Mahruki'den çığ felaketi yorumu: Çok büyük bir hata

İki günde iki kez yaşanan çığ faciasında, 39 vatandaşımızın hayatını kaybettiği olayı değerlendiren arama kurtarma uzmanı Nasuh Mahruki, "Çığ riski olan bölgeye insanları doğrudan sokamazsınız. Kurtarma ekibi oraya ilk gittiğinde 'Biz de çığ altında kalır mıyız?' diye yamaçlarda gerekli incelemenin yapılması gerekirdi" dedi. Mahruki'nin Türkiye'deki çığ parkurlarının bilinmesine rağmen böyle bir facianın yaşanmasını büyük bir hata olarak değerlendirmesi dikkat çekti.

KARAR.COM

Arama kurtarma uzmanı, dağcı ve AKUT Eski Başkanı Nasuh Mahruki FOX Tv canlı yayınında Van'ın Bahçesaray ilçesinde yaşanan çığ felaketine dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. 

Van’ın Bahçesaray ilçesinde Salı günü akşam saatlerinde Van-Bahçesaray kara yolunun 33. kilometresinde bir minübüs ve iş makinasının üzerine çığ düşmesi sonucunda minibüste bulunan 7 kişi ekiplerce kurtarılmış, 5 kişinin cansız bedenine ulaşılmıştı. Kayıp 2 kişiyi arama çalışmaları sırasında, kurtarma ekibinin üzerine de çığ düşmüş ve 34 kişi hayatını kaybetmişti.

Üst üste yaşanan çığ felaketlerini değerlendiren Mahruki, "Gerçekten inanılmaz olay, Türkiye'de yaşanıyor olması da üzücü maalesef ama ne yazık ki önlem almadığın zaman işte bu güvenli yaşam kültürünü içselleştirmediğin zaman, birlikte yaşama bilincini geliştirmediğin zaman bunlar olabiliyor" dedi.

"İKİNCİ ÇIĞ RİSKİNE KARŞI TEDBİRLİ OLUNMALIYDI"

"Normalde böyle bir çığ riski yaşanmış çığ kazası yaşanmış ve insanların çığ altında kaldığı bir yere bir arama kurtarma ekibi gittiğinde ilk düşünmesi gereken şey 'başka bir çığ düşer mi? Biz de çığ altında kalır mıyız?'" diye düşünmesi gerekir diyen Mahruki sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yolun üstündeki bütün benzer durumdaki yamaçlarda da çığ riski beklentisi olması gerekir ve buna göre önlem alarak hareket edilmesi gerekir ama burada gördüğümüz gibi bunlar hiç düşünülmemiş yani bölgeye tekrar kalabalık bir ekip girdiğinde bunların tırmanacakları hareket edecekleri yamaçlarda bir kesit alarak yamacın durumu, kar ne kadar sağlam acaba, çabuk ayrılır mı ya da altındaki tabaka sağlam mı bunun testini yapar. Çığ riski olan bölgede çalışan personel ya da sporcular, dağcılar, kayakçılar illa buradan geçmesi gerekiyorsa bazen olabiliyor çünkü o zaman da teker teker geçilir ve aynı anda 2 kişiyi, 5 kişiyi, 10 kişiyi riskli bir ortama sokmazsın"

ALINACAK TEDBİRLER

Çığ riskine karşı alınacak tedbirlere de değinen Mahruki, "Kişisel koruyucu malzemeler kullanılıyor çığ parkurlarında, çığ riski olan yerlerde. Bu bir radyo alıcı verici cihaz basit bir şey. Normalde çığ bölgesine girildiği takdirde herkes bunu verici konumuna getiriyor. Üzerindeki alet zaten o sırada sinyal veriyor" diye konuştu.

"Eğer bir çığ meydana gelirse insanlar çığın altında kalırsa da üzerlerindeki bu radyo vericiler hemen diğer arkadaşları alıcı konumuna getiriyor ve çığ altında bulunan o cihaza ulaşıyor" diyen Mahruki, "Genelde çığ kazalarında ilk 1 saat içerisinde müdahale etmek sağlıklı sonuçlar verebiliyor" dedi.

Kazazedelerin 1 saati geçtikten sonra hipotermi, donma gibi durumlar yaşadığını vurgulayan Mahruki, " İlk yarım saat 1 saat çok çok önemli. Kurtarma personeli böyle bir süreçte kurtarma yapacaksa kış dağcılığı konusunda donanımlı birikimli olması gerekir, kıyafetlerinin de buna uygun olması gerekir" ifadesinde bulundu.

"ÇIĞ PARKURLARININ BİLİNMESİNE RAĞMEN BÖYLE BİR HATA YAŞANIYOR"

Türkiye'deki çığ parkularının bilinip bilinmediğine dair soruya Mahruki, "Tabii biliniyor, bilinmemesi mümkün mü? Sonuçta Türkiye çok uzun zamandır bu konuda genel müdürlüğü olan bir yer" dedi.

"Bu olayda da gördüğümüz gibi kimse burada çığ riski olacağını öngörmüyor yani insanlar ölüyor ikinci kez olacağını da öngörmüyor" diyen Mahruki sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çok büyük hata. Bunları öngörerek hareket etmek gerekir yani çığ riski olan yere bu kadar kalabalık insan girmez girmesi gerektiği takdirde de mutlaka üzerlerind ebir çığ meydana geldiğinde kendilerini çığ altından kurtarmalarını sağlayacak radyo alıcı-verici gibi bir düzenekle hareket ederler ki böyle bir olay meydana geldiğinde arkadaşları onu en hızlı bir biçimde bulsun diye"

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Çığ felaketi değil ihmaller öldürdü
Bülent Aydemir önce sözlerim çarpıtıldı dedi sonra özür diledi
Gülşen Orhan'dan çığ felaketiyle ilgili iddialara cevap

Güncel Haberleri