Dışişleri Bakanlığı, Mali’de kurulan geçiş dönemi hükümetinin kurulduğunu ve söz konusu ülkedeki gelişmelerin yakından takip edildiğini duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Türkiye, dost ve kardeş Mali'deki gelişmeleri, Sayın Bakanımızın kısa süre önce bu ülkeye yaptığı ziyaretle de teyit edildiği üzere, yakından takip etmektedir.
Mali Geçiş Dönemi Devlet Başkanı Bah N'Daw tarafından 5 Ekim tarihinde imzalanan Kararname ile Geçiş Dönemi Hükümeti kurulmuş bulunmaktadır. Geçiş sürecini yönetmek üzere sivil bir Devlet Başkanı ve Başbakan'ın atanmasından sonra Hükümetin de kurulmasıyla anayasal düzenin yeniden tesis edilmesi ve ülkenin karşı karşıya bulunduğu son derece zorlu sınamaların aşılması için gerekli adımların hızlıca atılacağını umuyoruz. Bu bakımdan BM’nin, ECOWAS’ın ve Afrika Birliği’nin Mali’deki sürecin olumlu bir mecrada ilerlemesi yönündeki çabaları da memnuniyet vericidir. Türkiye, bu süreçte dost ve kardeş Mali’nin yanında olmaya devam edecektir” ifadeleri yer aldı.
DARBENİN ARDINDAN İLK ZİYARET TÜRKİYE'DEN
Ağustos ayının ortalarında yapılan darbe sonucu, Fransa yanlısı Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'nın darbe ile devrilmesiyle birlikte, Mali’deki askeri cuntaya üst düzey ziyaret gerçekleştiren ilk ülke Türkiye olmuştu. Mali'deki askeri heyetle görüşen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Kardeş mali halkının yanındayız" demişti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Batı Afrika ziyareti turu kapsamında geldiği Mali'nin başkenti Bamako'da Halkın Selameti İçin Ulusal Konsey (CNSP) üyeleri ile görüşmesinin ardından Mali Devlet Radyo ve Televizyonuna (ORTM) açıklamalarda bulunmuştu. Bakan Çavuşoğlu, Mali ziyaretinin amacına yönelik, "Mali bizim için dost ve kardeş bir ülke. Zor günlerde her zaman Mali’nin ve kardeş Mali halkının yanında olduk. Mali’nin istikrarı, güvenliği ve de ekonomik kalkınması bizler için de önemli. Batı Afrika için önemli ama tüm kıta için de çok önemli. Özellikle Mali’nin içinden geçtiği şu süreçte bu ziyareti gerçekleştirmek istedik" demişti.
DARBENİN ARDINDAN DEVLET BAŞKANLIĞINA ESKİ ALBAY GETİRİLMİŞTİ
Mali'deki askeri darbenin ardından geçiş sürecinde devlet başkanlığı görevine geçtiğimiz ay eski Savunma Bakanı ve emekli Albay Bah N'Daw getirilmişti.
Darbenin ardından yönetime el koyan Halkın Kurtuluşu Ulusal Komitesi (CNSP) tarafından yapılan açıklamada, Mali’deki geçiş sürecinde devlet başkanlığı görevine eski Savunma Bakanı ve emekli Albay Bah N'Daw'nın getirildiği duyurulmuştu.
YARDIMCILIĞI DA DARBENİN LİDERİ GETİRİLMİŞTİ
CNSP, başkan yardımcılığı görevini de CNSP lideri Assimi Goita’nın üstleneceğini açıklamıştı. N’Daou ve Goita, cunta tarafından 18 aylık geçiş sürecinin denetlemek üzere seçilen 17 seçmen grubu tarafından atanmıştı.
CUMHURBAŞKANI KEİTA'YI DEVİRMİŞLERDİ
Tarihinde daha önce de darbeler yaşamış Batı Afrika ülkesi Mali'de askerler geçtiğimiz ağustos ayında bir kez daha yönetime el koymuştu.
Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, darbeci askerlerce gözaltına alındıktan sonra istifaya zorlanmıştı.
Askerler darbenin ardından sivil bir geçiş hükümeti kurmayı ve seçimlere gitmeyi planladıklarını açıklamıştı.
Keita ve ülkenin başbakanı silah zoruyla tutulduktan sonra devlet televizyonundan istifalarını duyurmuştu. Keita, açıklamasında iktidarda kalması uğruna için kan dökülmesini istemediğini söyleyip, hükümeti ve parlamentoyu da feshettiğini ifade etmişti.
Keita ve Başbakan Boubou Cissé başkent Bamako yakınlarındaki bir askeri kampa götürülmüştü.