Manisa'nın 100 yıllık Kadir Gecesi geleneği

Manisa'nın Saruhanlı ilçesine bağlı Nuriye Mahallesi ile özdeş 'sütlü nuriye' tatlısı, yüz yılı aşan bir gelenek olarak Kadir Gecesi sofralarını süslemeye devam ediyor.

Manisa Saruhanlı'daki Nuriye Mahellesi'nin ünü ülke geneline yayılan sütlü nuriye tatlısı, ilçenin en özel tatlarından biri olmasının yanı sıra başta Kadir Gecesi olmak üzere kandillerde özenle yapılarak sofralardaki yerini alıyor. 

Nuriye Mahallesi Kadınların Bugünü ve Geleceğine Destek Derneği (KABGED) Başkanı Senem Turgut, sütlü nuriye tatlısının Selanik göçmenlerinin yörelerine taşıdığı bir lezzet olduğunu ifade etti. 

Ana malzeme yufka ve süt

Yufka ve süt kullanılarak yapılan tatlının, orijinal tarifindeki en ince özelliğinin, ineğin yavruladıktan sonra buzağının beslenmesi için salgıladığı ve 'ağız sütü' olarak adlandırılan ilk sütün kullanılarak yapılması olduğunu dile getiren Turgut, bununla birlikte tatlının son yıllarda normal dönemdeki süt kullanılarak da yapılmaya başlandığını belirtti. 

Turgut, sütlü nuriye tatlısının mahallelerinin yüz yılı aşan bir geleneği olduğunu belirtti:

"Çok eski yıllarda 'süt pidesi' diye adlandırılan bu tatlı, zamanla 'sütlü nuriye tatlısı' diye anılmaya başladı. Önceki yıllarda sütlü nuriye tatlısı sadece kandil gecelerinde yapılırdı ancak son yıllarda tatlının üretimi de tüketimi de yaygınlaşarak özel günler için de yapılıyor. Mahallemizin adıyla özdeşleşen, her evde sofraları süsleyen tatlımız, kandil gecelerinin vazgeçilmezi. Kandiller yaklaşınca mahallemizde sütlü nuriye tatlısı yapımı için tatlı bir telaş başlar."

Mahalleliden sütlü nuriye tarifi

Kadir Gecesi'ne özel olarak evinde sütlü nuriye tatlısı yapan mahalle sakinlerinden Huriye Özdoğan (65) meşhur tatlının yapımı hakkında bilgi verdi. Tatlının yapımında yufka hazırlamak için su, un ve çok az tuz, üzerine dökmek için de 'ağız sütü' kullandıklarını belirten Özdoğan, tatlının yapım aşamasını ise şöyle anlattı: 

"Su ile unu yoğurup hamur haline getirdikten sonra çok ince 12 yufka açıyoruz. Yufkaların altısını bir tepsinin içine yerleştiriyoruz, kalan altı yufkayı ise bir başka tepsiye dizip üzerine kaynatılıp muhallebi kıvamına getirilmiş sütü döküyoruz. Bu işlemin ilk tepside bekleyen altı yufkayı, sütle kaplanmış yufkaların üzerine kapatıyoruz. Daha sonra yufkaları kare şeklide kesip tepsiyi fırına veriyoruz. Yufkaların üzeri kızarıncaya kadar tepsi fırında kalıyor. Tatlı fırından çıktıktan sonra soğutulup servis yapılıyor." 

MANİSA / AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Tesbih namazı kaç rekat ve nasıl kılınır?
Kadir gecesinin önemi nedir?
Kadir gecesinin önemi ve Kadir gecesinde yapılacak ibadetler nelerdir?

Hayat Haberleri