Mars'ın oluşumu gün yüzüne çıkıyor

NASA, 5 Mayıs'ta fırlatmayı düşündüğü uzay aracı 'InSight' ile, kızıl gezegendeki fay hareketlerinin şiddetini ölçecek. Kolonileştirme adına atılacak olan bu ilk adımla Mars’ın kabuk, manto ve hatta çekirdeğinin yapısı hakkında daha tutarlı tahminler yürütülebilecek.

Daha önce Mars’taki sismik aktiviteleri ölçebilmek üzere birden fazla misyon başlatan NASA, yeni başlayacak olan misyonun yapacağı ölçümlerin daha doğru sonuçlar vereceğini ifade ediyor. Uzmanlara göre Mars’a iniş yapacak olan 'InSight', gezegenlerin nasıl oluştuğuna dair daha ileri bir seviye bilgi verecek.

Bilim insanları, Mars’ta koloniler kurma ve atmosferini insan hayatına uygun hale getirme gibi iddialı planları gerçekleştirebilmek için ilk olarak kızıl gezegenin yapısının incelenmesi gerektiğini savunuyor.

5 Mayıs’ta fırlatılması planlanan NASA’nın yeni uzay aracı ‘InSight’, Mars’taki deprem dalgalarının raporlarını dünyaya gönderecek ve böylece bilim insanları Mars’ın kabuk, manto ve hatta çekirdeğinin yapısı hakkında daha tutarlı tahminler yürütebilecek.

TEMEL GÖREVİ 2 YIL SÜRECEK

NASA’nın Kaliforniya’daki ‘Jet Propulsion’ laboratuvarında sorumlu araştırmacı Bruce Banerdt, kızıl gezegen üzerinde yapacakları çalışmayı CT (bilgisayarlı tomografi) taramalarına benzeterek, ‘‘Mars’ın neden bu şekilde oluştuğunu ve gezegenlerin nasıl şekillendiğini anlayabilmek için sismolojiyi kullanmak istiyoruz’’ dedi.

YÜZLERCE DEPREMİ KAYDEDECEK

26 Kasım 2018’de ineceği planlanan ‘InSight’ uzay aracının, 2 yıl sürecek olan temel görevi esnasında yüzlerce depremi kaydedeceği tahmin ediliyor.

Uzay aracının, Mars’a inişinden sonra yüzeye çarpacak olan meteorların sismik etkilerini de kaydetmesi bekleniyor.

ÖZÜRLÜ DENEY

Öte yandan benzer bir misyon 1970’lerin sonlarında başlatılmıştı. Ancak sismik aktiviteler üzerinde çalışmış olan uzay aracı Mars’taki görevini yerine getirebilecek kadar yeterli düzeyde ekipmana sahip değildi. Bu yüzden Banerdt bu misyon için ‘‘özürlü bir deney’’ tabirini kullanmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Mars ve Ay'daki olağandışı görüntüler sosyal medyada gündem oldu
İstanbul'u da tehdit eden Tiangong-1'le ilgili önemli açıklama
Mars’ta yaşam tartışmaları yeniden alevlendi

Teknoloji Haberleri