Leyla Zana kimdir? HDP Ağrı milletvekili Leyla Zana yemin etmedi!

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, ikinci kez yemin metnine uymadı. Meclis Başkanı Deniz Baykal yemini tekrarlamak için Zana'yı kürsüye çağırdı fakat Leyla Zana yeniden kürsüye çıkmadı. Leyla Zana'nın bu tavrı ilk Meclis'e girdiği 1991'de yaptığı yemin krizini bir kez daha hatırlattı. Peki, Leyla Zana kimdir? 24 yıl önceki yemin krizinde neler yaşanmıştı?

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana,  ikinci kez yemin metnine uymadı. Yemin metnini okumaya başlayan Zana, metnin hepsini okumadan yarım bıraktı. Meclis Başkanı Deniz Baykal yemini tekrarlamak için kürsüye çağırdığında ise Leyla Zana kürsüye gelmedi. Peki, Leyla Zana kimdir? 

Leyla Zana'dan 24 yıl sonra ikinci 'yemin' krizi

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana yemin metnini okumadan önce Kürtçe "Biji aşiti" (yaşasın özgürlük) diye sözlerine başladı. Ardından yemin metnini okumaya başlayan Zana, metnin hepsini okumadan yarım bıraktı. Ardından yerine oturan Zana'yı Deniz Baykal tekrar kürsüye davet ederek yemin metnini aynen okumasını istedi. Zana çağrıyı geri çevirerek gelmedi. Bu sırada HDP'li bazı vekillerin laf attıkları duyuldu. Baykal, "Hepsi okunmadan yemin edilmiş sayılmaz kanuna göre. Eğer gelmiyorsanız, sıradaki vekile geçiyorum" diyerek yemin törenine devam etti. Yaşanan bu olay 1991'de Meclis'te yine yemin etmemişti. Zana kürsüye yakasında sarı kırmızı yeşil renkleri taşıyan bir mendil ve başında aynı renklerde bir saç bandı ile çıktı. Zana Kürtçe olarak "Bu yemini Türk ve Kürt halkı adına ediyorum" dedi. Ardından, Genel Kurul salonundaki tepkiler üzerine “Sözlerimi geri alıyorum” diyerek yeminini tekrarlamak zorunda kaldı.

Leyla Zana kimdir?

Leyla Zana Uzun yıllar Kürt siyaseti içinde aktif rol oynayan ve 1991 genel seçimlerinde Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP)'den meclise giren Leyla Zana, yemin etme sırasında söylediği sözlerle tartışma yaratmıştı.Terör örgütüne üye olmak ve terör örgütünün propagandasını yapmak suçunda dolayı hapis yatan Leyla Zana HDP'nin Ağrı milletvekillerinden biri. İmralı heyeti görüşmelerine de katılan Zana 2011 genel seçimlerinde Diyarbakır'dan milletvekilli olmuştu. Leyla Zana bu dönemde hem 7 Haziran hem de 1 Kasım seçimlerinin ardından meclise girmeyi başarmıştı. 

Anayasaya göre millet vekili yemini şöyle;

"Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve lâik Cumhuriyet'e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan Arapça yemin etti
Leyla Zana yemin töreninde yine Kürtçe kriz çıkardı | 24 yılda hiç değişmedi!
HDP'li Leyla Zana yemin sırasındaki Kürtçe sözleri ne anlama geliyor?

Güncel Haberleri