Lenfoma hastalığı nedir?

Lenfoma, en sık görülenler kanser türleri arasında altıncı sırada yer alır ve erken tanı ile tedavisi mümkün bir hastalıktır. Tedavi şekli ise lenfomanın türüne ve hastalığın yayılımına bağlıdır…

Lenf bezi şişmeleri, geceleri aşırı terleme ve sebepsiz yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösteren lenfoma hastalığı, diğer kanser türlerinde olduğu gibi cerrahi operasyonla değil ilik nakli, kemoterapi, ve radyo terapi gibi farklı şekillerde tedavi edilir…

LENFOMA HASTALIĞI NEDİR?

Lenfoma, anormal beyaz kan hücreleri büyüdüğünde lenfatik sistemde (vücudun etrafındaki çeşitli lenf bezleri) başlayan kanser türlerini ifade eder. Lenfomalar, genel olarak altıncı en yaygın kanser türüdür.

Yayılan ve farklı şekilde tedavi edilen iki ana lenfoma türü vardır: 

Non-Hodgkin lenfoma ( lenfomaların yaklaşık% 90'ını oluşturur) 

Hodgkin lenfoma (biyopsilerde karakteristik bir görünüme sahiptir). 

85 yaşına kadar Hodgkin dışı lenfoma teşhisi konma riski 39'da 1'dir. 85 yaşına kadar Hodgkin lenfoma teşhisi konma riski 414'te 1'dir. Hodgkin olmayan lenfomanın yaklaşık 40 alt tipi vardır ve bunlar ne kadar hızlı değişir, büyürler ve yayılırlar ve insanların ne kadar hasta hissettiğine bağlı hepsine aynı muamelede bulunulmaz.

Lenfoma insidansı son 20 yılda arttı ve artmaya devam ediyor. Birden fazla çalışma, artış için net bir neden bulamadı. Önlenebilir kanser türleriyle karşılaştırıldığında, lenfoma ve bilinen risk faktörleri arasında yalnızca zayıf bir ilişki vardır. Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam tarzı genel kanser riskinizi azaltmaya yardımcı olurken, çoğu bireysel lenfoma vakası belirli bir nedene bağlanamaz. 

LENFOMANIN BELİRTİLERİ

Yaygın semptomlar şunları içerir: 

Açıklanamayan ateş

Boyun veya koltuk altı gibi bir veya daha fazla lenf bezinin şişmesi

Şişmiş karın

Özellikle geceleri anormal terleme

Yorgunluk

İştah kaybı

Kolayca morarma veya kanama

Kilo kaybı

Sık enfeksiyonlar

Öksürük, göğüs ağrısı veya solunum problemleri

Kızarıklık veya kaşıntı.

LENFOMANIN NEDENLERİ

Radyasyona ve belirli kimyasal türlerine maruz kalma, bazı insanları daha yüksek risk altına sokabilir. Benzen ve bazı tarımsal kimyasallar bulaşmıştır; En yüksek risk altında 
olabilecek işyerinde maruz kalan kişiler, maruziyeti en aza indirmek için iş sağlığı kurallarına uymalıdır. Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler için, Epstein-Barr virüsü veya HIV gibi virüslere maruz kalma da artmış lenfoma riski altında olabilir.  

LENFOMANIN TEŞHİSİ

Genellikle lenfomayı teşhis etmek için kullanılan testler şunları içerir: 

PET taraması

Lenfomanın kemik iliğine yayılıp yayılmadığını göstermek için üç boyutlu renkli bir görüntü üreten PET (pozitron emisyon tomografisi) taraması.

CT tarama

BT (bilgisayarlı tomografi), vücudunuzun içindeki bir alanın ayrıntılı bir resmini oluşturmak için bir bilgisayar ve röntgen kullanarak tarar.

Manyetik Rezonans Görüntüleme

Beyni ve omuriliği kontrol etmek için MRI (manyetik rezonans görüntüleme) taraması kullanılabilir.

Kan testleri

Lenfoma teşhisi konulursa, kanserin veya tedavisinin vücudunuzdaki kan hücrelerini nasıl etkilediğini kontrol etmek için düzenli olarak kan testleri yapılır.

Bez biyopsisi

Lenfoma teşhisini doğrulamak için lenf düğümlerinin biyopsisi.

Kemik iliği biyopsisi

Kemik iliğine kanser hücrelerinin yayılıp yayılmadığını kontrol etmek için kemik iliği biyopsisi.

LENFOMANIN TEDAVİSİ

Tedavi, lenfoma tipine, hastalığın evresine (yani vücuda ne kadar yayıldığına) ve ne kadar hızlı büyüyeceğine bağlıdır. 

Evreleme

Kanserin boyutu, karın BT taraması ve kemik iliği biyopsisi ile belirlenir. Mevcut olduğunda bir PET taraması, kemikler de dahil olmak üzere uzaktaki yayılma hakkında ek bilgi sağlar. BT taramaları genişlemiş lenf bezlerini gösterir; PET taraması metabolik olarak anormal derecede aktif olan (ancak henüz şişmemiş olabilir) lenf bezlerini gösterir ve evreleme için daha doğru test olabilir. 

LENFOMANIN TEDAVİ TÜRLERİ

Tedavi seçenekleri arasında kemoterapi, radyasyon tedavisi (radyoterapi) ve monoklonal antikorlar bulunur. Erken meme, bağırsak ve diğer bazı kanserleri gidermede başarılı olabilen cerrahi lenfomada işe yaramaz. Bazı durumlarda, lenfoma nüksederse veya gelecekte tekrarlama olasılığının yüksek olduğu durumlarda, hemen öncesinde güçlü kemoterapi ile bir kök hücre nakli gerekir. 

Erken Hodgkin hastalığı, kombinasyon kemoterapi artı radyasyon tedavisi ile tedavi edilir. Hacimli veya yanıt vermeyen siteler için radyasyon tedavisi gerekebilir. 

Non-Hodgkin lenfomalı hastalar için bazıları tek başına lokalize radyoterapi veya radyasyon tedavisi artı kombine kemoterapi ile tedavi edilebilir. 

Hodgkin olmayan lenfoma hızlı büyüyor veya "agresif" ise, başarılı tedavi genellikle kemoterapiye hemen başlamayı gerektirir. Erken evre hastalık ve hantal bölgeleri olan ileri aşamalar için, genellikle sadece etkilenen bölgeyi hedefleyen "ilgili alan radyoterapisi" gereklidir. 

Palyatif bakım

Bazı lenfoma vakalarında, tıbbi ekibiniz sizinle palyatif bakım hakkında konuşabilir. Palyatif bakım, kanser semptomlarını tedavi etmeyi amaçlamadan hafifleterek yaşam kalitenizi iyileştirmeyi amaçlar. 

Palyatif tedavi, lenfomanın yayılmasını yavaşlatmanın yanı sıra ağrıyı hafifletebilir ve diğer semptomların yönetilmesine yardımcı olabilir. Tedavi radyasyon tedavisi, kemoterapi veya diğer ilaç tedavilerini içerebilir.  
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Arif Güloğlu kimdir, kaç yaşında, nereli? Hastalığı ne, sağlık durumu nasıl? Üzücü haber...

Karar Nedir Haberleri