Mali'de otel basan teröristler 18 kişiyi öldürdü

Mali''nin başkenti Bomoko'da 10 terörist Radisson Otel'ini basıp 200'e yakın kişiyi rehin aldı. En az 18 kişinin öldüğü otele giren Mali özel harekat güçlerinin düzenlediği operasyon sonucunda rehineler kurtarıldı. Eylemi El Kaide bağlantılı El Murabitun üstlendi. Saldırıda rehin alınan 7 THY personelinden 6'sı kurtarıldı birinin akıbeti meçhul.

Mali'nin başkenti Bamako'da Radisson Otel'e sabah saatlerinde baskın düzenleyen en az 10 silahlı saldırgan, yabancı uyruklu 200'e yakın kişiyi rehin aldı. Rehinelerden, aralaralarında 6 THY personelinin de olduğu 80 kişi kurtarılırken, diğer rehinelerin kurtarılması için operasyon başlatıldı. Mali özel harekat güçlerinin düzenlediği operasyon sonucunda rehineler kurtarıldı. Operasyon sonucu otelden en az 18 ceset çıkarıldı.

3 rehine öldürüldü

Otel'de rehin tutulan Fransız havayolu şirketi Air France'ın 12 personeli kurtarıldı.

Güvenlik güçleri, otelde rehin alınan havayolu şirketi Air France personeli 12 kişinin kurtarıldığını açıkladı.

Mali Savunma Bakanlığı ise ilk belirlemelere göre, rehinelerden 3'ünün öldürüldüğünü bildirdi. Saldırganların iki de otel çalışanını öldürdüğü ileri sürüüyor.

Askerler lobiden rehineleri böyle kurtardı:

100'den fazla kişi 7'inci katta rehin tutuluyor

Yetkililer, BM İstikrar Misyonu (MINUSMA) askerlerinin de destek verdiği Mali güvenlik güçlerinin otelde başlattığı operasyonun devam ettiğini ve silahlı grupların 100'den fazla kişiyi 7'nci katta rehin tuttuğunu bildirdi.

Olay yerinden ilk görüntüler:

Mali devlet televizyonun haberine göre, 170 rehineden 80'i serbest bırakıldı.

Yetkililerce, Güvenlik güçlerinin otelin girişinde ve ikinci katında bulunan onlarca rehineyi kurtardığı ifade edildi.


Mali'nin Bamako şehrindeki Lüks Radisson Blue Oteli.

Saldırgan sayısı en az 10

Güvenlik güçleri sözcülerinden Modibo Naman Traore, devlet radyosunda yaptığı açıklamada, saldırgan sayısının en az 10 olduğunu ifade etti.

Öte yandan, Başbakan Modiba Keita'nın kriz masası oluşturduğu açıklandı.

Saldırganlar diplomatik plakalı araçla geldi

Fransa'nın eski sömürgelerinden, Batı Afrika ülkesi Mali'de silahlı bir grup, sabah saatlerinde başkent Bamako'da bulunan Radisson Otel'ine baskın düzenleyerek yabancı uyruklu 170 kişiyi rehin almıştı.

AA muhabirine konuşan görgü tanıkları, saldırganların çalıntı olduğu ileri sürülen ve diplomatik plaka taşıyan bir araçla otele geldiğini ileri sürmüştü.

Yetkilileri, güvenlik güçlerinin rehineleri kurtarmak amacıyla otele operasyon başlattığını ve 50'ye yakın rehinenin de serbest bırakıldığını duyurmuştu.

BM heyeti, THY ve Air France ekibi de oteldeydi

Diplomatik kaynaklar, rehine krizinin yaşandığı 190 odalı lüks otelde ayrıca Mali’de görev yapan BM İstikrar Misyonu (MINUSMA) yetkilileriyle Fransız hava yolu şirketi Air France gibi başkente aktarma yapan bazı hava yolu şirketlerinin çalışanlarının da konakladığını kaydetmişti. Rehineler arasında 7 THY personelinin bulunduğu, 5'inin serbest bırakıldığı belirtilmişti.

Bu arada Mali Devlet Başkanlığı, G5 Sahel zirvesi kapsamında Çad'da bulunan Devlet Başkanı İbrahim Bubakar Keita'nın, Bamako'da yaşanan rehine krizi sonrası ziyaretini yarıda keserek ülkesine hareket ettiğini bildirmişti. 

Fransa operasyon ekibi gönderdi

Fransa Cumhurbaşkaın Hollande Mali'deki olayı yakından takip ettiklerini açıkladı. Fransa'nın Mali'ye 50 kişilik operasyon ekibi göderdiği gelen haberler arsında. ABD ve Fransa Mali'deki vatandaşlarına sokağa çıkmamaları uyarısında  bulundu.

IŞİD şüphesi

Mali ordu komutanı Modibo Nama Traore, 10 kişinin "Allahuekber" nidalarıyla oteli bastığını açıkladı.

AP ajansı, 2012 yılındaki askeri darbeden sonra Mali'nin kuzeyinin radikal militanlar tarafından kontrol altına alındığını, bu durumun 2013'ün başlarında Fransa'nın ülkeye askeri müdahalesine neden olduğunu ifade etti. Ülkede halen bin civarında Fransız askeri bulunduğu belirtilirken, eylemin IŞİD tarafından Fransa'ya karşı düzenlenmiş olabileceği şüphesi dile getiriliyor.

Rehineler kalmadı, 18 kişi öldü

AFP'nin haberine göre, Mali Güvenlik Bakanlığı, saldırı gerçekleştirilen Radisson Blu Otel'deki teröristlerin elinde şu an rehine kalmadığını söyledi. Ajans, otelden en az 18 ceset çıkarıldığını bildirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Mali'de rehin alınan 6 THY personelini uçağı İstanbul'a indi
Büyükelçi Şekeroğlu: Türkler saldırganlarla karşılaşmadı
Mali'deki otel baskınını el-Kaide üstlendi

Dünya Haberleri