LGS tercihleri için artık yarın (13 Temmuz cuma) son gün! Lise tercihlerini yapamayan öğrenciler ve velileri işlemlerini yarın saat 17.00'a kadar tamamlamaları gerekiyor. LGS tercihleri EOkul veli bilgilendirme sistemi vbs girişi ile yapılabiliyor. LGS tercihleri hakkında merak edilen tüm detayları ve eokul giriş ekranını haberimizden görebilirsiniz.
LGS TERCİHLERİ İÇİN YARIN SON GÜN!
Tercih ve yerleştirme işlemleriyle ilgili ayrıntılı bilgileri haberimizden görebilir, detayları inceleyebilirsiniz. Sınavla öğrenci alan okullara yerleşemeyen yüzde 90 oranında 8'inci sınıf öğrencisi, adrese dayalı sisteme göre yerleşecek.
Merkezi yerleştirme, sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına, tercihler doğrultusunda merkezi sınav puanı üstünlüğüne göre yapılacak.
Yerel yerleştirme ise okulların türü, kontenjanı, bulundukları yere göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanı ile öğrencilerin ikamet adresleri, ortaokulları, tercih öncelikleri, okul başarı puanları, devamlılık ve yaş kriterleri göz önünde tutularak gerçekleştirilecek.
YERLEŞTİRME SONUÇLARI 30 TEMMUZ'DA
Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar, 30 Temmuz'da açıklanacak.
Nakil tercih başvurularının ilki 6-10 Ağustos'ta, ikincisi 13-17 Ağustos'ta, üçüncüsü 27-31 Ağustos'ta, dördüncüsü 3-6 Eylül'de yapılacak. Yatılılık başvuruları, 10-14 Eylül'de okul ve kurumlarca alınacak.
Güzel sanatlar liseleri, spor liseleri, klasik sanatlar ve musiki, görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerine yerleştirme iş ve işlemleri ile öğrencilerin okullara kayıtları 13 Temmuz Cuma saat 17.00'ye kadar tamamlanacak.
Açıköğretim ortaokulu öğrencilerinin yerleştirme işlemleri, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için yerleştirme talebinde bulunmaları halinde, ikamet adresleri dikkate alınarak il ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca 10-14 Eylül'de yapılacak.
EOKUL VBS GİRİŞİ NASIL YAPILIR? UNUTULAN ŞİFRELER NASIL ALINIR?
E-Okul uygulaması Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilmekte olan bir uygulamalardan biridir. MEB tarafından açılmış olan bu sistemde; devlet ve özel ilköğretim okulları, özel eğitim kurumları, anaokulları, ortaöğretim kurumları yararlanmaktadır. Bu sistem sayesinde öğretmenler, veliler, öğrenciler, yöneticiler, çok kolay ve hızlı bir şekilde işlemlerini yapabilmek mümkün olacaktır.
E-OKUL GİRİŞİ İÇİN TIKLAYINIZ
E-Okul yönetim bilgi sistemine giriş işlemi için ilk olarak yapmanız gereken yazının sonunda verdiğimiz linke tıklamaktır. Açılan sayfada ilk olarak kutucuğu yukarıda bulunan harf ve rakamları giriniz. Daha sonra kullanıcı adı ve kullanıcı şifrenizi girip sisteme giriş yapabilirsiniz. Açılan sayfadan öğrencilerin notlarını, devamsızlıklarını kayıta geçebilirsiniz.
E-OKUL ŞİFRE DEĞİŞTİRME İŞLEMLERİ
E-Okul şifre almak işlemleri de bir kaç adımdan oluşmaktadır. Aşağıdaki adımları izleyerek e-okul şifresi edinebilir ve sisteme giriş yapabilirsiniz.
E-okul veli bilgilendirme sistemine şu şekilde giriş yapabilirsiniz;
Başlangıç olarak,e-okul.meb.gov.tr adresine giriş yapınız.
Daha sonra karşınıza bir ekran gelecektir ve burada; ‘Öğrenci T.C Kimlik No', ‘Öğrenci Okul No' ve ‘Resimdeki Rakamlar' şeklinde sıralanan bölümler bulunmaktadır.
Ardından, tüm bu alanları doldurduktan sonra en alt bölümde yer alan ‘Giriş' seçeneğine tıkayınız.
EĞİTİMCİLERDEN LGS TERCİH DÖNEMİ İÇİN SON UYARILAR
Eğitimciler LGS sonuçları sonrası tercihini son güne bırakan öğrencileri uyardı. Eğitimci Yasemin Pakkan “Liselerden herhangi birini tercih etmek, devamında da seçeceğimiz üniversiteye altyapı oluşturmak demektir” ifadelerini kullandı.
Lise Giriş Sınavı (LGS) sonuçlarının açıklamasının ardından başlayan tercih dönemin de sona yaklaşıldı. Tercihini yapmamış veya yapmakta tereddüt yaşayan öğrencilere tavsiyede bulanan eğitimciler bu sürecin çok önemli olduğunu söylediler.
Son yıllarda en çok tercih edilen liselerin Anadolu ve Fen liseleri olduğunu belirten Pakkan Okulları Kurucusu Eğitimci Yasemin Pakkan, Anadolu liseleri tercihlerine geniş bir çerçeveden bakmak gerektiğini vurguladı. Pakkan, “Türk ve yabancı okullarının kayıtları devam ediyor. Kayıtlar yakında bitecek. Hemen akabinde Anadolu, Fen, Meslek, İmam Hatip gibi liselerin kayıt dönemi başlayacak. Bu okullar için tercih dönemi 13 Temmuz Cuma saat 17.00 da bitiyor. Okulların öğrenci alma durumunda farklılıklar var dolayısıyla velilerin çok dikkatli olması gerekiyor” dedi.
“Yüzdelik dilimlerinin biraz altında tercih yapın”: Yüzdelik dilimlerle tercih yapan öğrencileri uyaran Pakkan, “Geçen yıl ki yüzdelik dilimlere göre tercihler yapıyoruz ama okulların bir önceki yıla ilişkin yüzdelik dilimlerinin biraz altına inerek tercih yapılmasını öneriyorum. Öğrenciler bu sayede şanslarını arttırabilirler. Ortaokulların hemen hepsinde birer komisyon kurulmuş durumda. Bu komisyonlar velilere bilgi veriyor. Öğrencileri, programlarına göre hangi okulları tercih listesine alabileceği konusunda faydalı bilgilerle yönlendiriyor. En iyisi tercih edilen okula gidip komisyondan bilgi almak olacaktır” şeklinde konuştu.
Tercihleri yaparken bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Pakkan, “Özel okullar ön kayıt sitemi ile öğrenci alımı yaptı. Devlet okulları ise tercih ile öğrenci alacak. Beş tercih yapma hakkı veriliyor gibi gözüküyor ama aslında durum öyle değil. Toplamda; 5’i yerel okul; 5’i Anadolu İmam Hatip, Fen ve Meslek Teknik Liseleri; 5’i pansiyonlu okullar olmak üzere 15 tercih hakkı var. Bu detayı gözden kaçırmamak gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“Özel okula kayıt yaptırıldıysa kesinlikle tercih hakkınız yok”: Eğer öğrenci özel bir okula kayıt yaptırıldıysa kesinlikle tercih hakkını kullanamadığını söyleyen Pakkan Okulları Akademik Koordinatörü Yeşim Aksu Pesenoğlu, “Özel okula kayıt yaptırdıysanız sistem otomatik olarak kapatılmış olacak. Özel okullara kayıt yaptırmamış olan öğrenciler Anadolu, Fen ve diğer liseler için tercih hakkını kullanabilecekler. Bununla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı web sitesinde tercih işlemleri için ayrı bir programlama mevcut. Bu programlama tıklandığında tercih kılavuzu ile birlikte tercih ekranı ortaya çıkıyor ve öğrenciler için gerekli bilgileri alıyor. Velilerin bu noktada biraz daha araştırmacı olmasını öneriyoruz” dedi. Öğrenciler tercih etmek istedikleri okulları bizzat giderek yerinde incelemeleri gerektiğini vurgulayan Pesenoğlu, okullardaki yöneticiler ve öğretmenler ile konuşarak bilgi alınmasının önemli olduğunu söyledi.
“Yerel tercihleri herkes yapmak zorunda”: Pesenoğlu, Tercih kılavuzunda tercih hakları konusunda en doğru şekilde yönlendirmelerin yer aldığını belirterek, “Hangi okulu ve okulları nasıl tercih edilebileceği konusunda tüm bilgiler bulunuyor. Örneğin birinci tercih kolonunda yerel yerleştirmeler yer alıyor. Çünkü önce yerel tercih kılavuzunda adrese dayalı yerleştirmeler mevcut. Öğrencinin ikameti neredeyse o civardaki okullardan beş tane tercih hakkı veriliyor. Bu noktada adrese kayıtlı olunan yer çok kıymetli. Sistemin kafayı en çok karıştırdığı yeri burası. Çünkü yerel tercihleri herkes yapmak zorunda. Yerel tercihler yapıldıktan sonra ikinci aşamaya geçiliyor. İkinci aşamada yerleştirme puanına bakılıyor. Sınav sonucunda alınan puana göre girmek istenilen okulların kodu girilerek beş tercih yapılıyor. Burada beş tercihin hepsi de doldurulmak gibi bir zorunluluk yok. Puan durumuna göre tercihler yapıldıktan sonra pansiyonlu okulların tercihleri yapılabiliyor. Bu aşamada da yüzdelik dilimler dikkate alınarak tercihler yapılabilir işlemler tamamlandıktan sonra sistem onayı için okul müdürlüklerine gidiyor” dedi.