Maliye Bakanlığınca, ekim ayı ile ocak-ekim dönemine ilişkin bütçe uygulama sonuçları açıklandı. Buna göre, geçen yılın ekim ayında 36 milyar 562 milyon lira olan bütçe giderleri, bu yılın aynı ayında yüzde 18,9 artarak 43 milyar 469 milyon liraya yükseldi. Faiz hariç bütçe giderleri de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,6 artarak 40 milyar 564 milyon lira oldu. Geçen yılın ekim ayında 7 milyar 235 milyon lira fazla veren bütçe, bu yılın aynı ayında 104 milyon lira açık verdi. Bu yıl 34,6 milyar lira açık öngören ve bu rakamın 12,1 milyar lirasını ilk 10 ayda kullanan Maliye Bakanlığı ise kalan 2 ayda 22,5 milyar lira daha açık vererek piyasayı paraya boğacak.
40,5 MİLYAR LİRA HARCANDI
Ekimde 2016 yılı merkezi yönetim bütçe giderleri için öngörülen 570,5 milyar lira ödeneğin, 43,6 milyar lirası kullanıldı. Bu ayda faiz hariç giderler için öngörülen 514,5 milyar lira ödeneğin de yüzde 7,9’u kullanılarak 40,5 milyar lira harcama yapıldı. Personel giderleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,8 artarak 12,2 milyar lira oldu. Ekimde sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artışla 1,9 milyar lira olarak gerçekleşti.
Mal ve hizmet alım giderleri 4,3 milyar lira cari transferler ise 15,3 milyar liraya yükseldi. Ekimde sağlık, emeklilik ve sosyal yardım giderleri için ise 7,1 milyar lira transfer yapıldı. Ekimde vergi gelirleri tahsilatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 artarak 36 milyar liraya yükseldi. Aynı dönemde genel bütçe vergi dışı diğer gelirleri ise yüzde 23,6 azalarak 5,5 milyar liraya geriledi. Ekimde özel bütçeli idarelerin öz gelirleri 1,5 milyar lira, düzenleyici ve denetleyici kurumların gelirleri ise 208 milyon lira oldu.
VERGİ TAHSİLATI ARTTI
Vergi türleri itibarıyla ekim ayı gerçekleşmelerine bakıldığında geçen yılın aynı ayına göre özel tüketim vergisi yüzde 24,2, harçlar yüzde 18,1, banka ve sigorta muameleleri vergisi yüzde 12,8, kurumlar vergisi yüzde 10,5, damga vergisi yüzde 9,7, gelir vergisi yüzde 9,2 ve diğer vergiler tahsilatı yüzde 0,7 artarken, dahilde alınan katma değer vergisi yüzde 27,3, ithalden alınan katma değer vergisi yüzde 10,1 azaldı.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2016 yılı ocak-ekim dönemi bütçe rakamlarını yazılı olarak değerlendirdi. Bütçe gerçekleşmelerinin yıl sonu tahminleri ile uyumlu seyrettiğini belirten Ağbal, ekim ayında bütçe açığının 104 milyon TL ile sınırlı kaldığını, faiz dışı fazlanın ise 2,8 milyar TL olarak gerçekleştiğini bildirdi. Ağbal, “ocak-ekim döneminde harcamalar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 artarak 460 milyar TL olmuştur. Bütçe gelirleri ise aynı dönemde yüzde 12,5 oranında artarak 447,9 milyar TL’ye ulaşmıştır. Bu dönemde vergi gelirleri yüzde 9,5 oranında artarak 365 milyar TL, vergi dışı gelirler ise yüzde 28,1 oranında artarak 82,8 milyar TL olarak gerçekleşmiştir” açıklamasında bulundu.
YENİDEN YAPILANDIRMA FIRSATINI KAÇIRMAYIN
Maliye Bakanı Naci Ağbal, vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği ve bakanlığın bütçe rakamlarına da yansıyan yeniden yapılandırmalar hakkında açıklama yaptı. Yeniden yapılandırma kapsamında 14 Kasım itibarıyla 6,2 milyon başvuru alarak 56,6 milyar lira tutarında alacağı yapılandırdıklarını, yapılandırılan tutarlara karşılık da 2 milyar lira tahsilat gerçekleştirdiklerini ifade etti. Ağbal, “Vatandaşlarımıza bu önemli fırsatı kaçırmamaları ve başvurularını 25 Kasım’a kadar yapmalarını önemle hatırlatıyorum. Ayrıca vatandaşlarımız unutmasın, peşin ödemeler ve ilk taksit ödemelerinin 30 Kasım gününe kadar yapılması gerekiyor. Vatandaşlarımız ödemelerde 30 Kasım tarihini sakın kaçırmasınlar” ifadelerini kullandı.
KREDİ VERGİSİNİN İNDİRİMİ YÖNÜNDE ÇALIŞMA YOK
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi’nin (BSMV) kaldırılması veya oranının indirilmesi yönünde bir çalışmalarının olmadığını bildirdi. Bazı gazetelerde yer alan BSMV’nin kaldırılacağı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Bakan Naci Ağbal, banka yöneticileriyle geçen hafta gerçekleştirilen toplantıda, söz konusu haberlerde iddia edildiği gibi “BSMV’nin kaldırılması” yönünde bir talep gelmediğini ifade etti. Bakanlık olarak BSMV’nin kaldırılmasına ilişkin çalışmalarının bulunmadığının altını çizen Ağbal, “Banka yöneticileriyle yaptığımız toplantıda böyle bir talep gelmemiştir. Dolayısıyla Maliye bürokrasisine BSMV’nin kaldırılması veya indirilmesi yönünde bir talimat da verilmemiştir” dedi.