İngiltere'nin Brexit'e evet demesi tahmin edilenden çok daha büyük sonuçlar doğurdu.
Dün yapılan referandumda İngilizlerin yüzde 51.8'i Avrupa Birliği'nden ayrılmak için oy kullandı. AB'de kalmak isteyen Londra ve İskoçya Brexit'in ardından Birleşik Kralık'tan ayrılmak istediklerinin sinyallerini vermeye başladı.
Londra'da London Independence Party (Londra Bağımsızlık Partisi -LIP-) kuruldu. Yüzde 59.9 AB'de kalalım oyu veren Londralılar tarafından kurulan parti Londra'nın da İngiltere'den ayrılması gerektiğini savunuyor. İlk başta sosyal medyada bir hesap olarak başlayan oluşum kısa zamanda takipçi toplamaya başladı.
"ELVEDA İNGİLTERE"
AB'den ayrılmak istemeyen İskoçya'da ise oylama sonucu bağımsızlıkçı İskoçlar, Birleşik Krallık'tan ayrılma taleplerini yeniden gündeme getirdiler. Tüm dünyada milyonlarca hayranı bulunan Harry Potter serisinin yazar J.K Rowling, Twitter hesabından "Goodbye, UK" (Elveda İngiltere) yazdı.
ARTIK BAĞIMSIZLIĞINI ARIYACAK
Dünyaca ünlü yazar daha sonra bir Tweet daha paylaşarak, "İskoçya artık bağımsızlığını arayacak. Cameron'un mirası ikiye bölünmeye başladı. İkisinin de gerçekleşmesine gerek yoktu" ifadelerini kullandı.
İskoçya Ulusal Partisi Başkanı (SNP) ve İskoçya bölgesinin Başbakanı Nicola Sturgeon, Brexit'ten çıkan sonucun İskoçya'daki bağımsızlıkçı hareketleri yeniden ateşleyeceğini belirtti. Seçimden hemen sonra açıklama yapan Sturgeon, "İskoçya'nın insanları geleceklerini Avrupa Birliği'nde gördü ve bunu kesin olarak ifade etti. Şimdi kesin sonuçları bekliyoruz ama İskoçya çok kesin konuştu" dedi.
SNP'in eski lideri ve 2014 yılında yapılam bağımsızlık referandumunun mimarı Alex Salmond, Sky News haber kanalına verdiği röportajda, 2014 referandumunda İskoçlarınAB'den ayrılmak istemedikleri için bağımsızlık çağrılarına olumlu yanıt vermediğini ancak İngiltere'nin ayrılma kararıyla ikinci bir bağımsızlık kampanyasına başlayacağını söyledi.
İRLANDA'DA BİRLEŞME ÇAĞRISI
Referandumdan çıkan evet kararının ardından Birleşik Krallık'a bağlı olan Kuzey İrlanda'da ülkenin geleceği konusunda şüpheler uyanmaya başladı. Bölgenin en büyük partisi Sinn Fein'in Başkan Yardımcısı Martin McGuinness, İrlanda televizyonunda yaptığı açıklamada Birleşik İrlanda çağrısı yaparak 1916 yılında bağımsızlığını ilan eden İrlanda Cumhuriyeti ile birleşme sinyalleri verdi. İngiltere'nin içinde bulunduğu durumu "belirsiz sular" olarak nitelendiren McGuinness referandumun Kuzey İrlanda'yı ve bölge ekonomisini iyice belirsiz hale getirdiğini savundu.