Macaristan'da dün yapılan referandumda, oy kullananların yüzde 98'i Avrupa Birliği'nin ülkeye iki yıl içinde 1.294 mülteci yerleştirmesi planına 'Hayır' dedi. Ancak seçmenlerin yüzde 43'ünün sandık başına gittiği oylamada, yüzde 50'lik katılım oranına ulaşılamadığı için referandum sonucu geçerli olmayacak. Yine de Macaristan'ın sağcı hükümetinin sözcüsü, sonucun "siyasi ve yasal olarak bağlayıcı" olduğunu savundu.
BBC'nin haberine göre, Başbakan Viktor Orban, AB'ye rest çekerek referandumu dikkat almaları gerektiğini belirtti ve sonucun bağlayıcı olması için anayasada değişiklik yapacağını açıkladı.
Muhalefet ise hükümetin ihtiyaç duyduğu desteği alamadığını belirtti. Sağcı Başbakan Orban 160 bin mültecinin AB ülkelerine dağıtılması planlarına karşı çıkıyor. Orban, mültecileri AB'nin güvenliği ve Avrupa'nın geleceği için tehdit olarak gördüğünü söylüyor.
Macaristan Başbakanı, referandumda AB'nin planına destek verilmesi halinde istifa edeceğini açıklamıştı. Gözlemciler, sonucun Orban için yine de bir zafer olduğunu söylüyor.
Mülteci krizi sırasında, Almanya ve diğer AB ülkelerine gitmeye çalışan göçmenlerin güzergâhında yer alıyordu.
Macaristan, mülteci akınını durdurmak için Sırbistan ve Hırvatistan sınırına duvar ördü.
Ülke içinde destek bulan bu adım, insan hakları gruplarının sert tepkisine neden oldu.
Referandumda "Avrupa Birliği'nin, Ulusal Meclisin bile onayı alınmadan Macaristan vatandaşı olmayan kişileri Macaristan'a yerleştirmesine karar vermesini istiyor musunuz?" sorusu soruldu.