PKK, Türkiye’yi ciddi bir şekilde tehdit etmektedir, bunu tanımalıyız. Bu yaz, PKK, Türk güvenlik güçlerini öldürdü. Türkiye’yi PKK’ya karşı korumak istiyoruz. Fakat aynı zamanda biz Kuzey Suriye bölgesindeki Kürtleri IŞİD’e karşı güçlendirmek istiyoruz. Kürtler Suriye’nin bir parçası olmak istiyor" diye konuştu.
"Rusya'nın yaptıkları direkt IŞİD'in işine yarıyor"
Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ed Royce, “ABD’nin desteklediği muhalifler, Halep’te Rusya, Beşşar Esed ve Hizbullah tarafından kuşatma altında. Bu gelişmeler IŞİD’in güçlenmesine sebep oluyor” ifadelerini kullanarak, Obama yönetiminin muhalifleri yeterince destekleyemediğini söyledi.
Rusya’nın IŞİD’e yönelik operasyonları sekteye uğrattığı konusuna katıldığını söyleyen ve bunu "kabul edilemez" olarak değerlendiren McGurk de, “Ruslar büyük oranda muhaliflere saldırıyor ve muhalifler bizim IŞİD’e karşı birlikte savaştığımız bir grup. Ruslara bunu defalarca söylüyoruz ve ciddi bir kaygı duymaktayız. Rusya'nın yaptıkları direkt IŞİD'in işine yarıyor” diye konuştu.
Komitenin Demokrat Partili üyelerinden Eliot Engel da Suriye'de tablonun iyice karmaşık bir hâle geldiğini savunarak, "Görünüşe göre, IŞİD 'e karşı bütün kalbimizle savaşmıyoruz. Daha şiddetli bir kampanya gerekiyor" dedi.
"IŞİD Suriye’nin dışında yapılanıyor"
IŞİD’i, Irak ve Suriye’deki temel yapılanmaları, dünyanın farklı bölgelerindeki bağlantıları ve IŞİD 'e bağlılığını ilân eden diğer örgütler şeklinde üç ayrı kategoride ele aldıklarını dile getiren McGurk, “Suriye’de gösterdiğimiz başarılardan dolayı, şu anda IŞİD, yabancı savaşçılarını farklı bölgelere çekmeye çalışıyor” diye konuştu.
McGurk, IŞİD’e yönelik operasyonlarda özellikle yabancı savaşçıların bölgeye gelişi konusunda ciddi mesafe katedildiğini, bunda özellikle "Türkiye’nin Suriye sınırının 98 kilometrelik kısmını kapatmasının etkili olduğunu" dile getirdi. McGurk, IŞİD’in artık yabancı savaşçılarını Libya gibi farklı ülkelere gitmesi yönünde çağrılar yaptığını söyledi.
IŞİD’in Libya’da yapılanmasını “Çok ciddi bir kaygı olarak” değerlendiren McGurk, Kuzey Afrika'daki Mısır ve Tunus gibi ülkelerde de IŞİD’in tehlikeli hâle geldiğini belirtti.
"IŞİD petrolünü Esed satın alıyor"
McGurk konuşmasında ayrıca, IŞİD’in petrol kaynakları hakkında bilgi verdi. Koalisyon ülkelerinin hava saldırıları sonucunda IŞİD’in petrol gelirinde yüzde 30’luk düşüş olduğunu belirten McGurk, IŞİD 'in hâlâ Suriye’nin enerji kaynaklarının yüzde 80'nini kontrol ettiğini söyledi.
Rusya’nın, "IŞİD petrollerini Türkiye satın alıyor" iddiasının hatırlatılması üzerine konuşan McGurk, “Bu doğru değil, aksine, bu petroller Esed tarafından satın alınmaktadır” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin IŞİD’e karşı çabalarından övgüyle bahseden McGurk, Türkiye’nin milyonlarca Suriyeli'ye ev sahipliği yaptığına dikkat çekerek, “Bu birçok insan tarafından unutuluyor” dedi.
Erdoğan sert tepki gösterdi
Türkiye adına McGurk’ün Kobine’ye yaptığı ziyarete ilk tepkiyi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Latin Amerika seyahati dönüşünde uçakta gazeteciler aracılığıyla vermişti. Erdoğan, “Biz nasıl güveneceğiz? Ben miyim senin ortağın yoksa Kobani’deki teröristler mi?” diye sormuştu.
Erdoğan son muhtarlar toplantısında da PYD'yi terör örgütü olarak görmediğini açıklayan ABD'ye, şu ana kadarki en sert ifadeyle tepki göstermiş, "Ey Amerika, ne PKK'yı, ne PYD'yi, ne YPG'yi bize tanıtabilirsiniz. DAİŞ'i de biz biliriz, PYD'yi de biz biliriz. Bunları tanıyamadığınız için bölge kan içinde. Bu nasıl ortaklık ya" demişti.