Mazbata ne demek? Seçimi kazananlar mazbata almadan göreve başlayabilir mi? 31 Mart yerel seçimleri geride kalırken, itiraz edilen il ve ilçelerdeki oy sayımları hala gündemde. Bir yandan oyları yeniden sayılırken diğer yandan da 'Mazbata nedir, kime verilir? Mazbatanın kelime anlamı ne?' gibi soruların yanıtları aranıyor. İşte detaylar...
MAZBATA NEDİR, KİME VERİLİR? İŞTE MAZBATANIN KELİME ANLAMI
Mazbata son günlerin en çok aranan konusu oldu. 31 Mart yerel seçimlerin ardından Mazbatasını alan belediye başkanları, muhtarları araştırılıyor. Vatandaşlar Mazbata kelimesinin TDK anlamını da öğrenmek istiyor.
MAZBATA NEDİR, NE DEMEKTİR?
Mazbata, siyasi ya da siyasi olmayan seçimlerde sık sık gündeme geliyor. Arapça kökenli bu kelime, Osmanlı döneminden bu yana kullanılıyor. Resmî yazışmalarda 'tutanak' olarak adlandırılan kelime, günlük dilde 'mazbata' şeklinde kullanılıyor.
Mazbata kelimesi, daha çok genel seçimlerin ardından duyulsa da yalnızca milletvekilleri mazbata almıyor. Cumhurbaşkanı, belediye başkanları, Danıştay, Sayıştay ve Yargıtay üyeliği gibi görevlere seçilenler de mazbata ile göreve başlıyor. Saltanatın kaldırılmasının ardından halife seçilen Abdülmecid Efendi'ye de Büyük Millet Meclisi tarafından mazbata verilmiş. Yeni halifeye mazbatasını, dönemin Kırşehir milletvekili Müfid Efendi başkanlığındaki heyet kırmızı bir atlas kese içinde sunmuş.
MAZBATA KİMLERE VERİLİR?
Mazbata vekillere, belediye başkanlarına, danıştay, sayıştay, cumhurbaşkanı ve yargıtaylar almaktadır.
Mazbata örneği
MAZBATA NE ZAMAN VERİLİR? YSK AÇIKLAMASI
YSK Başkanı Sadi Güven, itiraz olmayan yerlerde mazbataların verileceğini söyledi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, YSK binası önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, seçimin sona erdiğini ve geçici sonuçların siyasi partilerle paylaşıldığını belirtti.
1 Nisan’dan itibaren de itiraz sürecinin başladığını ve bu sürecin devam ettiğini aktaran Güven, ilçe ve il seçim kurullarının itiraz olması durumunda kararlarını vereceğini vurguladı.
2 Nisan'da saat 15.00’e kadar ilçe seçim kurullarına itiraz süresinin olduğunu hatırlatan Güven, “İlçe seçim kurullarının 2 günlük bir karar verme süresi var. İl seçim kurullarında bir günlük itiraz süresi var. Onlar da 2 günlük bir süre içerisinde itirazlara karar verecekler. Sonra 3 gün içerisinde de isterlerse bize gelecekler. Süreç bu şekilde işleyecek” diye konuştu.
Sadi Güven, mazbatalarla ilgili soru üzerine, “İtiraz olmayan yerlerde mazbatalar verilecek” karşılığını verdi.
MUHTARLAR İÇİN SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?
Oy pusulalarının toplam bakımından seçim defterindeki imza, mühür ve işaretlere uygun olduğu anlaşıldıktan sonra aşağıdaki şekilde sayılmasına başlanır :
A) Yazısı okunmayan pusulalarla seçilenin kim olduğu belli olmayan pusulalar bir tarafa ayrılır.
B) Muhtarlık ve üyelik niteliklerini taşımayan adlar hesaba katılmaz.
C) Muhtarlık için bir kişiden fazla ad yazılmış ise birinciden ve üyelik için (8) kişiden fazla ad yazılmış ise (8) inciden sonrakiler hesaba katılmaz.
D) Seçim pusulalarının sayılması ve sınıflanması bu suretle tamamlandıktan sonra en çok oy kazanandan başlayarak sırasıyla her adayın kaç oy almış olduğu muhtar için ayrı, ihtiyar kurulu üyeleri için de ayrı olmak üzere belirtilir.
E) Eşit oy kazananlardan evli olan, evlilerden yaşı büyük olan, bu da eşit ise çocuğu çok olan üstün tutulur. Çocuk sayısında eşitlik varsa ad çekme yapılarak adı önce çıkan sırada öne geçer.
F) Muhtarlık oylarının sınıflanmasında en çok oy aldığı anlaşılan, muhtarlığa; ve ihtiyar kurulu üyeliği oylarının sınıflanmasında da en çok oy kazanandan başlayarak dört kişi asıl üyeliğe ve dört kişi de yedek üyeliğe ayrılır.
Mazbata nedir? Seçimlerin ardından muhtar ve belediye başkanı seçilenler mazbatasını almaya başladı. Peki, Mazbata nedir, kimlere verilir? Seçim sonrası mazbata almak ne demektir? 31 Mart seçimleri sonrası özellikle İstanbul ve Ankara'da oyların yeniden sayılması sebebiyle seçilen adaylar belirlenemdi, mazbata verilemedi. Mazbatayı kim kime verir, mazbata nedir, mazbata ne işe yarar? Tüm bu soruların yanıtlarıyla beraberin mazbatanın kelime anlamadı da haberimizde.