TV100 internet sitesinde yer alan habere göre, Hint Ordusu'ndan dağcılar, Himalayalar'da Nepal ile Çin sınırı üzerinde yer alan Makalu Dağı'nda Yeti'nin ayak izleri olduğunu düşündükleri bulgular elde etti.
Tarihin en gizemli yaratıkları arasında yer alan Yeti'ler, yüzyıllardır bir efsane olarak bilinse de zaman zaman ortaya çok ciddi iddialar atıldı. Son olarak Hint Ordusu görevlileri Makalu Dağı'nda yaptıkları incelemelerde bu efsanevi canlıya ait olduğunu düşündüklerini ayak izlerine rastladı.
Bilimsel verilere göre efsane olduğu kabul edilen Yeti'ler, Himalaya ve Nepal'de gerçek olarak kabul ediliyor. Yerli halk, zaman zaman bu canlıları gördüklerini iddia ederek efsaneyi sürekli olarak diri tutuyor.
RESMEN AÇIKLANDI
Hindistan Ordusu resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 9 Nisan'da Makalu Dağı yakınlarındaki bir kampın yakınında 81 x 38 cm ölçülerinde ayak izlerine rastlandığını açıkladı.
Açıklamada, "İlk defa Bir Hint Ordusu efsanevi canavar 'Yeti'nin ayak izlerini tespit etti" denildi.
Nepal ve Çin arasındaki sınırda yer alan Makalu, dünyanın en yüksek dağları arasında yer alıyor ve Yeti'yi avlayan araştırmacılar tarafından da araştırılan uzak bir doğa olan Makalu-Barun vadisinin yakınında duruyor.
MAKULA DAĞI
Makalu Dağı dünyanın en yüksek beşinci dağıdır. Makalu Dağı Himalayalar'da Nepal ile Çin sınırı üzerinde yer alır ve Everest'in 19 kilometre güneydoğusundadır. 8,481 m. rakımı ile sekizbinlikler dağlarından biridir. Makalu'nun zirvesi hemen etrafında diğer doruklar olmadan dört-kenarlı bir piramid şeklinde 2,386 m çıkıntı gösterir.
Makalu civarında iki tane ilgı çeken alt-zirve bulunmaktadır. Bunlardan Kangchungtse veya Makalu II 7,678 m rakımlı olup ana Makalu zirvesinin 3 km kuzey-kuzey-batısındadır. Chomo Lonzo ise 7,804 m rakımlı zirveli genişçe bir plato üzerinde olup ana Makalu zirvesinden 5 km kuzey-kuzeydoğudadır. Kangchungtae ile Chomo Lonzo alt-zirveleri 7.200 m rakımlı bir eyer şekilli bağlantı ile birbirine bağlıdır.
TARİHÇESİ
Makalu Dağı'na tırmanış dağcılara büyük zorluklar vermiştir ve yapılan ilk 16 tırmanış çabalarından ancak 5'ı başarılı olmuştur. Bu dağa tırmanmak isteyen dağcılar ancak 1954'te Everest zirvesine tırmanma başarı ile sağlandıktan sonra ekpedisyonlarla Makalu zirvesine tırmanmayı ciddi olarak ele almışlar ve başarmışlardır. Yapılan başarısız birkaç ciddi ekpedisyondan sonra 1954 sonbaharında çok ciddi bir Fransız ekspediyonu önce 2 Ekim'de alt-zirve Kangchungtse'ye ve 30 Ekim'de alt-zirve Chomo Lonzo'ya başarı ile tırmanış yapmışlardır. Ama ana Makalu Dağı zirvesi ancak 15 Mayıs 1955'te J.Franco başkanlığı altındaki bir Fransız ekpedisyonu üyelerinden olan Lionel Terray ve Jean Couzy tarafından başarı ile tırmanılmıştır. Bu Fransız grubu Makalu'ya kuzey yüzünden ve kuzeybatı sırtından, Makalu ile Kangchungtse arasındaki eyer şekilli sırttan faydalanan bir rota ile tırmanmışlardır ve bu rota Makalu Dağı zirvesine tırmanmak isteyen dağcılara bir standart rota olmuştur.