Liselere girişte adayların ter döktüğü LGS sınavı 1 Haziran 2019 tarihi itibarıyla tamamlandı. LGS sınavına giren öğrenciler ve veliler, LGS soruları zor muydu, kolay mıydı? LGS zor muydu? LGS soruları nasıldı? gibi sorularla 1 Haziran’da yapılan LGS sınav sorularının yorumlarını araştırıyor. Bu yıl ikincisi düzenlenen LGS sınavı için her yıl olduğu gibi emin olduğu sorulara yanıt veren öğrencilerin akıllarında en çok sosyal medyadan ya da uzmanlar tarafından yapılacak LGS soruları yorumları kalır. İşte LGS soruları yorumlarına dair aradıklarınız…
LGS SORULARI ZOR MUYDU, KOLAY MIYDI? 1 HAZİRAN LGS SINAV YORUMLARI
1 Haziran 2019 Cumartesi günü Lise Giriş Sınavı’na (LGS) giren öğrenciler, istedikleri lisede eğitim görmek için ter döktü. LGS sınavına giren öğrenciler, belli oturumlarla tamamladıkları sınavın ardından LGS sorularının zor mu ya da kolay mı? olduğunu araştırıyor. LGS sınav sorularının yorumları henüz yayınlanmadı. LGS sınav soruları yorumları yayınlanır yayınlanmaz karar.com’da yer alacak.
2019 LGS'DE MATEMATİK ZOR MUYDU?
2019 LGS sınavına giren öğrencilerin çoğu, matematiğin zor olduğunu söyledi. LGS sınavına giren yüz binlerce öğrenci, birçok konuyu zorlanmadan yaptıklarını, ancak matematiğin zor olduğunu ifade etti. Kimisine göre de matematik de zor değildi.
2019 LGS SORU KİTAPÇIĞI VE CEVAP ANAHTARI İÇİN TIKLAYIN
2019 LGS'DE SAYISAL ZORLADI
MEB tarafından 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik uygulanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava Ankara'da dâhil olan öğrencilerin çoğunluğu, ağırlıklı olarak sayısal sorularının kendilerini zorladığını belirtti. İki bölüm olarak aynı gün içerisinde uygulanan sınava başkentte İMKB Alpaslan İmam Hatip Ortaokulu'nda giren öğrenciler, sınav çıkışı duygularını paylaştı.
Öğrenci Umut Güler: İkincisi zorladı ancak birincisi kolaydı. Sonuçların açıklanmasını bekliyoruz.
Can Kırlı: LGS sınavım çoğunlukla güzeldi ancak sayısalda çok zorlandım
İlayda Kınacı: Sınav iyiydi fakat biraz zorladı. Çoğunlukla sayısalda zorlandım. Sözelden herkes geç çıktı ancak sayısalda erken çıkmaya başladılar. Galiba zordu herkes için. Sözel kolaydı fakat sayısal cidden zordu.
Veli Filiz Özbay: Dışarıda beklemek gerçekten çok zor, dua ettik. İnşallah verdikleri emeğin karşılığını alırlar. Hepimizin umudu çocuklarımız, gurur duyuyoruz onlarla. Allah hayırlısını versin
Kerem Ay: Sınav çok iyiydi ancak sayısal zordu. İyi bir Anadolu lisesine gitmek istiyorum.
Kıvanç Özdemir: Sayısal soruları bence çok kolaydı. Çok mutluyum. Dün hiç yapamayacağım sorular olacak diye düşünürken, bugün ciddi olarak çok mutluyum, bence çok kolaydı. Matematikten 4 boşum var ve 16 soru yaptım. İnşallah hepsi doğru çıkar.
SÖZEL SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ
SAYISAL SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ
DEVLET BÜYÜKLERİ VE ÜNLÜ İSİMLERİN LGS YORUMLARI
Geleceklerini inşa ederek bu ülkenin yarınları için LGS sınavında ter döken tüm genç kardeşlerimize başarılar diliyorum.
Bu gece sahurda davullarımızı çalmama konusunda Sn. Valimiz @yerlikayaali34 ile anlaştık.
Oğlum Semih de LGS’ye giren binlerce çocuğumuzdan biri. Sınava giren tüm çocuklarımıza başarılar diliyorum, sizleri seviyoruz. #LGS2019
LGS’ye giren tüm öğrenci kardeşlerime başarılar diliyorum. Yolunuz açık olsun! #LGS2019
Geçen sene yapılan yorumlardan bazıları ise şu şekilde:
SÜREYİ YETİŞTİREN FARK YARATACAK
MATEMATİK: Sorular büyük ölçüde 8’inci sınıf kazanımlarından. 6 ve 7’nci sınıf kazanımlarını hatırlamayı gerektiren sorulara da (8, 17) yer verilmiş. 11’nci soruda üç bilinmeyenli bir denklemin değişkenlerini bulmayı gerektiren problem ortaokul kapsamını zorluyor. Yeni müfredatta ‘iki bilinmeyenli denklem sistemlerinin çözümü’ konusu bile kaldırılmışken üç bilinmeyenli denklem sorusunun gelmesi zorlayıcı.
OKUYAN ÖĞRENCİLER DAHA BAŞARILI OLACAK
FEN BİLİMLERİ: Sorular kazanımlar üzerinden gelmiş. Zor soruların yoğunluklu olduğu görülüyor, özellikle 3 soru ayırt edici. Paragrafların çok uzun olması ve anlaşılıp çözülmesi çok zaman alması nedeniyle, öğrenciler yetiştirmekte zorluk çekti. Uygulama, analiz, sentez ve değerlendirme basamaklarından oluşan sorular var. Deney süreci üzerine de sorular bulunuyor. Matematiksel işlem soruları yok. Geçen sene gerçekleştirilen TEOG ‘a göre çok daha zor bir sınavdı. LGS fen bilimleri sınavında, insanda üreme, büyüme ve gelişme ünitesinden 3, basit makineler ünitesinden 2, maddenin yapısı ve özellikleri ünitesinden 3, ışık ve ses ünitesinden 2, canlılar ve enerji ilişkileri ünitesinden 3, maddenin hâlleri ve ısı ünitesinden 3, yaşamımızdaki elektrik ünitesinden 3, deprem ve hava olayları ünitesinden 1 soru sorulmuş. Sorular kazanımlara uygun. Düzenli çalışan ve kazanım değerlendirme testlerini hakkı ile çözen, bolca kitap okuyan öğrenciler için başarı daha fazla olacak. Öğrencinin bilgisini, okuduğunu anlamasını, grafik çözümlemesini ve özellikle yorum kabiliyetini ölçen sorulardan oluşuyor.
GÖRSELLER DAHA FAZLA
İNGİLİZCE: Sorular kazanımlara ve müfredata uygun, anlaşılır ve kolay düzeyde. Sınavda, çelişkili sorular olmadığı gözlendi. 4 resimli, 4 cümle tamamlama, 2 paragraf sorusu şeklinde soru tipleri yer aldı. Karşılıklı konuşma, okuduğunu anlama becerilerinin görsellerle desteklenmiş kelime bilgisini ölçen soruları sınavın genel soru tipi yapısını oluşturdu. 2016-2017 TEOG-1 ve TEOG-2 sınavlarıyla karşılaştırdığımızda görsellerin ve kelime bilgisinin daha fazla önem kazandığı kanaatindeyiz. Görsel sorular kelimeleri birebir ölçmeye yönelik olarak verildi. Genel anlamda hedef kazanımların İngilizce dil yapısına uygun şekilde ölçüldüğü görüldü. Kitaplarındaki okuma parçalarını ve diyalogları dikkatli okuyan, çalışma kitabındaki etkinlikleri yapan, kelimelere çalışan öğrenciler kazanımlar doğrultusunda bir sınav geçirdi.
OKUMAYI SEVEN İYİ SONUÇ ALACAK
TÜRKÇE: Sorular, MEB kazanımları doğrultusunda. Okuma ve anlama ağırlıklı gelen sorularda; yorumlama yapabilen, okumayı seven her öğrenci olumlu sonuçlar alacak. Özellikle paragraf ve metin inceleme sorularında seçilen paragrafların geçmiş yıllardaki gibi ağır olmaması, paragrafların günlük hayata dair olması, okurken sıkılan öğrencileri bu sıkıntıdan kurtardı. Dil Bilgisi soruları öğrenci yaşına uygun, yazım ve noktalama soruları yapılabilecek türdendi. Yine farklı kaynaklarda ALES, DGS tarzından çevrilen sözel mantık sorularının 8’inci sınıf seviyesine uygun bir soruyla sorulması, sınavın yaş ve öğrenme seviyesine uygunluğunu kanıtladı. Kısacası okuyan, okuduklarından zevk alan, yorum yapabilen her öğrenci için bu sınav rahat geçmiştir.
BEKLENMEDİK SORU YOK
T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: TEOG sistemine göre sorular biraz daha uzun soruldu. Bazı paragraf soruları kavramlara göre hazırlanmış. LGS’deki sorular genel anlamda TEOG ile paralel. İnkılap Tarih ve Atatürkçülük açısından beklenmedik zor sorularla karşılaşılmadı.
LGS soruları zor muydu, kolay mıydı? LGS soruları nasıl? LGS soruları yorumları 1 Haziran 2019’da sınava giren öğrenciler tarafından araştırılıyor. Bugün yaklaşık olarak bir milyon öğrencinin girdiği LGS sınavının ardından LGS sınav soruların yorumlar, öğrenciler ve veliler tarafından sorgulanıyor. Peki 24 Haziran’da açıklanacak LGS sınav soruları nasıl? İşte LGS soruları yorumları…